Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 2001 ο Κάρλο Τζουλιάνι δολοφονήθηκε στην πλατεία "Gaetano Alimonda" της Γένοβα....
Ο νεαρός Ιταλός έχασε τη ζωή του από τη σφαίρα του Mario Placanica την ώρα που λάμβανε μέρος σε κινητοποιήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης.
Η σύνοδος της Γένοβα ήταν από τις βιαιότερες στην ιστορία της G8. Η ωμότητα της αστυνομικής καταστολής καταδικάστηκε διεθνώς ενώ σοκ προκάλεσαν οι εικόνες του διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι να κείτεται νεκρός στο έδαφος.
Ο 23χρονος Τζουλιάνι δέχθηκε σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που προσπαθούσε μέσα στην αναταραχή να αντεπιτεθεί στις αστυνομικές δυνάμεις εκτοξεύοντας έναν πυροσβεστήρα. Αστυνομικό τζιπ πέρασε πάνω από τη σορό του δύο φορές.
Ο καραμπινιέρος που εκτέλεσε τον Τζουλιάνι αθωώθηκε καθώς οι δικαστές θεώρησαν ότι πυροβόλησε για να υπερασπισθεί την σωματική του ακεραιότητα.
Σήμερα ζει στην Καλαβρία και είναι δημόσιος υπάλληλος, καθώς έχει φύγει από το αστυνομικό Σώμα.
Ο δικαστής απεφάνθη μάλιστα πως η σφαίρα χτύπησε τον Κάρλο μετά από εξοστρακισμό πράγμα που διαψεύσθηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες.
Σε ότι αφορά τον οδηγό που πάτησε το κορμί του, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του, γιατί ο Κάρλο Τζουλιάνι ήταν ήδη νεκρός όταν πέρασε με το αυτοκίνητο από πάνω του.
Οι γιατροί που εξέτασαν τη σορό του 23χρονου μετά το θάνατό του, διέγνωσαν ότι η καρδιά του Κάρλο Τζουλιάνι χτυπούσε ακόμα και αφού τον πάτησε το όχημα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής Marco Salvi. Ο Salivi κατέθεσε σε δίκη ότι η σφαίρα χτύπησε τον νεαρό από ευθεία βολή.
Μετά από 8 χρόνια, στις 25 Αυγούστου 2009, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι ο Mario Placanica βρισκόταν σε αυτοάμυνα τη στιγμή που πυροβόλησε, συνεπώς δεν έκανε κατάχρηση εξουσίας χρησιμοποιώντας υπερβολική βία.
Ο Αμερικανός καταδικασμένος σε θάνατο Mumia Abu-Jamal, σχολιάζοντας την υπόθεση, έγραψε λίγο μετά το θάνατο του Τζουλιάνι:
"Με αυτήν τη βάρβαρη σφαγή, το μήνυμα που μας στέλνουν είναι ότι η αντι-παγκοσμιοποίηση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το προτεταμένο όπλο εμπρός στο πρόσωπο ενός Ιταλού αναρχικού που έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, απεικονίζει την κλιμάκωση των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων του κεφαλαίου".
Το αμερικανικό περιοδικό "Time", είχε σχολιάσει ειρωνικά τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι τον Ιούλιο του 2001, γράφοντας: "Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις". Ο θάνατος του 23χρονου ακτιβιστή πυροδότησε την αγανάκτηση πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο ενώ αποτέλεσε παράλληλα έμπνευση για πολλούς νέους και καλλιτέχνες.
Σήμερα, η ιστορία του και ο ίδιος, έχουν γίνει σύμβολα της Γένοβα, στους τοίχους της οποίας πολλά γκραφίτι "διηγούνται" τη δολοφονία του.
*με πληροφορίες από news247, kar.org.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.