Ο ίδιος παρέμενε πάντα σιωπηλός στη σκιά του διάσημου αδελφού του. Του απόλυτου αρσενικού για τον ελληνικό κινηματογράφο, του Νίκου Κούρκουλου. Δεν θέλησε ποτέ να μοιραστεί τις ...λύπες, τις χαρές μα και τις τραγωδίες που βίωσε η οικογένειά του. Μια κατοχική οικογένεια που ορθοπόδησε χάρη στη μεγάλη αγάπη που είχαν τα μέλη της. Ο Στέφανος Κούρκουλος, ο πολιτικός μηχανικός που ποτέ δεν μίλησε για τον διάσημο αδελφό του, δεν άντεξε και πριν από τρία χρόνια μίλησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη, στον άνθρωπο για τον οποίο ο αείμνηστος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση.
Του Νίκου Νικόλιζα
«Μας χώριζαν δεκαεπτά χρόνια με τον Νίκο. Μοιραία αφού χάθηκε για πάντα ο πρωτότοκος αδελφός μας ο Σπύρος, ο Νίκος έγινε για μένα όχι μόνο αδελφός αλλά και πατέρας. Ο πατέρας έλειπε από το σπίτι στο κουρείο και ο Νίκος αναπλήρωνε τα καθήκοντά του. Αυτός είναι που μου έμαθε να σέβομαι τη γυναίκα. Αυτός είναι που μου ενστάλαξε τις βασικές αρχές για τη ζωή μου. Και ήταν τόσο αυστηρός που μια μέρα με τραβούσε ένα χιλιόμετρο από το αυτί γιατί δεν ήθελα να πάω στο σχολείο, πράξη που επανέλαβε όταν δεν του άρεσε η συμπεριφορά μου σε ένα κορίτσι» αναφέρει στην κατάθεση ψυχής και στη μοναδική συνέντευξη της ζωής του στον Γιώργο Λιάνη για λογαριασμό ενθέτου περιοδικού εφημερίδας με τίτλο «Μικρές βιογραφίες».
Το ναυάγιο στη Βενεζουέλα
Ο Νίκος Κούρκουλος γεννήθηκε το 1934, ενώ ο Στέφανος πολλά χρόνια αργότερα, το 1951. Το 1952 ένας τυφώνας χτυπάει το πλοίο στο οποίο ταξιδεύει ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Σπύρος, με αποτέλεσμα να χαθεί για πάντα και η οικογένεια να βυθιστεί στο πένθος. Σύμφωνα με όσα γλαφυρά περιγράφει ο Γιώργος Λιάνης, το γκαζάδικο πλοίο με το οποίο ταξίδευε ο Σπύρος Κούρκουλος ως τρίτος πλοίαρχος κόπηκε στα δύο ανοιχτά της Βενεζουέλας. Όλοι σώθηκαν.
Από μαρτυρίες επιζώντων ο καπετάνιος πήρε μαζί του σε μια μικρή βάρκα τον δεύτερο και τρίτο πλοίαρχο μαζί και τους δύο μηχανικούς. Η βάρκα που επέβαιναν ξεβράστηκε στις ακτές τις Βενεζουέλας. Το μακάβριο θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι ήταν ανατριχιαστικό: ο καπετάνιος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό. Οι άλλοι δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ το ίδιο βράδυ του χαμού του αδερφού του, ο Νίκος Κούρκουλος πετάχτηκε από τον ύπνο και είπε: «Μάνα, μεγάλο κακό θα μας βρει».
Το σώμα του Σπύρου δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ η μάνα Αυξεντία Κούρκουλου δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι ο γιος της ήταν νεκρός. Πάντα τον περίμενε στην πόρτα, πάντα μιλούσε για εκείνον σαν να ήταν ζωντανός και τον περίμενε να έρθει από ένα μακρύ ταξίδι. «Ο Νίκος πόνεσε πάρα πολύ για αυτόν το θάνατο. Είχανε μόνο δύο χρόνια διαφορά και λάτρευαν ο ένας τον άλλον. Αλλά σφράγισε το στόμα του και δεν μίλαγε ποτέ γι' αυτό. Ο τρίτος αδερφός μας πήγε κάποια στιγμή στην Ιταλία για να σπουδάσει. Δεν τα κατάφερε και λίγο αργότερα, όταν εγώ τελείωσα το Πολυτεχνείο, αρχίσαμε να χτίζουμε πολυκατοικίες μαζί. Στη δεύτερη πολυκατοικία που φτιάξαμε -κι ενώ εργαζόταν με τους εργάτες και μετρούσε τα τούβλα-έπεσε από την ταράτσα και σκοτώθηκε. Το δεύτερο "αστροπελέκι" στην οικογένεια. Κεραυνός εν αιθρία» έλεγε πριν από τρία χρόνια στον Γιώργο Λιάνη και στο ένθετο της Real News «Μικρές βιογραφίες» ο Στέφανος Κούρκουλος, μοναδικός εν ζωή αδελφό του Νίκου Κούρκουλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.