Σάββατο 13 Απριλίου 2013

"Κίτρινη κάρτα" από το Eurogroup στην Ελλάδα


Με μια πρώτη, αλλά πολύ σοβαρή προειδοποίηση ότι ο πολιτικός χρόνος για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τελειώνει, ισοδυναμεί η τοποθέτηση του προέδρου του Εurogroup χθες για το ελληνικό θέμα...



Η κυβέρνηση και οι αρχές έλαβαν την αυστηρή σύσταση των εταίρων να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, το συντομότερο δυνατόν και να επιταχύνουν τους ρυθμούς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Για πρώτη φορά εδώ και καιρό, επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο δημοσιονομικού κενού, δηλαδή μελλοντικής απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους για τις δαπάνες, τα έσοδα και εν τέλει το έλλειμμα.

Οι αναφορές στο δημοσιονομικό σκέλος της προσαρμογής ήταν κατά το τελευταίο εξάμηνο αρκούντως θετικές και η αποστροφή αυτή του λόγου του προέδρου του Eurogroup επεξηγείται από πηγές των Βρυξελλών ως καμπανάκι για την εκτέλεση του προγράμματος.

Δεν είναι δυνατόν, λένε κοινοτικές πηγές, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που μπήκαν στο πρόγραμμα αργότερα από την Ελλάδα να ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις αγορές, η δε Πορτογαλία να κάνει κυριολεκτικά το παν, αψηφώντας ακόμα και το συνταγματικό της δικαστήριο και η Ελλάδα να αναλίσκεται σε συζητήσεις των πολιτικών δυνάμεων για θέματα ήδη συμφωνημένα από το Δεκέμβρη.

Όπως μεταφέρθηκε στο real.gr, o υπουργός Oικονομικών έγινε δέκτης πιέσεων τόσο από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και από άλλους υπουργούς, που βλέπουν με δυσπιστία τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα στη Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά της Κομισιόν παρουσίασε αυστηρά αλλά αντικειμενικά το θέμα, χωρίς να κινδυνολογεί, αλλά τα στοιχεία και ο χρόνος μιλούν από μόνα τους. Εξάλλου το euro working group είχε και αυτό ενημερώσει τους υπουργούς.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα. Το μεν δημοσιονομικό υπολογίζεται πως θα καλυφθεί, χωρίς ακόμα να χρειαστούν άλλα μέτρα, όμως τίθεται εν αμφιβόλω το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη του κράτους στο εσωτερικό. Από την άλλη σε σχέση με τα διαρθρωτικά διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση και ελλιπής εφαρμογή για την οποία οι εταίροι δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει για να μη χάσει το τρένο», έλεγε πηγή της Κομισιόν που βρισκόταν στο Δουβλίνο αυτές τις μέρες. H συμφωνία με την τρόικα μπορεί να κλείσει μόνο αν το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας φέρει τα αποτελέσματα που προβλέπει η συμφωνία με την Αθήνα, δηλαδή 12.500 άτομα ως τον Ιούλιο και 25.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσο για τους επίορκους, αυτοί ποσώς ενδιαφέρουν την τρόικα σε σχέση με το προαπαιτούμενο του Μαρτίου.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, διευθυντής του EFSF/ESM πέταξε ξανά το ίδιο καρφί στην Αθήνα που είχε πετάξει και τον Μάρτη: “δεν έχετε απορροφήσει 7,2 δισ. από τα ποσά της δόσης του Δεκεμβρίου για τις τράπεζες”, τη στιγμή που άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, αναγκάζονται σε αναδιαρθρώσεις και κλεισίματα.

Προς το παρόν το μπαλάκι συνεχίζει και βρίσκεται στην Αθήνα, εκεί θα ληφθούν και οι αποφάσεις που θα ξεκλειδώσουν τη χρηματοδότηση στα μέσα Μαΐου. Ο χρόνος όμως τελειώνει και θεωρητικά και πολιτικά και πρακτικά γιατί στις 20 Μαΐου λήγουν και ομόλογα.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.