Λέγονται BigBelly Solar και, όπως προδίδει το όνομά τους, έχουν μεγάλη «κοιλιά» παρότι δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Ο λόγος είναι ότι χρησιμοποιούν την ενέργεια που αντλούν από τον ήλιο για να πυροδοτήσουν μηχανισμό, ο οποίος συμπιέζει τα σκουπίδια στο ένα όγδοο με ένα έκτο του πραγματικού τους μεγέθους. Όταν γεμίζουν σε ποσοστό 80-85%, ειδοποιούν με γραπτό μήνυμα την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να σταλεί το απορριμματοφόρο.
Τέτοιοι κάδοι έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί σε τέσσερα σημεία του κεντρικού Λονδίνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι τόσο αποδοτικοί όσο υπόσχεται η εταιρεία που τους επινόησε. «Πρόκειται για ένα καινοτόμο πιλοτικό πρότζεκτ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική εξοικονόμηση, τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος όσο και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε ο Εντ Άργκαρ από το δημοτικό συμβούλιο του Ουέστμινστερ.
Κάθε κάδος στοιχίζει περίπου 1.200 ευρώ το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων συντήρησης και αποκομιδής, για ένα πενταετές συμβόλαιο. Η Kyron Energy & Power, η εταιρεία πίσω από το BigBelly Solar, υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα ο κάδος της συμφέρει οικονομικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον αριθμό των αποκομιδών ακόμη και κατά 86%.
Ο δήμος του Μέρτον έχει παραγγείλει 30 τέτοιους κάδους και προσβλέπει σε εξοικονόμηση έως και 18.000 ευρώ το χρόνο. Εάν οι υπολογισμοί του επαληθευτούν, σκοπεύει σύντομα να προμηθευτεί ακόμη περισσότερους, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι του Λονδίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.