Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Κύπρος,όπως λέμε Κατάρ!!!Εντοπίστηκε πετρέλαιο αξίας €60 δις στο οικόπεδο 12!

Εξαιρετικά αποκαλυπτική για τον πλούτο που κρύβεται κάτω από τη θάλασσα της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 12 είναι η σεισμογραφική έρευνα της εταιρείας Noble Energy, όπως αποτυπώνεται σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες εικόνες.
Όπως ...


φαίνεται, στο οικόπεδο 12 εντοπίζονται 1,2 έως 1,4 δισ. βαρέλια πετρελαίου, σε βάθος 24.600 ποδών. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι η Κύπρος δύναται να αποκτήσει από την εκμετάλλευση του εν λόγω οικοπέδου περί τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εισρέουν γρηγορότερα, χωρίς να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί για τερματικό φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελέσματα αφορούν στα μέχρι τώρα δεδομένα από τις αναλύσεις των σεισμογραφικών ερευνών, οι οποίες ωστόσο θα ολοκληρωθούν κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο του 2014. Την ίδια περίοδο, η Noble αναμένεται να αποφασίσει σε ποιο σημείο του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ θα διενεργήσει νέα ερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό και άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.

Ο πλούτος αυτός -που πηγάζει μόνο από το οικόπεδο 12- ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε οικονομικό επίπεδο, καθώς το πετρέλαιο δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες ούτε και μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων για την εκμετάλλευσή του.

Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει ήδη ενημερωθεί από τη Noble για την εξέλιξη αυτή, μετά και τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους της εταιρείας.

Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέχρι τώρα ευρήματα αναμένεται να γίνουν μετά και τις επαφές των εκπροσώπων της Noble με αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, στις ΗΠΑ.

Πλούσιο σε φυσικό αέριο το κοίτασμα «Αφροδίτη»

Ήδη τον Οκτώβριο είχε επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ουσιαστικών ανακτήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 του κοιτάσματος Αφροδίτη, με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής.

Εντοπίστηκε καθαρό πάχος ταμιευτήρα περίπου 120 ποδών σε στρώματα του ανώτερου μειόκαινου, ενώ η παραγωγική δοκιμή της γεώτρησης κατέγραψε υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα.

Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η υψηλή ποιότητα του φυσικού αερίου.

Οι προκαταρκτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη κυμαίνονται από 3,6 έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισ.

Το εν λόγω κοίτασμα θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο που επιβεβαιώθηκε μέχρι σήμερα στη Λεκάνη της Λεβαντίνης.

Επιβεβαιώνει ο Σόλων Κασίνης

Την ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12 επιβεβαίωσε ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης.

Έκανε λόγο για ουσιαστικές ποσότητες πετρελαίου, τονίζοντας ότι τα νέα δεδομένα αλλάζουν το σκηνικό, καθώς το πετρέλαιο είναι πολύ πιο εύκολο για εξόρυξη.

«Η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και διάθεσής του στην αγορά μπορεί να γίνει μέσα σε δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις» είπε.

Ο κ. Κασίνης διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες για ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12 δεν είναι καινούργιες, αλλά αναφέρθηκαν επίσημα από τους αρμοδίους της Noble κατά την πρόσφατη γενική της συνέλευση.

Το χρονικό των ερευνών

Το οικόπεδο 12 βρίσκεται 34 χιλιόμετρα δυτικά του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε την τελευταία δεκαετία.

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy έλαβε την παραχώρηση για τη διερεύνηση στο οικόπεδο 12 τον Οκτώβριο του 2008. Τον Αύγουστο του 2011, η Noble συνήψε συμφωνία κατανομής της παραγωγής με την κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με την εμπορική ανάπτυξη του οικοπέδου. Τελικά, η εταιρεία ξεκίνησε τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011, πολύ πριν από την 1η Οκτωβρίου που είχε ανακοινώσει αρχικά, και επεσήμανε πως θα απαιτηθούν 90 έως 120 μέρες για την εξόρυξη.

Τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ Κύπρου επιχείρησαν να εμποδίσουν οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF και Oceana, οι οποίες έστειλαν επιστολή στην κυπριακή κυβέρνηση λόγω του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης, που θεωρείται προστατευόμενο σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της ζώνης της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.