Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Βοήθεια! Κινητό στο νερό!


Καλοκαιράκι. Ζέστη. Και για να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τη ζέστη, φυσιολογικά καταφεύγει στο υγρό στοιχείο, σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, συντριβάνια, μπανιέρες. Όσο απολαυστικό και δροσιστικό είναι για μας ένα μπανάκι, όμως, τόσο επικίνδυνο και μοιραίο μπορεί να αποβεί για το smartphone, το tablet, το laptop μας....


 Το νερό είναι ο νούμερο 1 εχθρός τέτοιων ηλεκτρονικών συσκευών και όσο πιό μακριά τις κρατάμε από αυτό, τόσο το καλύτερο!

Τι γίνεται όμως όταν το αναπόφευκτο συμβεί; Όταν βουτήξουμε στη θάλασσα με το κινητό ξεχασμένο στην τσέπη του μαγιώ; Όταν μας πέσει στη λακούβα με το νερό ενώ περπατάμε στο δρόμο (ναι, μου έχει συμβεί); Όταν βρεθεί ξαφνικά μέσα στην τουαλέτα ή στη γεμάτη μπανιέρα; Σταματήστε να καταριέστε, δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια. Πρέπει να δράσετε γρήγορα, αποφασιστικά και έξυπνα, αν θέλετε την επόμενη μέρα να πατήσετε το power button και να νιώσετε την ανακούφιση που θα σας δώσει η «ζωντανή» συσκευή σας. Και φυσικά να γλιτώσετε δεδομένα και χρήματα για την αγορά καινούργιας. Δείτε τι πρέπει να κάνετε:


Βήμα 1: Αν η μπαταρία είναι αφαιρούμενη, βγάλτε την όσο το δυνατόν γρήγορότερα από τη συσκευή. Μη προσπαθήσετε να κάνετε πρώτα shutdown, απλώς βγάλτε τη μπαταρία, τελεία. Βασικά βγάλτε οτιδήποτε βγαίνει πάνω από τη συσκευή, καπάκια, αξεσουάρ, καλύμματα, θήκες, μεμβράνες, τα πάντα. Κάντε την κομματάκια (χωρίς να ακουμπήσετε κατσαβίδια, όχι ακόμα τουλάχιστον) στην κυριολεξία. Εννοείται πως SIM, SDcards και οποιαδήποτε «κάρτα» πρέπει επίσης να αφαιρεθεί άμεσα.

Αν η μπαταρία δεν είναι αφαιρούμενη (π.χ. iPhone, tablets), απενεργοποιήστε άμεσα τη συσκευή, εί δυνατόν χωρίς να ανάψει η οθόνη. Οποιαδήποτε προσπάθεια της συσκευής να λειτουργήσει μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα λόγω του νερού που έχει εισχωρήσει στο εσωτερικό της, οπότε δε πρέπει να επιτρέψετε κάτι τέτοιο.

Βήμα 2: Αν η συσκευή δε δέχθηκε απλό νερό αλλά υγρά όπως καφέ, χυμό κ.λπ. τα οποία στεγνώνοντας θα αφήσουν υπολείμματα και θα «κολλάνε», ξεπλύνετέ την με καθαρή αλκοόλη, είναι γενικά πτητική και θα φθάσει σε σημεία που δε μπορείτε εσείς. Μη φοβάστε για πρόκληση ζημιάς, το νερό έχει κάνει ήδη την περισσότερη.

Βήμα 3: Στεγνώστε όσο το δυνατόν καλύτερα τη συσκευή και τα εξαρτήματα που αφαιρέσατε με χαρτί κουζίνες ή αντίστοιχο απορροφητικό. Σε καμία περίπτωση μην αρχίσετε να την «φυσάτε» με το στόμα ή με κάποιο σεσουάρ. Ο αέρας μπορεί να ωθήσει το νερό στα ενδότερα της συσκευής, σε σημεία που ίσως δε πρόλαβε καν να φτάσει όταν βράχηκε. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να υπογράψετε την καταδίκη της συσκευής σας, ενώ θα γλίτωνε αν την στεγνώνατε σωστά. Προσπαθήστε να φθάσετε με το χαρτί και στα πιό δυσπρόσιτα σημεία, χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα ή κάτι αντίστοιχο. Επιπλέον, το σεσουάρ μπορεί λόγω του θερμού αέρα που παράγει να προκαλέσει ζημιά στην συσκευή, λιώνοντας ηλεκτρικές επαφές ή «ψήνοντας» κάποιο κύκλωμα, αποφυγετέ το. Και μην αφήσετε τη συσκευή στον ήλιο για να στεγνώσει.

Αφού πραγματοποιήσετε επακριβώς τις παραπάνω «πρώτες βοήθειες», ήρθε η ώρα για τα βαριά όπλα. Να θυμάστε πάντα τη γενική αρχή «στεγνώματος» ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών: Ξηρός αέρας, μικρής ταχύτητας, χωρίς ήλιο και αρκετές ώρες υπομονής. Μην βιαστείτε να τη δοκιμάσετε μετά το πρόχειρο στέγνωμα για να δείτε αν δουλεύει, το πιθανότερο είναι να προκληθεί βραχυκύκλωμα μιας και το νερό βρίσκεται ακόμα μέσα στη συσκευή. Εδω οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι προτείνουν τη γνωστή λύση του ρυζιού, ενώ άλλοι θεωρούν καλύτερη τακτική το να αφήσετε τη συσκευή τυλιγμένη σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στεγνώσει. Εμείς θα δούμε και τις δύο προσεγγίσεις, μιας και αποδεδειγμένα λειτουργούν το ίδιο καλά.

Βήμα 4Α) Τυλίξτε τη συσκευή με μπόλικο απορροφητικό χαρτί και αφήστε την έτσι για 24 ώρες τουλάχιστον, το χαρτί θα απορροφήσει όση υγρασία μπορεί μόνο του. Ιδανικά, τοποθετήστε την έτσι μέσα σε κάποιο κουτί, μαζί με ένα σακουλάκι “silica gel”, είναι τα γνωστά, περίεργα σακουλάκια που βρίσκουμε σε συσκευασίες παπουτσιών και γενικά καινούργιων συσκευών, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία από τον αέρα γύρω τους.

Βήμα 4Β) Βρείτε ένα σακουλάκι ή σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και γεμίστε το σχεδόν με ρύζι. Μη μαγειρεμένο φυσικά, όπως βγαίνει από τη συσκευασία. Τοποθετήστε μέσα τη συσκευή και τη μπαταρία της, ή άλλο εξάρτημα που μπορεί να έχει βραχεί και εσωτερικά (δε χρειάζεται να το κάνετε για τα καπάκια κ.λπ.). Κλείστε το σακουλάκι και αφήστε το να δράσει για 24 ώρες τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου. Δε χρειάζεται ούτε ήλιος, ούτε ψυγείο, η επίδραση της θερμοκρασίας στην απορρόφηση υγρασίας από το ρύζι είναι μικρή ούτως ή άλλως. Το ρύζι θα αποξηράνει τον αέρα και θα απορροφήσει την υγρασία από τη συσκευή.

Βήμα 5) Αν δείτε ότι οι μέθοδοι αποτυγχάνουν και είστε σίγουροι πως η συσκευή είναι ακόμα βρεγμένη εσωτερικά, μπορείτε να καταφύγετε στην πλήρη αποσυναρμολόγηση. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει να έχετε τα εργαλεία (torx κατσαβίδια), τη γνώση και την εμπειρία να το κάνετε, έπειτα απλώς στεγνώνετε τα εσωτερικά εξαρτήματα με απορροφητικό χαρτί ή απλώς τα βάζετε και πάλι στο ρύζι και εν τέλει την επανασυναρμολογείτε. Αν δε το έχετε ξανακάνει και η συσκευή κοστίζει αρκετά, μη το επιχειρήσετε, αλλιώς δε χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε.

Βήμα 6) Αφού βεβαιωθείτε ότι τηρήσατε ευλαβικά τα παραπάνω βήματα, εξετάστε τη συσκευή ακόμη μια φορά για υπολείμματα υγρού και επανασυναρμολογήστε την. Μια επίκληση στον όσιο Φανούριο δεν έβλαψε ποτέ, σταυρώστε και τα δάχτυλά σας αν θέλετε, έτσι κι αλλιώς αν είναι να λειτουργήσει, θα λειτουργήσει, αν όχι, κλάφτε την.

Βήμα 7) Πολλές σύγχρονες συσκευές, ειδικά τα smartphones, φέρουν έναν ειδικό δείκτη που «μαρτυρά» το αν η συσκευή βράχηκε από νερό ή υγρό που περιείχε νερό (Liquid Contact Indicator – LCI). Ο δείκτης αυτός είναι συνήθως λευκός ή ασημί και παίρνει κόκκινο χρώμα όταν κάτι τέτοιο συμβεί, ώστε στο service να αντιληφθούν τι συνέβη και να σας ενηρώσουν πως δεν καλύπτεστε απ’την εγγύηση. Χάρμα, έτσι; Σε κάποια κινητά ο δείκτης βρίσκεται στο πίσω μέρος, αν αφαιρέσετε τη μπαταρία θα τον εντοπίσετε, σε κάποια άλλα (π.χ. σε συσκευές της Apple) βρίσκεται μέσα στη θύρα των ακουστικών ή σε κάποιο slot για να μην έχετε πρόσβαση σε αυτόν, δείτε τη λίστα εδώ. Αν πάντως μπορείτε να επεμβείτε, «δοκιμάστε» να καμουφλάρετε το δείκτη με ένα κομμάτι χαρτί ή αυτοκόλλητο, ίδιου χρώματος με αυτό που θα έπρεπε να είναι ο δείκτης. Μπορεί και να μη ξεγελάσετε κανέναν στο service, αλλά τι έχετε να χάσετε;

Τέλος, υπάρχουν ειδικά kits για τις περιπτώσεις αυτές που πωλούνται σε σχετικά μικρή τιμή και εγγυώνται 100% αφαίρεση του νερού/υγρασίας από τη συσκευή. Είναι δοκιμασμένα και όντως αποδίδουν καλά, οπότε αν η συσκευή σας δεν πρόλαβε να βραχυκυκλωθεί, πιθανότητα θα την σώσουν.

πηγή: digitallife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.