Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ξεχάστε τις διασώσεις με χρήματα φορολογουμένων. Θα πληρώνουν οι καταθέτες κι οι επενδυτές.


Καμία διάσωση τράπεζας με χρήματα των φορολογουμένων αλλά ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης εκείνων που οδήγησαν στο πρόβλημα, προτείνει ο διοικητής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν...



Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να διασώζονται οι τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων και ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί ο βαθμός και το μερίδιο ευθύνης, έτσι ώστε όσοι έχουν την επιχειρηματική ευθύνη να επωμίζονται και το μεγαλύτερο μέρος του κόστους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.

Διευκρινίζει δε πως στην τελευταία θέση αυτού του καταλόγου θα πρέπει να είναι οι καταθέτες και τονίζει πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να μένουν στο απυρόβλητο. Όπως εξηγεί, με αυτόν τον τρόπο η διάσωση των τραπεζών δεν θα γίνεται κατ΄ ανάγκη με χρήματα των φορολογουμένων και θα καθίστανται πιο σαφείς οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από μια λανθασμένη απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Βάιντμαν υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μοναδική περίπτωση. «Η Κύπρος δεν αποτελεί υπόδειγμα διάσωσης, γιατί ο τραπεζικός της τομέας είναι δυσανάλογα μεγάλος και η χρηματοπιστωτική δομή της διαφέρει από αυτές άλλων χωρών», τονίζει.

«Παρόλα αυτά είναι ορθό στην προσπάθεια σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος να γίνεται χρήση της αρχής της υπευθυνότητας, δηλαδή να αποδίδεται ευθύνη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, οι οποίες οδηγούν και στα προβλήματα. Κι αυτοί είναι πρώτα οι μέτοχοι, στην συνέχεια οι επενδυτές με τα κεφάλαιά τους, και μόνο στον τέλος αυτή της αλυσίδας οι καταθέτες, και ει δυνατόν όχι οι φορολογούμενοι, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υποστηρίζει.

Ο διοικητής της Bundesbank παραδέχεται ότι ανησύχησε για το πώς θα αντιδρούσαν οι κύπριοι καταθέτες όταν θα άνοιγαν οι τράπεζες, αλλά, όπως λέει, τα μέτρα που λήφθηκαν είχαν αποτέλεσμα. Επίσης, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Κύπρος κι άλλη ρευστότητα, αν και υποστηρίζει πως χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι άλλα χρήματα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.