Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Γιούργκεν Χάμπερμας: "Οι συνθήκες στην Ελλάδα θυμίζουν όψιμη Δημοκρατία της Βαϊμάρης"


Τρομάζει με τις προβλέψεις του ο διάσημος φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας για την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, την οικονομική κρίση χρέους της Ελλάδας και την τρόικα...





"Μόνο μία Ευρώπη ενωμένη σε πολιτικό επίπεδο και με επαρκή οικονομική ευρωστία, μπορεί να δαμάσει τον ξέφρενο οικονομικό καπιταλισμό", τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιούργκεν Χάμπερμας στην "Εφημερίδα των Συντακτών", λίγες μέρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα, για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (4-10 Αυγούστου).

Αναφορικά με τη σημερινή οικονομική κρίση, επισημαίνει πως "στην περίπτωση που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ήταν αποτέλεσμα μίας πολιτικής ρύθμισης, οι ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να τεθούν ξανά υπό πολιτικό έλεγχο".

Προσθέτει ότι "η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να ασκεί μία πολιτική συγχύσεων χωρίς προοπτικές και να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία τροποποίησης των Συνθηκών (...).

Μια διορατική κυβέρνηση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε, θα παραδεχόταν ότι, μόνο μέσω μιας κοινής πολιτικής, μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη".

Σχολιάζοντας την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, διαπιστώνει:

"Οι όροι αυτοί μου θυμίζουν τις συνθήκες της όψιμης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από το φασισμό. Στην περίπτωση της Ελλάδος, είναι φανερό ότι η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, αποτελεί το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων".

"Η πολιτική κρίση επιταχύνεται εάν δεν αναρωτηθεί κάποιος πρώτα πού κάνει ο ίδιος λάθη, χωρίς να τα φορτώνει στους άλλους", προσθέτει.

Κάνοντας επίθεση στην τρόικα, αναφέρει ότι "δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεταφράζει τις προσταγές των τραπεζών και των χρηματαγορών σε μέτρα λιτότητας και πακέτα διάσωσης".

Για την ελληνική κρίση χρέους:

"Σαφέστατα η κρίση δημόσιου χρέους στην Ελλάδα έχει να κάνει με τις μη ρεαλιστικά φθηνές δανειοδοτήσεις προς τις ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο μιας ανορθολογικής οικονομικής πολιτικής.

Από την άλλη, η δομική ανισότητα μεταξύ εθνικών οικονομιών που συγκρότησαν τη νομισματική ένωση και εξαρτήθηκαν πλέον από την ίδια συναλλαγματική ισοτιμία, αποτελεί και αυτή μέρος του ελληνικού προβλήματος, όπως συμβαίνει και με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, προστίθενται και μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια. Πρέπει να ομολογήσω ότι και εγώ ένοιωσα μεγάλη έκπληξη και απορία με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού της".

Περί νεοφιλελευθερισμού και Αριστεράς:

"Σήμερα γνωρίζουμε σε όλες τις λεπτομέρειες ότι η επιβολή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης προερχόμενης από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν μπορούμε πλέον να αναιρέσουμε την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η οποία συνεπάγεται άλλωστε και μεγάλα οφέλη.

Στην περίπτωση, όμως, που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ήταν το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ρύθμισης, οι ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να τεθούν ξανά υπό πολιτικό έλεγχο.

Μόνο μια Ευρώπη ενωμένη σε πολιτικό επίπεδο, και με επαρκή οικονομική ευρωστία, μπορεί να κινήσει την εν λόγω διαδικασία, δηλαδή να δαμάσει τον ξέφρενο οικονομικό καπιταλισμό. Αυτό είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να το καταλάβει και η στενόμυαλη Αριστερά που είναι εθνοκρατικά προσανατολισμένη".

Ποιος είναι ο Γιούργκεν Χάμπερμας

Ο Γιούργκεν Χάμπερμας είναι Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος που ανήκει στην παράδοση της κριτικής θεωρίας και του Αμερικανικού πραγματισμού.

Είναι γνωστός για την εργασία του πάνω στην έννοια της δημόσιας σφαίρας, που ήταν το θέμα και ο τίτλος του πρώτου του βιβλίου. Η εργασία του επικεντρώθηκε στα θεμέλια της κοινωνικής θεωρίας και της επιστημολογίας, την ανάλυση των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κοινωνιών και της δημοκρατίας, της έννοιας της νομιμοποίησης σε έναν κριτικό κοινωνικό - εξελικτικό πλαίσιο, και της σύγχρονης πολιτικής, ιδιαίτερα της Γερμανικής.

Το θεωρητικό σύστημα του Χάμπερμας είναι αφιερωμένο στην αποκάλυψη της δυνατότητας του λόγου, της πολιτικής χειραφέτησης, και της λανθάνουσας ορθολογικής - κριτικής επικοινωνίας στους σύγχρονους θεσμούς, αλλά και της ανθρώπινης ικανότητας να εκπληρώνει και να επιδιώκει ορθολογικά ενδιαφέροντα.

*με πληροφορίες από news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.