Είναι γνωστό πως η Ρωσία, το Ιράν, η Αγκόλα, το Σουδάν και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να γίνονται σε γουάν οι πληρωμές για τις πωλήσεις αργού πετρελαίου. Σήμερα πέντε εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου κάθε εικοσιτετράωρο σε όλο τον κόσμο πληρώνονται με το κινεζικό νόμισμα...
Δεν είναι γνωστό αν υπήρξε ή θα υπάρξει προσεχώς επίσημη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, ώστε να ενισχύσουν τα νομίσματά τους -ή μόνον του γουάν- έναντι του δολαρίου. Όμως εμφανίστηκε ο Αμερικανός χρηματιστής κ. Ρους Γουίντερ που δήλωσε πως Ρωσία και Κίνα ενώθηκαν στον αγώνα κατά του δολαρίου ως βασικό αποθεματικό συναλλάγματος.
Με αυτήν τη δήλωση, ο ειδικός ισχυρίζεται πως η Μόσχα και το Πεκίνο υλοποιούν στην πράξη το πρώτο μέρος του σχεδίου τους, το οποίο στρέφεται κατά της ηγεμονίας του δολαρίου στις διεθνείς αγορές. Επέλεξαν, είπε (και τις δηλώσεις του αναδημοσίευσε με σχόλια η «Φωνή της Ρωσίας») μια σύνθετη τακτική: την μέγιστη δυνατή άρνηση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές και την ενίσχυση των δικών τους νομισμάτων με την αγορά χρυσού.
Η αιτία, κατά τον κ. Γουίντερ, θα πρέπει να αναζητηθεί στην πτώση της ικανότητας πληρωμής του δολαρίου γενικά, και στην οικονομία των ΗΠΑ συγκεκριμένα. Εξαιτίας της αύξησης των χρηματικών ροών το αμερικανικό νόμισμα τα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να γίνει κατά δυο φορές φτηνότερο. Έτσι, σταδιακά θα αυξήσουν την ανταλλαξιμότητα του ρουβλίου και του γουάν και να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος τους στο διεθνές εμπόριο, και στη συνέχεια να τα προβάλλουν ως εναλλακτικό νόμισμα για τα αποθεματικά.
Αυτή η προοπτική, όπως την περιγράφει ο κ. Γουίντερ, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Ήδη προ τετραετίας, μιλώντας σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στο Πεκίνο, ο κ. Λι Νταοκούι -ακαδημαϊκός και μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Kεντρικής τράπεζας της Κίνας- υπογράμμισε ότι «η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ είναι πολύ χειρότερη από αυτήν της Ευρώπης. Σε ένα με δύο χρόνια, όταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σταθεροποιηθεί, οι αγορές θα στραφούν σίγουρα προς τις ΗΠΑ. Και τότε τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο θα βιώσουν σημαντικές απώλειες».
Το σημαντικό για την Κίνα, που την υποχρεώνει να «πολεμήσει» το δολάριο είναι ότι έχει επενδύσει τα 2/3 των ύψους 2,64 τρισ. δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε αμερικανικό νόμισμα, κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και άλλες αξίες αποτιμημένες σε δολάρια. Γι’ αυτό, προκειμένου να αποφύγει την ζημία από αναμενόμενη -κατ’ αυτήν- πτώση του δολαρίου είχε πάρει απόφαση να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε γιαπωνέζικο γιεν και σε άλλα νομίσματα.
Επανερχόμενοι στα σχόλια που έγιναν στην «Φωνή Ρωσίας», απομονώνω αυτά του ειδικού της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικής κ. Αλεξέι Μασλόφ: «Δεν υπάρχει άμεση συμφωνία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας αναφορικά με τον αποκλεισμό του δολαρίου. Και η Ρωσία, κατά τη γνώμη μου, είναι απλά ένας από τους παίκτες σε αυτό το μεγάλο σχέδιο της Κίνας. Την συμφέρει όμως, υπό την οπτική γωνία της τακτικής. Υπό τη στρατηγική όμως οπτική γωνία η ενίσχυση μιας χώρας, όπως η Κίνα, μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες».
Και οι ανησυχίες, που δεν λέγει ο κ. Μασλόφ, είναι ο φόβος πως η Ρωσία πολεμά μεν το δολάριο, αλλά ενδυναμώνει το γουάν. Αντικαθιστά δηλαδή έναν αντίπαλο με έναν άλλον. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως από ρωσικής πλευράς είχαν δημοσιοποιηθεί παλαιότερα απόψεις υπέρ της αύξησης του αριθμού των νομισμάτων των συναλλαγματικών αποθεμάτων και μάλιστα πρότειναν το ρούβλι να είναι ένα από αυτά. Για «πολλά νομίσματα» έκαναν λόγο οι Ρώσοι.
Ίσως όμως, όλα αυτά να μη προφτάσουν να γίνουν, αν υλοποιηθεί γρηγορότερα η επιθυμία του κ. Ρότσιλδ, που είχε δηλώσει -από το Πεκίνο μάλιστα- πως οι αγορές χρειάζονται ένα παγκόσμιο νόμισμα. (Ο Economist το έχει αναγγείλει για το 2018, με την ονομασία «φοίνιξ»).
Ο Μακεδών
Πηγή:Voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.