Οι Αμερικανοί επενδυτές είναι η κυρίαρχη δύναμη του ελληνικού χρηματιστηρίου, αφού έχουν στην κατοχή τους μετοχές αξίας 4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 21,46% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών...
Η παραπάνω πληροφορία προέρχεται από τα μηνιαία στοιχεία του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια και αποτελεί έγκυρη επιβεβαίωση για τη δραστηριότητα των Αμερικανών επενδυτών στη χώρα μας.
Η αγορά των μετοχών γι' αυτούς είναι ένα ασφαλές πεδίο δράσης, καθώς οι επίσημες χρηματιστηριακές Αρχές έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αποτελεί και το βασικό κριτήριο των επιλογών τους για να επενδύσουν σε ελληνικές μετοχές.
Το νόμισμα
Επιπλέον, το ευρώ που καθιστά το Χρηματιστήριο της Λεωφόρου Αθηνών αρκετά ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα χρηματιστήρια χωρών που ανήκουν στις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που δημοσιεύει το Έθνος, οι επενδυτές από την Κύπρο έχουν στην κατοχή τους μετοχές αξίας 2,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 14,89% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Ακολουθούν το Λουξεμβούργο με 2,3 δισ. ευρώ, η Γερμανία με 1,9 δισ., τα νησιά Καϊμάν με 1,3 δισ. και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του 1,2 δισ. ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές έβαλαν 1,9 δισ. ευρώ τους τελευταίους δέκα μήνες στο Χ.Α., εκ των οποίων το 1,7 δισ. κατευθύνθηκε σε μετοχές του FTSE25.
Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο το Οκτώβριο οι ξένοι έβαλαν 926,29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 659,28 εκατ. προήλθαν από νομικά πρόσωπα, δηλαδή funds που επενδύουν στο ελληνικό success story της οικονομίας, έχοντας όμως προϋπόθεση ότι οι αποτιμήσεις των εισηγμένων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα τιμών.
Οι διαχειριστές των funds εκτιμούν ότι οι τιμές των μετοχών τους επόμενους 24 μήνες μπορεί να είναι τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες.
Από την πλευρά τους οι Eλληνες επενδυτές δεν συμμερίζονται τις προσδοκίες των ξένων, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών.
Το Οκτώβριο η αξία των μετοχών που ρευστοποιήθηκε ανήλθε στα 883,26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 622,29 εκατ. προήλθαν από τον δημόσιο τομέα, καθώς πούλησε τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ. Ωστόσο οι ιδιώτες ρευστοποίησαν τίτλους συνολικής αξίας 134,10 εκατ. ευρώ τον μήνα που πέρασε. Ως πωλητές εμφανίζονται ακόμη οι χρηματιστηριακές εταιρείες και τα πιστωτικά ιδρύματα.
Μήνυμα
Οι χρηματιστές εξαιτίας της επικείμενης αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα από το νέο έτος με την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας έχουν στην ουσία αποδιοργανωθεί, καθώς φοβούνται ότι οι εγχώριοι επενδυτές θα επιδιώξουν να γλιτώσουν τον φόρο υπεραξίας επιλέγοντας πλατφόρμες του εξωτερικού για να κάνουν τις συναλλαγές τους, έτσι ώστε να εμφανίζονται ως αλλοδαποί.
Πάντως, την εβδομάδα που πέρασε το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε... σαφές προς όλους ότι ο γενικός δείκτης δεν μπορεί να ξεπεράσει την περιοχή των 1.200 μονάδων και η κινητήριος δύναμη ήταν οι ξένοι λόγω των αλλαγών του MSCI.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.