Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Euro Working Group: "Οι Έλληνες είναι στο σωστό δρόμο"


Τα εύσημα του Euro Working Group (EWG) και της ομάδας δράσης για την Ελλάδα (TGFR) απέσπασαν χθες οι ελληνικές αρχές, ταυτόχρονα με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, οι τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους εταίρους στο συμβούλιο του οποίου προΐσταται ο Τόμας Βίεζερ, άκουσαν με ικανοποίηση την γνωστοποίηση της εκπλήρωσης του περίφημου ορόσημου του Μαρτίου...



Πηγή του EWG που μίλησε στο Real.gr και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της ανέφερε τα εξής: «Οι Έλληνες συνομιλητές μας είναι στο σωστό δρόμο να εκπληρώσουν τα επόμενα ορόσημα της συμφωνίας, δηλαδή το γέμισμα της δεξαμενής της κινητικότητας-διαθεσιμότητας ως τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο αντίστοιχα… εκτιμώ ότι είναι πια εφικτό, θα τα καταφέρουν, είμαστε ικανοποιημένοι».

Η ίδια πηγή θεωρεί κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος την γρήγορη και επιτυχή αναδιάρθρωση του δημοσίου, κρούει όμως το καμπανάκι για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: «βλέπω πως τώρα κινούνται, όμως γνωρίζεται ότι χάθηκε χρόνος». Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει σχετικά σύντομα και «το επόμενο στάδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος, που είναι άριστος γνώστης των φορολογικών συστημάτων είπε ότι «grosso modo το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ξεπεράσει την οροφή των εισπράξεων που έχει πετύχει ιστορικά, δηλαδή να αρχίσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον να κινείται μόνιμα στην περιοχή πάνω από τα 50δις το χρόνο», δίνοντας πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό το επίπεδο εσόδων. Τόσο στο Συμβούλιο, όσο και στην Κομισιόν θεωρούν ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο του μαύρου χρήματος, που ακόμα κυκλοφορεί σχετικά ανεξέλεγκτο στην Ελλάδα.

«Πιάστε το μαύρο χρήμα για να ρίξετε του έμμεσους φόρους»

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αυτή τη φορά με εντελώς νέους πόρους είναι απαράβατη προϋπόθεση για να επιτρέψει η τρόικα τη μείωση διαφόρων συντελεστών εμμέσων φόρων, που σήμερα πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα. Παρότι το θέμα δεν ετέθη στο EWG στο Συμβούλιο οι πάντες θεωρούν ότι αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος και την επίτευξη της απαραίτητης κοινωνικής συναίνεσης.

Δείχνουν μάλιστα προς την έκθεση της λεγόμενης TGFR του κ.Ράιχενμπαχ, που έχει περιλάβει το θέμα στην 4η τριμηνιαία έκθεσή της. Παρεμπιπτόντως η TGFR κλείνει σε 2 μήνες τα 2 της χρόνια στην υπηρεσία του ελληνικού προγράμματος, καθώς αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2011 σε μια συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ στην έδρα της κυβέρνησης στο Λουξεμβούργο.

«Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, διορίστηκε προϊστάμενος της φορολογικής διοίκησης με πενταετή θητεία. Ο διορισμός αυτός ήλθε να καλύψει θέση η οποία είχε παραμείνει χηρεύουσα για περισσότερο από ένα έτος (από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013). Έτσι, είναι επιτέλους απολύτως σαφές ποιος θα είναι ο συνομιλητής για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της τεχνικής βοήθειας», αναφέρει η έκθεση της TGFR.

«Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων πρέπει να αντιμετωπίσει πολλές σοβαρές προκλήσεις, όπως υπογραμμίσθηκε στη διάρκεια κοινής αποστολής τεχνικής συνδρομής που πραγματοποίησαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΟΔΕ και Γενική Διεύθυνση Φορολογία και Τελωνειακή Ένωση) τον Ιανουάριο του 2013. Πολλά επιχειρησιακά κριτήρια αξιολόγησης (π.χ. όσον αφορά την είσπραξη οφειλών, τους φορολογικούς ελέγχους σε πολύ εύπορα φυσικά πρόσωπα και αυτοαπασχολουμένους με μεγάλα εισοδήματα, τους σημαντικούς φορολογουμένους) δεν επιτεύχθηκαν το 2012», γράφουν οι τεχνοκράτες.

Αναδεικνύουν μάλιστα και το πρόβλημα: «ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων διαθέτει ευρύτερες αρμοδιότητες από αυτές που διέθετε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων. Ωστόσο, η νέα νομοθεσία εξακολουθεί να υπολείπεται των ελάχιστων απαιτήσεων αυτονομίας που προωθούνται στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ-της Επιτροπής».

Οι ίδιοι πάντως προσπαθούν να επιμορφώσουν όσους μπορούν: «Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στη στήριξη των βασικών λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης κατά τη χορήγηση τεχνικής βοήθειας που παρέχεται κυρίως από κράτη μέλη της ΕΕ και χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος FISCALIS, το οποίο διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ), του ΔΝΤ, κρατών μελών
και εκπροσώπων της ελληνικής φορολογικής διοίκησης κατέληξε σε σχέδιο προγράμματος τεχνικής βοήθειας για τις αρχές του 2013. Το πρόγραμμα αυτό συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με τον νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2013, επ’ ευκαιρία της 4ης τριμηνιαίας αποστολής ελέγχου ΔΝΤ-ΕΚ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της Κομισιόν είχαν αναδείξει το θέμα της ελεγκτικής ικανότητας μέσω της Realnews, πολύ νωρίς στη διάρκεια του προγράμματος.

Εν ολίγοις το 2013 θα είναι μια χρονιά σκληρής δουλειάς για την κυβέρνηση και τις αρχές και αν καταφέρουν να βάλουν σε μια σειρά το δημόσιο (όπως αναφέρει η έκθεση) και να περιορίσουν τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας (η task force υπόσχεται να εξετάσει και τη διάθεση μικροδανείων στις επιχειρήσεις εκτός τραπεζών) τότε το πρόγραμμα για πρώτη φορά σήμερα φαίνεται πως θα μπορούσε να αποδώσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, χωρίς πολλά, πολλά δράματα.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.