Ο εντοπισμός «σπιτικών» εργαστηρίων ναρκωτικών και αυτοσχέδιων βομβών είναι ο στόχος του προγράμματος Emphasis, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ύψους 4,5 εκατ. ευρώ) και περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός δικτύου χημικών αισθητήρων στους υπονόμους μιας πόλης...
Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, η κεντρική ιδέα είναι ότι, όταν ένας αισθητήρας αντιληφθεί ίχνη «σπιτικών» εκρηκτικών, ενημερώνει άμεσα στην αστυνομία, η οποία σπεύδει στο σημείο με ειδικό εξοπλισμό εντοπισμού για να προσδιορίσει από πού ακριβώς προήλθαν. Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε σχετικά εύκολα να τροποποιηθεί για να εντοπίζει ίχνη ναρκωτικών, έτσι ώστε να επιτρέπει τον εντοπισμό «σπιτικών» εργαστηρίων, που βασίζονται στις αποχετεύσεις για την ασφαλή απομάκρυνση ανεπιθύμητων ουσιών/ καταλοίπων.
Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο Χανς Όνερουντ, αναλυτικός χημικός της Σουηδικής Υπηρεσίας Αμυντικών Ερευνών. Η όλη ιδέα είναι ότι αναπόφευκτα κάποια υγρά και αέρια από την παραγωγή εκρηκτικών και ναρκωτικών θα διαρρεύσουν στην αποχέτευση ή στον αέρα μιας πόλης, όπου θα είναι εντοπίσιμα. Κατά τον ίδιο, απόδειξη για αυτό ήταν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, όταν αναθυμιάσεις από τα εκρηκτικά στο σπίτι όπου φτιάχτηκαν οι βόμβες «σκότωσαν» φυτά στον κήπο.
Σύμφωνα με την ομάδα του Όνερουντ, έχουν γίνει μέχρι τώρα επιτυχείς δοκιμές των αισθητήρων στο εργαστήριο. Οι σένσορες είναι σχεδιασμένοι να εντοπίζουν ενδείξεις ύπαρξης συστατικών εκρηκτικών ουσιών, που προκύπτουν από χημικές αντιδράσεις. Ο κάθε αισθητήρας διαθέτει μία σειρά ειδικών συσκευών εντοπισμού δέκα εκατοστών, που θα είναι βυθισμένοι στα αποχετευτικά ύδατα ενός συστήματος υπονόμων. Ο αισθητήρας θα εντοπίζει ιόντα που προκύπτουν από χημικά που χρησιμοποιούνται σε βόμβες και θα ενημερώνει τους επιβλέποντές του, ενώ αντίστοιχα στον αέρα τα ίδια καθήκοντα θα εκτελούν υπέρυθρα λέιζερ, αναζητώντας σωματίδια «υπόπτων» αερίων.
Δοκιμές σε πραγματικούς υπονόμους αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος. Πέραν του εντοπισμού εκρηκτικών και ναρκωτικών, το σύστημα θα μπορούσε να έχει και άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα από επιδημιολόγους για τον έγκαιρο εντοπισμό κινδύνων για τη δημόσια υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.