Ο ιστορικός ηγέτης της Βενεζουέλας
, Ούγκο Τσάβες, αποδήμησε εις Κύριον, όμως η μορφή του θα συνεχίσει να εμπνέει το λαό του με τη μέθοδο της ταρίχευσης..
"Αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε τη σορό του Προέδρου μας για ταρίχευση για να είναι επισκέψιμη ανά πάσα στιγμή. Όπως έγινε με τον Χο Τσι Μινχ. Όπως με τον Λένιν. Όπως με τον Μάο Τσε Τουνγκ. Έτσι θα βλέπετε τον Κομαντάντε. Έτσι θα ανήκει σε όλους εσάς...» είπε ο νέος πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο και εκείνη την ώρα το μυαλό όλων ταξίδευε ήδη σε άλλες ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς που συνθέτουν το ολιγομελές κλαμπ των ταριχευμένων προσωπικοτήτων. Ας τις δούμε μία, μία μέσα από το αφιέρωμα που ετοίμασε η Athens Voice...
1) Βλαντιμίρ Λένιν
Γεννημένος στην πόλη Σιμπίρσκ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο Βλαντιμίρ Λένιν (1870-1924) μυήθηκε ως φοιτητής Νομικής στον Μαρξισμό, από τον οποίο επηρεάστηκε για να εκφράσει αργότερα την πολιτική θεωρία του Λενινισμού. Υπήρξε ο πρώτος ηγέτης της ΕΣΣΔ, μέχρι τον θάνατό του το 1924. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν "εγκεφαλική αρτηριοσκλήρωση", ωστόσο υπήρξαν έντονες φήμες πως στην πραγματικότητα έπασχε από σύφιλη, η οποία και επέφερε τον θάνατό του.
Προτού ταριχευτεί, ο εγκέφαλός του αφαιρέθηκε και δόθηκε στον Γερμανό νευρολόγο Όσκαρ Φογκτ προς μελέτη, μια και ο Λένιν θεωρείτο μεγαλοφυϊα. Η σορός του εκτίθεται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, στο κέντρο της Μόσχας. Η είσοδος είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει καθημερινά, εκτός από γιορτές, Δευτέρες και Παρασκευές. Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση εντός του μαυσωλείου. Οι φύλακες ψάχνουν εξονυχιστικά τους επισκέπτες κατά την είσοδό τους στον χώρο. Πάντως, τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν αυτοί που ζητούν την ταφή του Λένιν.
2) Μάο Τσε Τουνγκ
Γόνος αγροτικής οικογένειας, ο Μάο Τσε Τουνγκ (1893-1976), άρχισε να δραστηριοποιείται στην πολιτική ζωή το 1918 και δύο χρόνια αργότερα προσχώρησε στον κομμουνισμό. Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας απεβίωσε το 1976, σε ηλικία 82 ετών. Η ταριχευμένη σορός του βρίσκεται σε μαυσωλείο στην αχανή πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο. Πλήθη τουριστών συρρέουν καθημερινά για να επισκεφθούν το μαυσωλείο. Η διαδικασία προβλέπει για τους επισκέπτες να περνούν από τη μία πόρτα και χωρίς να σταματούν να περπατάνε, να περνάνε μπροστά από τη σορό και να βγαίνουν από μία άλλη πόρτα. Παραδόξως, ο ίδιος ο Μάο επιθυμούσε να αποτεφρωθεί η σορός του, αίτημα που ωστόσο αγνοήθηκε.
3) Χο Τσι Μινχ
Γεννημένος με το όνομα Νγκουγιέν Σιν Κουνγκ, ο Χο Τσι Μινχ (1890-1969) γεννήθηκε σε ένα χωριό του Βιετνάμ και έλαβε τη γαλλική παιδεία από τον δάσκαλο πατέρα του.
Ο Μαρξιστής ηγέτης του Βιετνάμ πέθανε στα μισά του πολέμου του Βιετνάμ, το 1969. Όπως και με τον Μάο, και το δικό του αίτημα για αποτέφρωση που έθεσε στη διαθήκη του, αγνοήθηκε. Η σορός του βρίσκεται στην Πλατεία Μπα Ντινχ, στο Ανόι.
4) Κιμ Ιλ Σουνγκ
Γνωστός και ως "Αιώνιος Ηγέτης" της Βόρειας Κορέας, αφού επισήμως και με βάση το Σύνταγμα της Β. Κορέας θα φέρει για πάντα τον τίτλο του προέδρου της χώρας ακόμα και μετά τον θάνατό του. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ παρέμεινε ηγέτης της Β. Κορέας μέχρι τον θάνατό του το 1994. Ενδεικτικό της προσωπολατρίας του και της θεοποίησής του από τον λαό ήταν το γεγονός πως σημειώθηκε μαζική υστερία, αλλά και αυτοκτονίες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του.
Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ αναπαύεται στο Παλάτι Κουμσουσάν, στην Πιονγκιάνγκ. Την ταρίχευσή του επιμελήθηκε η ίδια ομάδα Ρώσων επιστημόνων που είχαν αναλάβει Λένιν και Στάλιν. Δεν επιτρέπεται η φωτογράφισή του από τους επισκέπτες, οι οποίοι και πρέπει να ακολουθήσουν ειδικό εθιμοτυπικό που περιλαμβάνει υποκλίσεις σε κάθε πλευρά του σώματος. Προτού εισέλθουν στην κύρια αίθουσα που βρίσκεται η σορός, πρέπει να περάσουν από αεροθαλάμους, που απομακρύνουν τα σωματίδια σκόνης από πάνω τους. Αφού αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό, οι επισκέπτες μπορούν να υπογράψουν σε βιβλίο συλλυπητηρίων.
5) Κιμ Γιονγκ Ιλ
Ο γιος του Κιμ Ιλ Σουνγκ, Κιμ Γιονγκ Ιλ γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Βιατσκόε της Ρωσίας, εκεί δηλαδή που ο πατέρας του διοικούσε το 1ο Τάγμα της 88ης Σοβιετικής Ταξιαρχίας.
Πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Αργότερα αναφέρθηκε πως υπέστη την καρδιακή προσβολή από τον εκνευρισμό του για λάθη που παρατηρήθηκαν στην κατασκευή μίας σημαντικής μονάδας παραγωγής ενέργειας.
Την ταρίχευσή του ανέλαβε ομάδα εξειδικευμένων Ρώσων επιστημόνων, η οποία είχε επιμεληθεί και την ταρίχευση του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Οι Ρώσοι έχουν μεγάλη παράδοση στο αντικείμενο, αρχής γενομένης από τη μουμιοποίηση του πατέρα της ΕΣΣΔ, του Βλαντίμιρ Λένιν. Το 1939, μάλιστα, ιδρύθηκε και το Εργαστήριο του Μαυσωλείου του Λένιν, που εξειδικεύτηκε στην ταρίχευση. Αργότερα, ανέλαβαν και τη μουμιοποίηση του Στάλιν, ο οποίος ωστόσο ετάφη το 1961, μετά την αποσταλινοποίηση του σοβιετικού καθεστώτος.
6) Φέρντιναντ Μάρκος
Ξεχωριστή περίπτωση στο "κλαμπ" αφού ταριχεύτηκε όχι από τον ίδιο τον λαό του ως ένδειξη λατρείας, αλλά από τη χήρα του, επειδή δεν διακρίθηκε ως κομμουνιστής ηγέτης και επαναστάτης αλλά ως... δικτάτορας. Ο Φέρντιναντ Μάρκος (1917-1989) γεννήθηκε στο Σαράτ των Φιλιππινών, γιος δικηγόρου και πολιτικού.
Ο Φιλιππινέζος δικτάτορας εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο το 1989. Το σώμα του βρίσκεται σε κατάσταση κατάψυξης στην πόλη Μπατάκ των Φιλιππινών. Η χήρα του, Ιμέλντα Μάρκος δεν έχει προχωρήσει σε ταφή του, επειδή οι αρχές της χώρας έχουν αρνηθεί να τον θάψουν με προεδρικές τιμές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.