Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Συνεχίζεται το παζάρι με την τρόικα


Θα συνεχιστούν και μετά το eurogroup της Πέμπτης οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, λέει ο Στουρνάρας ύστερα από το ραντεβού τρόικας-Σαμαρά. Φόβοι για νέα μέτρα λόγω του ελλείμματος σε ΕΟΠΥΥ και Ταμεία....



Ολοκληρώθηκε λίγο μετά πριν τις 21:30 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικα, παρουσία του Γ. Στουρνάρα.

Στο επίκεντρο το πρόγραμμα προσαρμογής μετά τις εξελίξεις στην ΕΡΤ αλλά και η αστοχία στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και η εμφάνιση νέων πονοκεφάλων από το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και των ταμείων.

Εξερχόμενος της σύσκεψης, ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας αρνήθηκε ότι ζητήθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός από την τρόικα, ωστόσο κατά πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε να βρεθεί τρόπος να κλείσει η "μαύρη τρύπα" στα νούμερα.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε διαρκή συζήτηση με τα στελέχη της τρόικας, ενώ τόνισε ότι στη σημερινή σύσκεψη δεν συζητήθηκε το θέμα της ΕΡΤ.

"Έχουμε Eurogroup την Πέμπτη, θα επιστρέψουμε μαζί", σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, διαψεύδοντας τα σενάρια για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.



Το ραντεβού με Στουρνάρα

Το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 - 2014 που ενδεχομένως θα προκύψει λόγω του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, συζητήθηκε εκτός των άλλων (Ε.Ρ.Τ. αποκρατικοποιήσεις) και το πρωί στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Όπως προκύπτει από όσα ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών, ήδη το υπουργείο Υγείας αναζητά δημοσιονομικά ισοδύναμα για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί σε ΕΟΠΥΥ και ταμεία.

Το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε ότι τίποτα δεν έχει κλείσει στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών, και υποστήριξε πως στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό σήμερα το απόγευμα θα δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα του ελέγχου της τρόικας σε ό,τι αφορά τόσο το χρονοδιάγραμμα της αποστολής της, όσο και τα θέματα που πρέπει να κλείσουν. Ανέφερε, δε, ότι υπάρχουν και τεχνικής φύσεως θέματα, δεδομένου ότι ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, θα απουσιάζει από αύριο έως και την Παρασκευή. Έτσι, δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως την Παρασκευή, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά έθεσε και σήμερα το ζήτημα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, για το οποίο αναμένεται ακόμη η απάντηση των επικεφαλής της τρόικας, που μελετούν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Επίσης, η τρόικα ενημερώθηκε για τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ. Όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκε και το ζήτημα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Οι δύο πλευρές επιχειρούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από το Eurogroup την προσεχή Πέμπτη. Άγνωστο είναι ακόμη εάν οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου, εφόσον παραμείνουν ανοικτά αρκετά πεδία.

πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.