Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κάτω από την ομπρέλα της επιχείρησης «Σοκ και δέος», η οποία κατέληξε στην ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Τι κέρδισαν και τι έχασαν όμως οι δύο πλευρές όλα αυτά τα χρόνια από τη «μητέρα όλων των μαχών»;....
Μήπως το μόνο που απέμεινε είναι ένας ακόμη πόλεμος στη φαρέτρα των ΗΠΑ και πολλοί νεκροί;
Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην «καρδιά» των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 παρουσιάστηκαν ως η τελειότερη αφορμή για την κυβέρνηση Μπους να κατηγορήσει ευθέως τον Σαντάμ Χουσεΐν ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Παρόλο, που το Ιράκ επέτρεψε στην επιτροπή ελέγχου και αφοπλισμού του ΟΗΕ να εισέλθει στη χώρα και οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώθηκαν, στις 20 Μαρτίου ο Τζορτζ Μπους με τη στήριξη του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, σήμανε την αρχή του πολέμου.
Με τον τρόπο αυτό, η υπερδύναμη προσπάθησε να πείσει την παγκόσμια κοινότητα για μια ακόμη φορά με χρήση άλογης κι άσκοπης βίας υπό το πρόσχημα πάντοτε του εκδημοκρατισμού της υπανάπτυκτης και καταπιεζόμενης Ανατολής, πως είναι ο κυρίαρχος παίκτης, που μπορεί να κινεί τα νήματα και να καθορίζει τις εξελίξεις. Δύο χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ, ο Σαντάμ Χουσεΐν εντοπίστηκε, συνελήφθη και τον Δεκέμβριο του 2006 εκτελέστηκε διά απαγχονισμού.
Ωστόσο, το πλήγμα που δέχτηκε το γόητρο των ΗΠΑ, αλλά κυρίως του Τζορτζ Μπους ήταν τεράστιο. Ο πόλεμος του Ιράκ δεν θα ήταν λάθος να πούμε πως άνοιξε τον δρόμο στον σημερινό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και σε μια άλλους είδους προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Στις 31 Αυγούστου 2010, ο Ομπάμα κήρυξε το τέλος του πολέμου και διέταξε τη σταδιακή απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Χαρακτηριστικό είναι πως από το 2003 μέχρι σήμερα και οι συνειδήσεις των Αμερικανών, σχετικά με την εισβολή στο Ιράκ, έχουν αλλάξει. Η πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup έδειξε ότι το 53% του πληθυσμού θεωρεί τον πόλεμο «λάθος», εικόνα που έρχεται σε ολοκληρωτική αντίθεση με την άποψη που κυριαρχούσε στις αρχές της εισβολής, την άνοιξη του 2003, όταν το 75% θεωρούσε σωστή την επέμβαση. Η εικόνα των αμερικανών πολιτών άρχισε να αλλάζει από τον Απρίλιο του 2008, όταν οι απώλειες είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, με το 63% να έχει αρνητική εικόνα.
Από την άλλη, το Ιράκ, δέκα χρόνια μετά την πτώση του Σαντάμ, είναι πιο διχασμένο από ποτέ σε σιίτες, σουνίτες και Κούρδους και προσπαθεί να ανοικοδομηθεί, αφήνοντας πίσω τις μαύρες μέρες του πολέμου.
Όταν μιλούν τα νούμερα…
Στην αρχική εισβολή έλαβαν μέρος τέσσερις χώρες: οι ΗΠΑ (με 148.000 άνδρες), το Ηνωμένο Βασίλειο (με 45.000 άνδρες), η Αυστραλία (με 2.000 άνδρες) και η Πολωνία με (194 άνδρες), ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι συνολικά, κατά τη διάρκεια του 10ετούς πολέμου 36 χώρες θα εμπλακούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μέτωπο αυτό.
Πέραν από τους 4.487 αμερικανούς στρατιώτες και τους 316 από άλλες χώρες που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, οι απώλειες για τις χώρες που συμμετείχαν και την οικονομία τους ήταν πολλές.
Το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων ανήλθε στα 9 δισ. δολάρια, το κόστος ανάθεσης επιχειρήσεων σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας στα 549,7 εκατ. δολάρια, χρησιμοποιήθηκαν περίπου 190.000 όπλα, ο πολεμικός εξοπλισμός που χάθηκε ήταν αξίας ενός δισ. δολαρίων, το ετήσιο κόστος για τον κλιματισμό των στρατοπέδων ήταν πάνω από 10 δισ. δολάρια, το κόστος επιχειρήσεων ανά δευτερόλεπτο άγγιζε τα 5.000 δολάρια, το κόστος αποστολής ενός στρατιώτη στο Ιράκ για έναν χρόνο άγγιζε τα 390.000 δολάρια, ενώ το κόστος ανοικοδόμησης που θα αναλάβουν οι ΗΠΑ ανέρχεται στα 6,6 δισ. δολάρια.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, καταρρίφθηκαν 75 ελικόπτερα, απήχθησαν 306 άνθρωποι, εκ των οποίων 57 πέθαναν, 147 απελευθερώθηκαν και 89 ακόμη αγνοούνται και 150 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Στο Ιράκ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Iraq Body Count, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2008,σκοτώθηκαν περίπου 89.612 - 97.840 άμαχοι.
Σχετικές φωτογραφίες:
πηγη: newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.