Οι πιθανότητες της Κύπρου να ξεφύγει από το σχέδιο της ΕΕ για την άντληση 5,8 δισ. ευρώ από καταθέσεις κυπριακών τραπεζών για την εξασφάλιση της διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, εξανεμίστηκαν την Παρασκευή όταν οι Ευρωπαίοι απέρριψαν ακόμα μια αντιπρόταση της Λευκωσίας και ο υπουργός Οικονομικών γύρισε από τη Μόσχα με άδεια τα χέρια...
Η απόρριψη του κυπριακού σχεδίου αναγκάζει την Λευκωσία να δώσει την συγκατάθεση της σε ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ή να έρθει αντιμέτωπη με την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού της τομέα – και μια πιθανή έξοδο από το ευρώ.
Αν η Κύπρος δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία ως τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμηνύσει ότι θα κόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις κυπριακές τράπεζες, στερώντας τους την τελευταία “γραμμή ζωής”.
“Φαίνεται σαν να κάνουμε κύκλους και να επιστρέφουμε εκεί που βρισκόμασταν προηγουμένως” ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Το κυπριακό κοινοβούλιο ενέκρινε σειρά νομοσχεδίων το βράδυ της Παρασκευής με στόχο την αναδιάρθρωση του παραπαίοντος χρηματοπιστωτικού τομέα και την εξασφάλιση ενός πακέτου διάσωσης. Τα μέτρα δίνουν στην Κύπρο τη δυνατότητα να σπάσει στα δύο την δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Λαϊκή Τράπεζα και να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να περιορίσει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Τα μέτρα προβλέπουν ακόμα τη δημιουργία ενός “ταμείου αλληλεγγύης” που η κυβέρνηση ελπίζει να χρησιμοποιήσει για να καλύψει ένα μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές.
Ανεξάρτητα από τις τελευταίες κινήσεις του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση πρέπει ακόμα να διαπραγματευτεί ένα επιπλέον μέτρο για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις πάνω από τα 100.000 ευρώ, για να αντλήσει επιπρόσθετους πόρους.
Το βράδυ της Παρασκευής κυκλοφορούσαν διάφορες εκτιμήσεις για το πόσο υψηλός μπορεί να είναι ο νέος φόρος. Η εκκαθάριση της Λαϊκής αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Αλλά θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες για όσους καταθέτες έχουν πάνω από 100.000 ευρώ, τα οποία θα μεταφερθούν στη “bad bank” και θα είναι ανασφάλιστα.
Οι έντονες διαπραγματεύσεις προκάλεσαν νέα αναταραχή στους δρόμους της Λευκωσίας, με τους πολίτες να κάνουν ουρές έξω από τις τράπεζες για την ανάληψη ρευστού από τα ΑΤΜ, με ανώτατο όριο τα 260 ευρώ τη φορά.
Ωστόσο, παρά τους φόβους για μετάσταση, οι αγορές έχουν αντιδράσει στο υπό εξέλιξη δράμα με εξαιρετικά μεγαλύτερη ηρεμία από ότι στις προηγούμενες φάσεις της κρίσης της ευρωζώνης, με τον δείκτη μετοχών FTSE Eurofirst 300 να κλείνει την εβδομάδα μόλις 1% κάτω. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, που κινούνται αντίστροφα με τις τιμές, παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς.
Ο Μιχάλης Σαρρής, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, αναγνώρισε ότι ο φόρος στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών – ο θεμέλιος λίθος του αρχικού σχεδίου – βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, παρά την οργή που προκάλεσε στο εσωτερικό της χώρας και ενώ δεν συμπεριλαμβανόταν στην αντιπρόταση που απέρριψαν οι Ευρωπαίοι δανειστές το πρωί της Παρασκευής.
Αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος της Λευκωσίας για το φόρο, αποτελεί μια προσπάθεια να σώσει από τη χρεοκοπία τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, την Τράπεζα Κύπρου. Αν και οι δύο τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο, η Τράπεζα Κύπρου είναι πιο ισχυρή, έχει στενούς δεσμούς με την ελίτ του νησιού και έχει περισσότερες ρωσικές καταθέσεις.
Η απορριφθείσα κυπριακή αντιπρόταση θα οδηγούσε στην εκκαθάριση της Λαϊκής σύμφωνα με τις προτάσεις του Βερολίνου και του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα. Αλλά θα βασιζόταν επίσης και σε άλλες προτάσεις για την άντληση κεφαλαίων που θα απορρίπτονταν από τους διαπραγματευτές της ευρωζώνης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως η κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την άντληση 2 δισ. ευρώ.
Με βάση την αναθεωρημένη πρόταση που δόθηκε στους Κύπριους βουλευτές, τα στοιχεία αυτά θα αντικατασταθούν από τον φόρο - καθιστώντας τη νέα πρόταση ουσιαστικά ένα υβρίδιο των δύο ανταγωνιστικών σχεδίων που συζητήθηκαν στην ολονύχτια συνάντηση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.
Από την πλευρά της ευρωζώνης δεν υπάρχουν σημάδια υποχώρησης στις διαπραγματεύσεις. Η Άγκελα Μέρκελ, κατέστησε σαφές ότι δεν θα μετακινηθεί, λέγοντας στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών ότι η Λευκωσία πρέπει να δράσει γρήγορα και να μην δοκιμάσει την υπομονή των εταίρων της στην ευρωζώνη.
Πηγές από τη συνάντηση ανέφεραν ότι η κ. Μέρκελ υποσχέθηκε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα μείνουν προσηλωμένες στις αρχές τους, αλλά επέμεινε ότι θέλει να παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ.
Η υποχώρηση σε σενάρια που συζητούνταν την προηγούμενη εβδομάδα, καταδεικνύει την έλλειψη εναλλακτικών για την Λευκωσία. Σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανέφερε “δεν έχουμε κλείσει την πόρτα” στην Κύπρο, αλλά πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο δεν θα καταλήξει σε μια ανεξάρτητη συμφωνία μέχρι να “αναπτυχθεί ένα οριστικό σχέδιο με τη συμμετοχή των κρατών της ΕΕ”.
Κύπριος αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών σημείωσε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη διαπραγματεύεται με βουλευτές της αντιπολίτευσης για να βρει τις ψήφους ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για την εκκαθάριση της Λαϊκής και τον νέο φόρο από το κοινοβούλιο.
Το πρόσωπο ανέφερε: “Μπορεί να δούμε διάφορους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης να απέχουν από την ψηφοφορία για να βγουν τα νούμερα”.
ΠΗΓΗ: FT.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.