Η απόφοιτος του 9ου Λυκείου Πειραιώς που διακρίθηκε μαζί με τρεις ακόμα Έλληνες μαθητές στην 24 Ολυμπιάδα Βιολογίας που έγινε στην Ελβετία...
μιλά αποκλειστικά στο “Newsbomb”, αφοπλίζει και είναι η καλή είδηση της μέρας!
Τέσσερις Έλληνες μαθητές ξεχώρισαν μεταξύ 250 μαθητών από 62 χώρες στην 24η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας που έγινε στην Βέρνη της Ελβετίας. Ο Στέργιος Τσίτος και η Θεοφανώ Ζούμπου πήραν το χάλκινο μετάλλιο. Οι Ειρήνη Κωνσταντινίδου και Δέσποινα Μπενέτου απέσπασαν έπαινο.
Πριν από τρία χρόνια βρέθηκα σε μια παρέα δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, στην οποία ήταν παρών ο αειθαλής ηθοποιός κ. Κώστας Βουτσάς. Όταν τον ρώτησα πώς καταφέρνει και μένει τόσο ακμαίος μου απάντησε: «Κάνω παρέα με τους νεότερους και συνήθως τους ακούω. Ρουφώ ενέργεια από την ορμή και τη ζωτικότητά τους, ενώ με τα επιχειρήματά τους καταφέρνω και αποστομώνω τους μεγαλύτερους που θυσιάζουν τα όνειρά τους στο βωμό της καθημερινότητάς τους».
Τα λόγια αυτά σκέφτηκα όταν έμαθα ότι η Δέσποινα, η Ειρήνη, η Θεοφανώ και ο Στέργιος έκαναν υπερήφανη ολόκληρη την Ελλάδα στην 24η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας. Δεν είναι απλά η καλή είδηση της ημέρας. Το γεγονός αυτό δείχνει πως πέρα από τη μιζέρια και την κακομοιριά που καλλιεργούν στα μυαλά μας όσοι σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς, υπάρχει μια νεολαία που επιμένει, ελπίζει και διακρίνεται.
Αυτά είναι τα διαμάντια της κοινωνίας, τα οποία έρχονται με την ορμή της ηλικίας τους να καταστρέψουν στεγανά και να ανατρέψουν στερεότυπα που συντηρούν την κρίση υποβιβάζοντας την αξία των ανθρώπων έναντι των αριθμών και των στατιστικών.
Ένα λαμπρό νεανικό μυαλό
Η φράση του Βουτσά ήταν η αφορμή να ψάξω τη Δέσποινα Μπενέτου και να την κάνω το θέμα της ημέρας. Είχα την περιέργεια να ακούσω τις απόψεις και να δω πώς σκέφτεται ένα από τα τέσσερα λαμπρά μυαλά που μας κάνουν υπερήφανους στον κόσμο με τη δύναμη της γνώσης.
Συνεπής, σεμνή και έτοιμη να απαντήσει σε κάθε ερώτηση εμφανίστηκε η Δέσποινα. Πίσω από το αφοπλιστικό χαμόγελό της έκρυβε τις σκέψεις που έκανε σε κλάσματα δευτερολέπτου και επιβεβαίωσε τη φήμη, η οποία θέλει τις Πειραιώτισσες δυναμικές και ετοιμόλογες. Για πολλούς λόγους πρέπει να καμαρώνουν οι γονείς αυτού του κοριτσιού αλλά και οι καθηγητές του (τόσο στο 9ο Λύκειο Πειραιά, όσο και στο φροντιστήριο).
Η επιλογή των μαθητών έγινε σε τρεις φάσεις από τις οποίες οι μαθητές κατάφεραν να περάσουν από εξετάσεις προφορικώς, γραπτώς, αλλά και στο εργαστήριο. Στη συνέντευξη που δίνει αποκλειστικά στο “Newsbomb.gr”, η Δέσποινα περιγράφει πώς εκείνη, η Ειρήνη, η Θεοφανώ (που μόλις τελείωσε τη Β’ Λυκείου) και ο Στέργιος συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν στα εργαστήρια του πανεπιστημίου.
Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας Βιολογίας, οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με μαθητές από άλλες 62 χώρες.
Τους έβαλαν στα «οικονομικά» δωμάτια
Όταν τη ρώτησα για το αν συζήτησαν για την κρίση, η Δέσποινα απάντησε ότι μόνο μαζί με τα παιδιά από την Κύπρο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη δοκιμασία που υφίσταται ο Ελληνισμός. Χαρακτηριστική όμως είναι η συνέχεια της απάντησης, από την οποία φαίνεται ποια είναι η υποτιμητική αντίληψη που κυριαρχεί για κράτη που υφίστανται τα δεινά αποφάσεων που παίρνουν τα (πολιτικά, τραπεζικά και υπόγεια) διευθυντήρια. «Όσον αφορά στην επιτροπή, ας πούμε ότι οι αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και χώρες από την Ανατολή φιλοξενήθηκαν σε πιο οικονομικά δωμάτια ενώ από την Ελβετία, τη Γερμανία και την Αμερική, τους είχαν σε καλύτερα», είπε.
Η νεολαία βρίσκεται πολύ πιο αποστασιοποιημένη από τις διαφορές που καλλιεργεί ο ανταγωνισμός στην πολιτική και την οικονομία. Χάρη στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το Facebook, όπως επισήμανε η Δέσποινα, όσοι συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα της Βέρνης κράτησαν επαφή μεταξύ τους και δημιούργησαν φιλίες. «Εκτός από το να γεμίσουμε το λαιμό μας με μετάλλια, γεμίσαμε και τις καρδιές μας κι αυτό ήταν το καλύτερο πράγμα που είχαμε να κάνουμε», σχολίασε.
Μια γενιά που διεκδικεί
Όταν η συζήτηση σοβάρεψε, η Δέσποινα δεν δίστασε. Είχε άποψη και μάλιστα τεκμηριωμένη. Το ερώτημα είναι απλό και ουσιώδες: αυτή η γενιά που βγαίνει στο προσκήνιο έχει πίστωση χρόνου ή πρέπει να διεκδικήσει το μέλλον της σε μια εποχή που επικρατούν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. «Αν θέλεις να πολεμήσεις, μπορείς να μείνεις σ’ αυτή τη χώρα, αλλά θέλει πολύ ψάξιμο. Σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου σε ψάχνουν εκείνοι. (…) Ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες αλλά είναι για εκλεκτούς», εξήγησε.
Τι μπορεί να πιστεύει ένα κορίτσι που θα κληθεί να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές για τους πολιτικούς, είναι μια ακόμα απορία που έχει εύστοχη απάντηση.«Οι πολιτικοί έχουν πάρει τελείως λάθος τα πράγματα.(…) Αν έμεναν στη χώρα όλα αυτά τα παιδιά που τελειώνουν το πανεπιστήμιο και παρέχουν έργο στο εξωτερικό, πιστεύω ότιη Ελλάδα θα ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου», υπογράμμισε.
Η συνέντευξη της Δέσποινας ήταν ό,τι καλύτερο για να δούμε όλοι μαζί από διαφορετικό πρίσμα τη ρηχότητα της επικαιρότητας και να ξαναπιστέψουμε στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας. Χωρίς εμπόριο υποσχέσεων με successstory και μικροκομματικούς λεονταρισμούς απ’ όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Παρακολουθήστε το βίντεο και θα με θυμηθείτε. [newsbomb]-Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.