Σε συνέντευξή του στο καναδέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TVO, ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση και υποστήριξε πως η πολιτική η οποία ακολουθήθηκε από τους ευρωπαίους εταίρους εκτός ότι...
του επιβλήθηκε από αυτούς, επιπλέον απέδειξε πως οι εταίροι μας ήταν ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.
Ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε επίσης πως είχε ζητήσει από την Ένωση να εγγυηθεί το χρέος της Ελλάδας και της δώσει τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.
Μάλιστα προτείνει να τηρήσουν ανάλογη στάση και οι εταίροι σήμερα, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο στις χώρες που υποφέρουν και να τις στηρίξει μέσα από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιώσουν την οικονομία τους.
Αντί της εγγύησης του χρέους και του χρόνου που ζήτησε, οι ευρωπαίοι εταίροι επέλεξαν για την Ελλάδα την "ορθοδοξία της λιτότητας", χαρακτηρίζοντας το ζήτημα "ελληνικό πρόβλημα", ενώ, όπως αποδείχθηκε ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι το έλλειμμα που παρέλαβε και το οποίο υπολογιζόταν στο 10%, περίπου, αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά 15,6%. Και πρόσθεσε πως αν ήταν στο 10% θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε εύλογο χρόνο, με έναν καλό συνδυασμό αναπτυξιακών πολιτικών, δημοσιονομικής πειθαρχίας, περιορισμού της σπατάλης και αναδιοργάνωσης του κράτους.
Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα απάντησε ότι ήταν μια "απαραίτητη απόφαση", λόγω του ότι η λύση των εκλογών θα έφερνε πολλά προβλήματα και η λύση της κυβέρνησης συνεργασίας δεν προχώρησε γιατί τότε κανένας δεν ήταν πρόθυμος να βοηθήσει. Τόνισε επίσης ότι δεν είχε τη στήριξη των ισχυρών ευρωπαίων, κάτι που τον υπονόμευσε και εσωτερικά στην Ελλάδα.
Είπε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί διότι όλα τα άλλα κόμματα το έθεσαν ως προϋπόθεση για να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, προκειμένου να εφαρμοστεί η εφαρμογή του προγράμματος, αποκαλύπτοντας ότι και ο ίδιος διαφωνεί σε πολλά σημεία του. Ήξερε, όμως, όπως πρόσθεσε, ότι άλλη λύση δεν υπήρχε. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι επόμενες κυβερνήσεις συνέχισαν στο δρόμο που εκείνος χάραξε, κάτι που το θεωρεί δική του επιτυχία.
Καταλογίζει ευθύνες στον κ. Σαμαρά διότι με τη μακρά εκλογική περίοδο, που επέλεξε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Έλληνες την πλήρωσαν με πολλά χρήματα. Επίσης αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει τον κ. Σαμαρά ότι πέραν του κόστους, αν η χώρα πήγαινε σε εκλογές, η Βουλή θα είχε πολλούς ακραίους, όπως και έγινε.
Αναφερόμενος στα "συμφέροντα" που υπάρχουν στην Ελλάδα τόνισε ότι παγκοσμίως οι Δημοκρατίες είναι αιχμάλωτες ειδικών συμφερόντων, που αγοράζουν, άμεσα ή έμμεσα, ΜΜΕ, πολιτικούς και δικαστές. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά μια χώρα με κακοδιαχείριση.
Ο πρώην πρωθυπουργός διαφώνησε με τη φράση «μαζί τα φάγαμε», αν και, όπως είπε, υπάρχει, σε αυτό, μια αίσθηση αλήθειας. Αυτό που φταίει, πρόσθεσε, είναι το σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους πολιτικούς να πολιτεύονται με βασικό όπλο το ρουσφέτι και τους διορισμούς.
Για τη "Χρυσή Αυγή" είπε ότι πρόκειται για μια λανθασμένη αντίδραση στην κρίση και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει, τουλάχιστον, να συνοδεύονται από προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας. Τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα της ρατσιστικής βίας λύνονται με την ενσωμάτωση και όχι με τη ρητορική του μίσους και τη διαίρεση.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.