Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Η Τουρκία θα αγοράσει πυραύλους από την Κίνα


Η κινεζική εταιρεία υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οπότε μπορεί να προκύψουν εντάσεις μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον...



Συμφωνία για αμυντικούς πυραύλους αξίας 3,4 δισ. δολαρίων πιθανώς να υπογράψει η Τουρκία με κινεζική εταιρεία, η οποία υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο. Η κίνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις στη σχέση της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Ο Μουράντ Μπαγιάρ, υφυπουργός της αμυντικής βιομηχανίας στο υπουργείο Αμυνας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία μπορεί να συνάψει την τελική συμφωνία με την εταιρεία China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC) μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Το υπουργείο Αμυνας είχε σχολιάσει την περασμένη εβδομάδα ότι επέλεξε τα αμυντικά συστήματα της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς υπήρχαν πιο ακριβά υποψήφια συστήματα από τις ρωσικές, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η επιλογή της κινεζικής εταιρείας δεν ήταν πολιτικά χρωματισμένη, αλλά βασιζόταν στο γεγονός ότι η κινεζική πρόταση κάλυπτε καλύτερα τις πρωταρχικές ανάγκες της Αγκυρας τόσο στην τιμή όσο και στην πιθανότητα να μεταφερθεί κομμάτι της διαδικασίας παραγωγής στην Τουρκία. «Αυτή ήταν μία επαγγελματική επιλογή, που βασίστηκε σε κριτήρια. Ωστόσο, δεν είναι η τελική επιλογή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου.

Πολλοί αμυντικοί αναλυτές βρέθηκαν προ εκπλήξεως με την απόφαση της Αγκυρας. «Ισως η συμφωνία με τους Κινέζους να είναι μία προσπάθεια για να ασκήσουν πιέσεις στην αμερικανική Raytheon να διαπραγματευτεί μια πιο ευέλικτη συμφωνία με καλύτερη τιμή», σχολίασε ο Φαντί Χακούρα, ειδικός σε θέματα Τουρκίας. «Ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει τη δημιουργία μιας τοπικής μονάδας παραγωγής αμυντικών εξοπλισμών», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχουν εκφράσει «σοβαρή ανησυχία», αφού η Τουρκία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και η CPMIEC έχει υποστεί κυρώσεις. Ο Νταβούτογλου, όμως, υποστήριξε πως, εφόσον η χώρα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο NATO και μοιράζεται σύνορα εννιακοσίων χιλιομέτρων με τη Συρία, πρέπει επειγόντος να ενισχύσει την εναέρια άμυνά της. «Με την πρόσφατη κρίση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι όσο ισχυρές και εάν είναι οι ένοπλες δυνάμεις μας στον συμβατικό εξοπλισμό, δεν διαθέτουν το επιθυμητό επίπεδο στην αντιμετώπιση πυραύλων και άλλων παρόμοιων απειλών», δήλωσε ο υπουργός στην τοπική τηλεόραση. Η κυβέρνηση, επίσης, έχει εκφράσει ανησυχία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει μέσω του κοινοβουλίου την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Αλλά το ΝΑΤΟ έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να υπάρξει ζήτημα συμβατότητας στον εξοπλισμό και στην ασφάλεια. Εάν και είναι στην ευχέρεια της κάθε χώρας να διαμορφώσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, η συμβατότητα των εξοπλισμών με αυτούς των άλλων κρατών είναι σημαντική. Ο Νταβούτογλου, ωστόσο, δήλωσε πως κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ, έχει προσωπικές εθνικές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.