Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Σκάνδαλο 300 εκατομμυρίων σε τέσσερα Πανεπιστήμια


Δύο σκάνδαλα ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και τέσσερις υφυπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που σχετίζονται με το υφυπουργείο Αθλητισμού ερευνά με κάθε μυστικότητα η Οικονομική Αστυνομία....



Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η πρώτη υπόθεση αφόρα υφαρπαγή τεραστίων ποσών από επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και ήρθε σε γνώση των αρχών από απόρρητα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Έναυσμα για την υπόθεση ήταν το ενημερωτικό έγγραφο της OLAF που φέρεται να έχει συνταχθεί το καλοκαίρι του 2011.

Το έγγραφο αφορούσε σε υφαρπαγή κονδυλίων από ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Πληροφορικής σε ΑΕΙ επτά χωρών της Ε.Ε., την Ιταλία, τη Βρετανία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με πηγές της OLAF, «η έρευνα άρχισε από την Ιταλία, όπου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 22 προγράμματα με συνολικό ποσό καταβληθείσης χρηματοδότησης άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπήρξε εμπλοκή εταιρειών ως συνεταίρων ή υπερεργολάβων». Οι ύποπτες δραστηριότητες οργανώθηκαν με πολύπλοκο τρόπο ώστε να παραπλανηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της Ε.Ε.

Η έρευνα αυτή έφτασε και στην Ελλάδα και ανατέθηκε με πλήρη μυστικότητα στην Οικονομική Αστυνομία ενώ συνεχή ενημέρωση έχουν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Κατεχάκη στο «Βήμα» , αρχικά η έρευνα ξεκίνησε από δυο πανεπιστήμια αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλά ακόμη. «Έχουμε εντοπίσει όργιο παρανομιών. Ιδιώτες έπαιρναν χρήματα από πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα παράλληλα. Δίνονταν τεράστια ποσά σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα» εξήγησε.

Η έρευνα επικεντρώνεται τώρα στη συλλογή εγγράφων και στην κλήση για κατάθεση σχετικά με την υπόθεση δεκάδων ιδιωτών που συσχετίστηκαν με τα ΑΕΙ της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.