Μπορεί οι Ευρωπαίοι να κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις σε ένα σχέδιο "διάσωσης" και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, ωστόσο η απόφαση αυτή συνοδεύεται με μέτρα σκληρής λιτότητας και μαζικής απομόχλευσης της οικονομίας...
Αυτό αναφέρει η οικονομολόγος της Societe Generale, Michala Marcussen, επισημαίνοντας ότι ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος θα συρρικνωθεί βίαια ώστε να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2018. Μπορεί ο κλάδος να σώζεται με αυτά τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σωθεί και η οικονομία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Marcussen.
Σύμφωνα με την αναλύτρια, το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 20% έως το 2017. Αυτή η εκτίμηση είναι πολύ μετριοπαθής, αν λάβει κανείς υπόψιν του και το σοκ που υπέστη η οικονομία την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών. Οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία θα αυξηθούν ενόσω η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που απαιτούνται για την εκταμίευση της βοήθειας.
Η Marcussen δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη και για νέο πακέτο στήριξης της Κύπρου μέσα στο επόμενο διάστημα, και όσο η άμεση απομόχλευση λαμβάνει χώρα. Μάλιστα αναφέρει ότι ο "κυπριακός εφιάλτης" θα συνεχιστεί, με ύφεση, μεγάλο ρίσκο και περισσότερα πακέτα διάσωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.