εβδομάδες, απασχόλησε όσους συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας.
Μέχρι σήμερα, 14 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από τα οποία πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε θάνατοι. Όλα τα περιστατικά αφορούν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Στη σημερινή σύσκεψη των αρμόδιων φορέων δημόσιας υγείας, που συγκάλεσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή και στην οποία συμμετείχαν εκπροσώποι του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, συζητήθηκαν όλες οι δράσεις που θα ακολουθηθούν, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τον έλεγχο και την πρόληψη της γρίπης.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:
1. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, προκεινένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.
2. Η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr). Οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας και να τη συνιστούν. Τα αντι-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων με απλή ιατρική συνταγή.
3. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης. Ήδη, από τις 15 Οκτωβρίου 2013 έχει σταλεί η αρ. πρωτ: Y1/Γ.Π.οικ.95847 εγκύκλιος για «τον αντιγριπικό εμβολιασμό για την εποχική γρίπη» με τις σχετικές οδηγίες με υπογραφή της κ. Μακρή. Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης τονίζεται η χρησιμότητα των μέτρων ατομικής υγιεινής (αναπνευστική και υγιεινή των χεριών) και έγκαιρης συνταγογράφησης και χρήσης αντι-ιικών φαρμάκων ακόμη και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή επί σοβαρών συμπτωμάτων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, όμως, ορισμένοι, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες, πάντως, μπορεί να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.