Τραγικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας της Metron Analysis για την ανεργία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία, 3 στους 4 ανέργους είναι χωρίς δουλειά για 2,5 ολόκληρα χρόνια...
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει ρίξει και τις απαιτήσεις των ανέργων οι οποίοι σε ποσοστό 72% δηλώνουν ότι θα δέχονταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών και των προσόντων τους προκειμένου να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.
Η εκδήλωση με θέμα «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας» στην οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, κατέδειξε ότι η ανεργία πλήττει περισσότερο τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των ανέργων προτιμά να συνεχίσει την αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα από την φυγή στο εξωτερικό, αλλά δηλώνει ότι δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Το 32%, μάλιστα, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα άλλαζε προς το καλύτερο αν αποχωρούσε από την ευρωζώνη.
Η υπάρχουσα κατάσταση έχει κάνει απαισιόδοξους τους νέους από 24-34 ετών καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν ότι η ζωή τους είναι χειρότερη από των γονιών τους, αντίθετα με όσους έιναι άνω των 65 ετών που εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι. Συγκεκριμένα το 44% των ανέργων απαντά ότι θεωρεί τη ζωή του χειρότερη, το 36% καλύτερη και το 18% ίδια. Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια, το 18% ότι στηρίζει την επιβίωσή του στο επίδομα ανεργίας και το 7% στα κοινωφελή προγράμματα.
Σε ό,τι αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας οι 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι η κατάσταση αυτή τους κάνει πιο μαχητικούς.
Σε ό,τι αφορά τη λύση του προβλήματος, το 87% πιστεύει ότι η ανεργία θα περιοριστεί με τη μείωση της φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις, το 80% με τη διευκόλυνση του ανοίγματος νέων επιχειρήσεων, το 78% με προγράμματα ενίσχυσης της αυταπασχόλησης και το 77% με προγράμματα επιδότησης για ανέργους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.