Η πρόσφατη απόφαση της NSN να επεκτείνει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, άνοιξε τη συζήτηση για τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει παρόμοιες επενδύσεις και άλλων μεγάλων πολυεθνικών. Άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία στο χώρο δηλώνουν πεπεισμένοι πως κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό. ...
Οι δυνατότητες υπάρχουν. Και το κυριότερο επιστημονικό προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο, με ταλέντο και όρεξη για δημιουργία.
Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η δυσπιστία στις ικανότητές μας και η έλλειψη οργάνωσης. Εφόσον, αυτά ξεπεραστούν τότε, η χώρα μας εκτιμάται πως μπορεί να κάνει «θαύματα». Και γιατί όχι να πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έξοδο από την κρίση και στην άνοδο του βιοτικού επίπεδο των Ελλήνων πολιτών.
Η «ΗτΣ» παρουσιάζει σήμερα επιτυχημένα παραδείγματα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλλά και μικρότερων που αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην χώρα μας, κέντρα έρευνα και ανάπτυξης και βγήκαν κερδισμένες...
P&G
Εφτιαξε στην Ελλάδα το πιο σύγχρονο κέντρο R&D
Το πιο σύγχρονο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και ένα από τρία που διαθέτει στην Ευρώπη εγκαινίασε πριν από μερικούς μήνες η P&G στο Μαρούσι Αττικής. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς (ώριμη αγορά, απαιτητικός καταναλωτής, ανταγωνιστικό περιβάλλον κ.ά.), αλλά και η ποιότητα της ελληνικής θυγατρικής σε ό,τι αφορά τις δεξιότητες, την εμπειρία και τα αποτελέσματά της, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της εταιρείας. «Για πάνω από μισό αιώνα η Ελλάδα έχει εδραιωθεί ως ο τόπος όπου γεννιούνται πρωτοποριακές ιδέες, παράγεται γνώση και καινοτομία η οποία στη συνέχεια εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Πολλές από τις πιο καινοτόμες ιδέες της P&G γεννήθηκαν εδώ και πολλά νέα προϊόντα του ομίλου λανσαρίστηκαν στην ελληνική αγορά πριν από πολλές άλλες», σημειώνει ο επικεφαλής της P&G Hellas, Robert Van Pappelendam.
H αμερικάνικη πολυεθνική, η οποία θεωρείται κολοσσός στο χώρο των καταναλωτικών ειδών επενδύει πάρα πολύ στη γνώση που θα παράξει εδώ καθώς θα την χρησιμοποιήσει ως βάση για τη δημιουργία νέων προϊόντων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου. Να σημειωθεί ότι στο ερευνητικό κέντρο δεν αναπτύσσονται νέα προϊόντα, αλλά μέσα από τη χρήση πρωτοποριακών τεχνολογιών μελετώνται κυρίως οι καταναλωτικές συμπεριφορές και τάσεις.
Την ίδια στιγμή, στελέχη της εταιρείας δηλώνουν που η εταιρεία σχεδιάζει και άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες επί ελληνικούς εδάφους, -τις οποίες, ωστόσο, κρατάει ακόμη «επτασφράγιστο» μυστικό- καθώς πιστεύει ότι η χώρα μας θα βγει δυνατότερη από την κρίση. Η P&G που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1960 ιδρύθηκε το 1837 στο Σινσινάτι - Οχάιο των ΗΠΑ, παράγει και εμπορεύεται περισσότερα από 300 προϊόντα σε περίπου 5 δισεκατομμύρια καταναλωτές σε 160 χώρες ενώ απασχολεί συνολικά περίπου 135.000 εργαζομένους.
Nokia Siemens Networks
H απόφαση της Nokia Siemens Networks, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, να επεκτείνει το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης που διατηρεί στο Κρυονέρι Αττικής, αποτελεί την πιο πρόσφατη εκδήλωση του ενδιαφέροντος των ξένων πολυεθνικών να επενδύσουν στους Έλληνες επιστήμονες. Μέσα στην επόμενη διετία, η NSN σκοπεύει να προσλάβει επιπλέον 150 Έλληνες μηχανικούς, οι οποίοι θα προστεθούν στους περίπου 500 που ήδη απασχολούνται στο κέντρο της φινλανδογερμανικής εταιρείας και δημιουργούν τις λύσεις για τον «πυρήνα» (packet core) των ευρυζωνικών κινητών δικτύων επόμενης γενιάς. Όπως σημειώνει στην «ΗτΣ» ο Άρης Δρόσης, επικεφαλής του κέντρου ανάπτυξης της NSN Hellas, ο λόγος της νέας επένδυσης είναι «η ιδιαίτερα ανταγωνιστική σχέσης ποιότητας-κόστους με έμφαση στην ποιότητα. Οι Έλληνες επιστήμονες αποδεικνύουν με συνέπεια ότι μπορούν να αναποκριθούν επάξια στις απαιτήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος και να διεκδικήσουν πρωτιές σχετικά με την παραγωγικότητα και την καινοτομία. Η πολύ καλή επιστημονική κατάρτιση σε συνδυασμό με μια οργανωμένη διαδικασία παραγωγής που επιτρέπει μεν την ευελιξία, αλλά είναι αυστηρή σε θέματα ποιότητας και χρονοδιαγραμμάτων προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο η καινοτομία, χαρακτηριστικό των Ελλήνων, βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να ωριμάσει και να οδηγήσει στη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων και υπερησιών.»
Σημειωτέον πως το ελληνικό κέντρο ανάπτυξης της NSN αποτελεί συνέχεια του κέντρου ανάπτυξης λογισμικού που δημιούργησε τη δεκαετία του '90 η Siemens και στο παρελθόν έχει πολλάκις αποδείξει το υψηλό επίπεδο που έχουν οι Έλληνες μηχανικοί.
Bic Violex
Πρότυπο μοντέλο λειτουργίας
Στην Ελλάδα χτυπάει η «καρδιά» της έρευνας για τα ξυραφάκια Bic. Συγκεκριμένα, στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της Bic Violex «γεννιούνται», αναπτύσσονται και υλοποιούνται οι ιδέες για τα νέα μοντέλα του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο. «Από Έλληνες επιστήμονες που έχουν μάθει να λειτουργούν ομαδικά και να παράγουν αποτελέσματα», όπως λέει με υπερηφάνεια ο Σπύρος Γράψιας, επικεφαλής του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης της Bic Violex. «Με συστηματική δουλειά, αλλά και την εφευρετικότητας της ελληνικής επιστημονικής ομάδας έχουμε καταφέρει να θεωρούμαστε παράδειγμα προς μίμηση και να ανταγωνιζόμαστε αντιπάλους που υπερτερούν σε χρηματικούς πόρους και προσωπικό», σημειώνει ο ίδιος.
Όλα αυτά βέβαια δεν ήρθαν τυχαία. Η καταξίωση και αναγνώριση του ελληνικής ομάδας όπως τονίζει ο κ. Γράψιας είναι προϊόν συστηματικής δουλειάς και εργώδους προσπάθειας για τη δημιουργία κορυφαίων προϊόντων, τα οποία συνδυάζουν την υψηλή απόδοση και την προσιτή τιμή. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το γυναικείο ξυραφάκι Soleil, το οποίο σήμερα γίνεται ανάρπαστο στις ΗΠΑ.
Σήμερα, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Bic Violex απασχολεί συνολικά 70 άτομα και αποτελεί «πόλο έλξης» για αρκετούς νέους Έλληνες επιστήμονες. Κάθε χρόνο, η Bic επενδύει περίπου 6 εκατ. ευρώ έως 8 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων ξυριστικών προϊόντων.
Schneider Electric
Ξεχωριστή μονάδα έρευνας και ανάπτυξης διαθέτει στην Ελλάδα και η βιομηχανία Schneider Electric. Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Schneider Electric Ελλάδας, Marc Pelletier στην «ΗτΣ» τα κεντρικά της γαλλικής πολυεθνικής εμπιστεύονται τη Schneider Electric Ελλάδος, λόγω της πολυετούς εμπειρίας και τεχνογνωσίας των Ελλήνων μηχανικών, καθώς και της μακρόχρονης παρουσίας της βιομηχανίας στην ελληνική αγορά. «Η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της ελληνικής θυγατρικής διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό με αρκετά μέλη της να διαθέτουν εμπειρία άνω των 20 ετών. Επίσης, η ομάδα αυτή συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ διατηρεί στενές επαφές και με τα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου στοχεύοντας στην ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών», σημειώνει χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα της μεγάλης εξειδίκευσης του συγκεκριμένου τμήματος, αποτελεί και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός κορυφαίου προϊόντος, του Μετασχηματιστή με Πυρήνα αμόρφου σιδήρου, ο οποίος έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και παράγεται για τη Schneider Electric παγκοσμίως αποκλειστικά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο.
Η Schneider Electric Ελλάδας απασχολεί 300 εργαζόμενους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη & Οινόφυτα) και σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης. Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιό της στα Οινόφυτα Βοιωτίας (πρώην εργοστάσιο της ΕΛΒΗΜ), είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής μετασχηματιστών της Schneider Electric στον κόσμο.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Πόλος έλξης για την έρευνα η περιοχή της Πάτρας
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ιδίως στον χώρο της έρευνας και ανάπτυξης, υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου έχουν αρχίσει να εξελίσσονται σε πόλο έλξης σχετικών επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή της Πάτρας, όπου οι εκεί πανεπιστημιακές σχολές προσφέρουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό κυρίως στον χώρο της μικροηλεκτρονικής.
Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή, 3 πολυεθνικές, η μία εκ των οποίων είναι ο κορεατικός κολοσσός που ακούει στο όνομα Samsung, να έχουν δημιουργήσει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην περιοχή της Πάτρας πολύ κοντά στον χώρο του πανεπιστημίου. Παράλληλα, υπάρχουν επαφές για την προσέλκυση και άλλων διεθνών εταιρειών, ιδίως από τη Γερμανία, προκειμένου να δημιουργήσουν εκεί κέντρα σχεδιασμού νέων προϊόντων.
«Οι Έλληνες είναι εξαιρετικοί στον τομέα της έρευνας και είναι περισσότερο ευέλικτοι σε σχέση με τους υπόλοιπους ερευνητές» σημειώνει στην «ΗτΣ» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και γενικός διευθυντής του Corallia Clusters Initiative, του πρώτου στην Ελλάδα συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας, Βασίλειος Μακιός. «Αυτή η ευελιξία των Ελλήνων είναι ένας από τους λόγους που Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Κορεάτες έχουν επενδύσει στο εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό», σημειώνει ο καθηγητής.
Επένδυση
Η πρώτη επένδυση σε ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα είχε γίνει το 1999 από την αμερικανική Atmel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργαστών παγκοσμίως. Το κέντρο της Atmel στην Πάτρα ήταν υπεύθυνο για πολλές καινοτομίες στον χώρο των ασύρματων λύσεων αλλά η αμερικανική εταιρεία αποχώρησε -για διάφορους λόγους- από την Πάτρα, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει μία επένδυση 20 εκατ. δολαρίων. Όμως, υπήρχε ήδη η μαγιά και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν εταιρείες όπως η Nanoradio, η οποία έχει δημιουργήσει έναν εξαιρετικά μικρό σε μέγεθος και σε κατανάλωση ενέργειας ασύρματο chip.
Τη Nanoradio αγόρασε πρόσφατα η Samsung, η οποία δημιούργησε ένα κέντρο σχεδιασμού, το οποίο σκοπεύει να επεκτείνει άμεσα, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της Πάτρας. Σημειωτέον πως η Nanoradio φιλοξενείται στο Patras InnoHub, μία πρωτοβουλία του Corallia, όπου στεγάζει συνολικά 25 εταιρείες με καινοτόμα προϊόντα μικροηλεκτρονικής και όχι μόνο.
Ερευνητικό κέντρο
Ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα έχει η αμερικανική Bytemobile, άγνωστη μεν στο ευρύ κοινό αλλά μία από τις κορυφαίες στον κόσμο στον χώρο των λύσεων διαχείρισης δεδομένων με πελάτες τους κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Η Bytemobile εξαγοράστηκε πέρσι έναντι 1 δισ. δολ. από τη Citrix, αλλά η τελευταία παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αποφάσισε να επεκταθεί και το υπάρχον προσωπικό αναμένεται να φθάσει τα 70-80 άτομα, από 57 άτομα που ήταν.
Μία τρίτη επένδυση έχει γίνει από τη γερμανική Dialog Semiconductor, από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη στον χώρο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (integrated circuits), η οποία όταν αγόρασε την ολλανδική Sitel βρέθηκε να διαθέτει και ένα ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα. Οι Γερμανοί, παρά την κρίση, αποφάσισαν να επενδύσουν και να το ενισχύσουν.
- «Το θετικό από τις επενδύσεις αυτές είναι πως οι Έλληνες μηχανικοί μαθαίνουν να δημιουργούν προϊόντα για τις διεθνείς αγορές. Και για να αλλάξει η Ελλάδα, αυτό είναι πολύ σημαντικό», τονίζει ο κ. Μακιός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.