Στις 4 Ιουνίου αναμένονται τα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο έλεγχος στην εφαρμογή του προγράμματος...
Υψηλόβαθμο ωστόσο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά, σύμφωνα με την Καθημερινή, πως ο μεγάλος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο.
Ανέφερε μάλιστα ότι εάν οι διαπραγματεύσεις του Ιουνίου κυλήσουν ομαλά, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Ιουλίου.
Στο μεταξύ συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων, με τη διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετων ομολόγων έναντι των γερμανικών να υποχωρεί στις 670 μονάδες βάσης και την τιμή τους να ξεπερνά το 66,3% της ονομαστικής τους αξίας.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως ο επόμενος έλεγχος της τρόικας που θα ξεκινήσει στις 4 Ιουνίου θα γίνει κανονικά και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συντάξουν την καθιερωμένη έκθεσή τους μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Ωστόσο, αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης "τρέχει" για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί για την εκταμίευση των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σε πολιτικό επίπεδο έχουν ήδη εγκριθεί από το Eurogroup.
Στόχος είναι να μην υπάρξει ένα νέο θρίλερ με την τρόικα, δεδομένου μάλιστα ότι τα προαπαιτούμενα μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.
Αυτά αφορούν:
1. Στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην αγορά.
2. Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει το σχέδιο και η κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες μέρες να ορίσει τον Εθνικό Συντονιστή κατά της διαφθοράς, όπως προβλέπεται ούτως ή άλλως από το Μνημόνιο.
Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, το πρώτο τμήμα του που έχει να κάνει με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα δοθεί σε διαβούλευση αρχές Ιουνίου και το δεύτερο λίγο αργότερα, σε συμφωνία με την τρόικα.
3. Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η κυβέρνηση αναμένει το "πράσινο φως" από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να προωθήσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Έτσι, εφόσον η Ελλάδα είναι σε θέση τον Ιούνιο να παρουσιάσει ολοκληρωμένες αυτές τις δράσεις, η τρόικα αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς προβλήματα ο έλεγχός της.
Τότε, θα εξετασθούν αναλυτικά η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα της διετίας 2015-2016 (ύψους περίπου 4,2 δισ ευρώ), να ελεγχθεί η πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων εν γένει, ενώ θα ανοίξει και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Πάντως, τα θετικά νέα για την Ελλάδα και την αγορά ομολόγων συνεχίστηκαν και χθες. Ο ιαπωνικός επενδυτικός οίκος Nomura, ανέφερε σε έκθεσή του ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μια ιδιαίτερα ελκυστική επένδυση, ενώ οι αναλυτές του επισήμαιναν πως παραμένει ανοιχτό για το τέλος του 2013 το ζήτημα του «κουρέματος» των ομολόγων του επίσημου τομέα, χωρίς ωστόσο να βλέπει νέο «κούρεμα» για το ιδιωτικό χρέος.
Επίσης, σημείωναν ότι για πρώτη φορά από την αρχή του προγράμματος το μακροοικονομικό σενάριο παρέμεινε σταθερό.
Στο πλαίσιο αυτό, το spread των ελληνικών 10ετων ομολόγων υποχώρησε χθες στις 669 μονάδες βάσης, από 682 μονάδες την Παρασκευή, ενώ η απόδοσή τους υποχώρησε ακόμα και στο 8,117% από 8,229%.
Επίσης, η τιμή τους αναρριχήθηκε έως και το 66,3% της ονομαστικής τους αξίας με τη Nomura να αναφέρει ότι στόχος είναι για τους επόμενους τρεις μήνες οι τιμές των ελληνικών ομολόγων να βρίσκονται κοντά στο 60%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.