Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οποίο γίνεται λόγος για το αναξιοποίητο κεφάλαιο της έρευνας στην Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς κάνει ειδική αναφορά στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος». Όπως επισημαίνει, «το αποτελούμενο στο μεταξύ από οκτώ ινστιτούτα κέντρο συγκαταλέγεται σε πολλούς ερευνητικούς κλάδους στα κορυφαία ιδρύματα της ΕΕ». Εκτός του Δημόκριτου γίνεται αναφορά και στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη.
Στο δημοσίευμα τονίζεται το εξής: «Το ότι αυτά τα ιδρύματα συγκαταλέγονται στην ευρωπαϊκή κορυφή είναι σχεδόν άγνωστο έξω από τους επιστημονικούς κύκλους. Ωστόσο ειδικά αυτά τα ινστιτούτα θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, λέει ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής έρευνας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου. 'Η Ελλάδα δεν θα σταθεί ξανά στα πόδια της μόνο με περικοπές των δημόσιων δαπανών και των μισθών' διαπιστώνει ο Κρητικός».
Ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη των κλάδων του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας δεν αρκούν. Όπως διευκρινίζει, η χώρα πρέπει να δώσει έμφαση στην παραγωγικότητα. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει περισσότερα από ελιές και κρεβάτια ξενοδοχείων», τονίζοντας την ανάγκη στενότερης σύνδεσης της έρευνας με την αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.