Η καθιέρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η πενταετής κοινοβουλευτική θητεία, η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας σε...
ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής κα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".
Στον τομέα του Οικονομικού Συντάγματος, ο υπουργός προτείνει:
- τη θεσμοθέτηση της αρχής της σταθερότητας του φορολογικού συστήματος κατά τρόπο που το φορολογικό σύστημα να μην αναθεωρείται πριν περάσουν δύο χρόνια εφαρμογής του.
- τη δημιουργία ειδικού τμήματος για τις επενδυτικές δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας
- την πρόβλεψη Δικαστικής Αμνηστίας για φορολογικές δίκες εφόσον ο ιδιώτης καταβάλλει εφάπαξ ένα ποσοστό της φορολογικής διαφοράς με το κράτος.
- αναθεώρηση του Άρθρου 16 και το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την δημιουργία Μεικτών ή Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Στο πεδίο των θεσμών ο υπουργός προτείνει:
- λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δυνατότητα δηλαδή να προτείνουν σχέδια νόμου στην Βουλή οι πολίτες.
- η πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής καθίσταται προνόμιο της αντιπολίτευσης ώστε να ενισχύεται ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής έναντι της εκτελεστικής εξουσίας
- επανεξέταση από μηδενική βάση του της βουλευτικής ασυλία και του νόμου περί ευθύνης υπουργών με παράλληλη υποχρεωτική άμεση εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων
- υποχρεωτική πενταετής κοινοβουλευτική θητεία. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση θα διαρκεί μόνο μέχρι το τέλος της πενταετίας.
Ο κ. Στυλιανίδης τάσσεται κατά της απόλυτης διάκρισης βουλευτών - υπουργών -που είναι θέση του πρωθυπουργού- γιατί, όπως αναφέρει, οδηγεί σε μονοδιάστατη στελέχωση της κυβέρνησης και ενδεχομένως σε κυριαρχία των τεχνοκρατών και της αγοράς επί της πολιτικής, ενώ στενεύει τα περιθώρια επιλογών του πρωθυπουργού.
Ο υπουργός υποστηρίζει ότι πρέπει κατά την αναθεώρηση να υπάρξει μέριμνα, ώστε να περιοριστεί το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, με μέτρα όπως η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η επιβολή με νόμο της εσωκομματικής δημοκρατίας στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και η θεσμοθέτηση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.