Πεντάστερο ξενοδοχείο VIP 120 κλινών, υπόγειο πάρκινγκ, πάρκο 86,5 στρεμμάτων, γκρέμισμα περιπτέρων, ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό όσων παραμείνουν, καταστήματα, γραφεία επιχειρήσεων, αλλά και «συμμαζεμένους» εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης των 175 στρεμμάτων που καταλαμβάνει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ...
Μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο της μετεγκατάστασης του εκθεσιακού φορέα στη Σίνδο, η λύση της αναδιαμόρφωσης του σημερινού χώρου φαντάζει μονόδρομος. Η μελέτη που έχει στα χέρια της η διοίκηση του εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ-Helexpo, καταδεικνύει ότι πλέον το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης είναι πολύ δαπανηρό και ανεδαφικό. Προτείνει συνεπώς την ανάπλαση του σημερινού χώρου, με γνώμονα αφενός την «ανάσταση» της ΔΕΘ (που φθίνει χρόνο με το χρόνο), την οικονομική άνθιση, την τουριστική αξιοποίηση, τον εκσυγχρονισμό, αλλά και την ενσωμάτωση του χώρου στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης και τη δημιουργία ενός «μητροπολιτικού» πάρκου πρασίνου και πολιτισμού (που άλλωστε είναι και αίτημα συνολικά των φορέων της πόλης). Ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου έχει τριετή ορίζοντα και θεωρείται πως η ανάπλαση θα μπορέσει να διατηρήσει ανταγωνιστική και ελκυστική τη ΔΕΘ για τα επόμενα 25 – 30 χρόνια.
Η Voria.gr παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ, όπως αυτό περιγράφεται στη σχετική μελέτη «Έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών της ΔΕΘ ΑΕ στη Θεσσαλονίκη», που εκπόνησαν οι εταιρίες «ADVICE-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ», «BCS-Σύμβουλοι Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ΕΠΕ» και «KANTOR-Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ».
Τα τέσσερα στοιχεία
Τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ:
1. Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο.
2. Επιχειρηματικό Κέντρο και Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης.
3. Ξενοδοχειακή μονάδα.
4. Μητροπολιτικό πάρκο.
«Το έργο πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες και χρήσεις επιχειρηματικά ελκυστικές», αναφέρεται στη μελέτη.
Προβληματισμοί
Στο σχέδιο της ανάπλασης γίνεται η παραδοχή ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν υψηλοί συντελεστές δόμησης, παρά τον περιορισμένο δομημένο χώρο σήμερα, όπως και ότι δεν μπορούν να γίνουν οικοδομήματα με εξαιρετικά «δεσπόζουσα» μορφή ή όγκο, ούτε να περιοριστεί το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι. Ωστόσο, γίνεται λόγος για διατήρηση και αξιοποίηση αρχιτεκτονικά αξιόλογων κτηρίων.
Ένα σημείο προβληματισμού είναι η πολύ πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων στο εκθεσιακό κέντρο. Ως «μάξιμουμ εκθεσιακών χώρων» προσδιορίζονται τα 40.000 τ.μ., που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν «ευφυείς» λύσεις δόμησης, ώστε να εξοικονομείται ελεύθερος χώρος και ενέργεια. Τα όποια κτήρια πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η συνιστώσα του πρασίνου να είναι εκτεταμένη και εμφανής, αλλά και να περιοριστεί ο αρχαιολογικός κίνδυνος (εκεί χωροθετείται το ανατολικό νεκροταφείο της πόλης), με ανάδειξη των κτισμάτων εμφανούς αρχιτεκτονικής αξίας και αξιοποίησή τους προς μη εκθεσιακές δραστηριότητες.
Ωστόσο, προτείνεται και αποξήλωση κατασκευών όπως η υπερκατασκευή της οροφής του Βελλίδειου. Προβλέπεται συγκέντρωση της εκθεσιακής δραστηριότητας σε απλά, λειτουργικά νέα κτίσματα, αλλά και συγκέντρωση της δόμησης σε ζώνες εντός του εκθεσιακού κέντρου.
Εκθέσεις - συνέδρια
Κύριες λειτουργίες θα είναι οι εκθεσιακές και συνεδριακές, αναφέρουν οι μελετητές. Στη διάρκεια της κεντρικής έκθεσης οι χώροι που χρησιμοποιούνται είναι 60.000 τμ., όμως λόγω παλαιότητας και λειτουργικών προβλημάτων των υφιστάμενων κτηρίων, αξιοποιείται κατά μέσο όρο μόνο ο μισός όγκος τους. Η απαίτηση σε εκθεσιακούς χώρους με καλύτερη εκμετάλλευση των υφιστάμενων κτηρίων περιορίζεται σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης σε 40.000 – 50.000 τμ. Οι αντίστοιχες απαιτήσεις σε συνεδριακούς χώρους πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούν 2.500 άτομα, κάτι που καλύπτεται από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» των 4.525 τμ.
Για τις συνοδευτικές επιχειρηματικές λειτουργίες προβλέπονται γραφεία και έδρες επιχειρήσεων (διαφημιστικές, Τράπεζες, καταστατικοί εταίροι ΔΕΘ, οργανισμοί τουριστικής προβολής κ.ά.), ξενοδοχειακές, αναψυχής και ψυχαγωγίας και υποδοχής social events, εμπορίου, καταστημάτων, εργαστηρίων χειροτεχνίας κτλ. Μια συνολική δόμηση 12.000 τμ κρίνεται προς το παρόν επαρκής, με ένα περιθώριο άλλων 6.000 τμ για το μέλλον (για γραφεία επιχειρήσεων και οργανισμών, καταστήματα λιανεμπορίου και αναψυχής).
Ξενοδοχείο
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας για ανάγκες διαμονής επιπέδου VIP. Το μέγεθος δόμησης προσδιορίζεται για 120 κλίνες πέντε αστέρων και τους ανάλογους συμπληρωματικούς χώρους, σε μια κάλυψη 6.000 τμ(πολυώροφη κατασκευή στο νότιο άκρο, πάνω από το περίπτερο 5, με επιφάνεια 500 τμ).
Πάρκο
Οι φορείς θέλουν μητροπολιτικό πάρκο πολιτισμού και πρασίνου, με βασική προϋπόθεση όμως την απελευθέρωση των 175 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, χωρίς οι όποιες προτάσεις να έχουν εξειδικευτεί τα τελευταία τρία χρόνια, σημειώνεται στη μελέτη.
Προτείνεται η δημιουργία ενιαίου και συνεχούς χώρου πρασίνου έκτασης 86,5 στρεμμάτων, όπου θα εγκατασταθεί και το μητροπολιτικό πάρκο
(χωρίς να συνυπολογιστούν η Πλατεία ΧΑΝΘ και τα προκήπια επί των Αγγελάκη και Λ. Στρατού). Επίσης, υπάρχει και πρόβλεψη ενεργειακής αναβάθμισης (π.χ. πράσινες στέγες στα περίπτερα Π2 και Π4).
Οι μελετητές αποδίδουν θεματικό χαρακτήρα στο πάρκο, για να παραπέμπει σε ιστορικές μνήμες της πόλης (ενσωμάτωση πινακίδων, φωτογραφιών, ομοιωμάτων και αρχαιολογικών ευρημάτων, ίχνη οδών, ταφικά σύνολα, περιγράμματα κτηρίων κτλ.). Επίσης προβλέπεται ανάκτηση χωμάτινων επιφανειών και εγκατάσταση διαπερατών ή ημιδιαπερατών επιφανειών σε άνω του 85% της επιφάνειας, για απορρόφηση της βροχής. Προβλέπεται δημιουργία υδάτινου στοιχείου (με χρήση νερού που συλλέγεται και ανακυκλώνεται), διαμόρφωση εκτάσεων περί το πολιτιστικό κύτταρο για φιλοξενία υπαίθριων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και μεταφορά θερινού κινηματογράφου στην «πλάτη» του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και διαμόρφωση χώρων για παιδιά (ένας προς οδό Αγγελάκη και ένας στο κύτταρο πολιτισμού) και εγκατάσταση εξοπλισμού.
Περιορισμός δόμησης 20%
Σήμερα από τα 175 στρ. που καταλαμβάνει η ΔΕΘ, τα 122.139 τ.μ. καλύπτονται από δόμηση. Με το σχέδιο ανάπλασης η δόμηση περιορίζεται κατά 20%.
Συγκεκριμένα για:
-Εκθεσιακή χρήση: 40.000 – 50.000 τ.μ.
-Συνεδριακή χρήση: 4.500 – 5.000 τ.μ.
-Επιχειρηματικές χρήσεις: 12.000 τ.μ.
-Ξενοδοχείο: 6.000 τ.μ.
-Διοίκηση: 5.000 τ.μ.
-Πολιτισμός – Αθλητισμός: 16.000 τ.μ.
Δηλαδή συνολική κάλυψη στα 84.000 – 94.000 τ.μ.
Περίπτερα: Τι μένει, τι φεύγει…
Από τα σημερινά περίπτερα ένα μεγάλο μέρος καταργείται. Αυτό το μέρος καταλαμβάνει την «καρδιά» του σημερινού χώρου, με αποτέλεσμα οι δομημένοι χώροι, σύμφωνα με το σχέδιο, να συγκεντρώνονται κατά μήκος των οδών Εγνατία και 3ης Σεπτεμβρίου.
Για τα περίπτερα προβλέπονται:
-Π0: 3.500 τ.μ. Εκθέσεις – «εμβλήματα», υποδοχή, διοίκηση, συμπληρωματικές λειτουργίες (Τράπεζες, ταχυδρομείο κτλ.). Τρία ή περισσότερα επίπεδα. Αναγκαία είσοδος VIP από Α. Σβώλου.
-Π1: Ένα επίπεδο 5.900 τ.μ. στη ΝΔ πρόσοψη – πατάρι βοηθητικών χρήσεων. Συνδέεται με το Π0 μέσω ημιστεγαζόμενου χώρου και με το Π2 με υπέργειο διάδρομο πάνω από την εμπορική πύλη.
-Π2: 7.400 τ.μ. στη θέση των σημερινών περιπτέρων 2 και 17. Διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ενσωμάτωση της πρόσοψης του περιπτέρου 2 και δραστηριότητες αναψυχής και εστίασης στο δεύτερο επίπεδό του. Από την πλευρά της Εγνατίας «πράσινη στέγη».
-Π3α και Π3β: Δυο περίπτερα που ενώνονται και διαχωρίζονται κατά περίπτωση. Εμβαδόν 4.800 και 2.100 τ.μ. Το Π3α θα φιλοξενεί και μουσικές συναυλίες.
-Π4: 9.100 τ.μ. στο χώρο των σημερινών περιπτέρων 4 και 5. «Πράσινη στέγη». Στη συμβολή των οδών Γρ. Λαμπράκη και 3ης Σεπτεμβρίου, σημείο εισόδου από στάση μετρό και σταθμό στάθμευσης «Πανεπιστήμια 2». Ημιστεγασμένος χώρος 1.500 τ.μ. προς το Π5.
-Π5: 11.000 τ.μ. Η νότια γωνία επί της 3ης Σεπτεμβρίου, τομή των συνεδριακών – εκθεσιακών και ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αναπτύσσεται πάνω από το Π5, δορυφορικές συνεδριακές αίθουσες καταλαμβάνουν μέρος του ισογείου και του ημιωρόφου.
Μια προκαταρκτική κοστολόγηση του σχεδίου ανάπλασης οδηγεί σε συνολικό ποσό 124.845.000 ευρώ, όταν το κόστος μιας μετεγκατάστασης στη Σίνδο ξεπερνά τα 283 εκ. ευρώ.
Πηγή:Voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.