Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Νέα "βόμβα" από το ΔΝΤ


Στήνει σκηνικό πολέμου με την Ευρωζώνη, με φόντο το κούρεμα. Τελεσίγραφο στην Ελλάδα, 6,7 δισ. ευρώ το κενό για την Ελλάδα μέχρι το 2016. Ή χτυπάτε τη φοροδιαφυγή ή παίρνετε νέα μέτρα, αρχής γενομένης...



από τον Ιανουάριο του 2014, ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Σκηνικό “κόντρας” με την ευρωζώνη στήνει το ΔΝΤ με αφορμή το ελληνικό χρέος καθώς σε ειδική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα (“Fiscal Monitor”) αναφέρει ότι προϋπόθεση είναι ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ με τον τρόπο αυτό καθιστά σαφές ότι επιμένει στη θέση του για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σε αντίθεση με την ευρωζώνη, η οποία προσανατολίζεται σε επιμήκυνση των δανείων, χωρίς όμως μείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων, υιοθετώντας τη θέση της Γερμανίας, η οποία είναι αντίθετη σε κούρεμα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή του αναφέρει ότι οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος προϋποθέτουν ένα πρόσθετο κούρεμα (OSI) για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ στο 124% μέχρι το 2020. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΔΝΤ περαιτέρω προσαρμογή μέχρι το 2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, που θα περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη φορολογική διοίκηση και θα ισούνται  με 3,5 % του ΑΕΠ.

Το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ η οποία πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Η στάση αυτή του ΔΝΤ δείχνει ότι δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να υποχωρήσει από τη θέση του και επομένως θα υπάρξουν έντονες αντιθέσεις με την Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι το ελληνικό θέμα είναι ένα από τα πρώτα που θα “ξανανοίξουν” αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανίας. Και τούτο γιατί όλα τα ζητήματα που απαιτούν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχαν “παγώσει” ενόψει των γερμανικών εκλογών.

Στο θέμα του κουρέματος, άλλωστε αναφέρθηκε και το γραφείο προϋπολογισμού της Ελληνικής Βουλής, με έκθεσή του την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, όπου αναφέρει ότι η συζήτηση για διαγραφή χρεών είναι αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται μηδενικό φέτος. Το 2014 προβλέπεται πλεόνασμα 1,4%, το 2015 πλεόνασμα 3%, το 2016 4,5% και το 2018 4,2%.
Tο χρέος αναμένεται φέτος στο 172,6% του ΑΕΠ και το 2014 στο 172,6% του ΑΕΠ ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες σε 25,1 και 18,6 δισ ευρώ αντίστοιχα το 2015 2016.

Στον πίνακα φαίνονται οι προβλέψεις για την πορεία των ελλειμμάτων ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2018 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.