Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί οι Ελβετοί δεν επιστρέφουν το ελληνικό μαύρο χρήμα


Να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα προσπαθούν στο υπουργείο Οικονομικών, μετά από το πρωτοφανές επικοινωνιακό στραπάτσο που υπέστη η ελληνική κυβέρνηση, όταν η Ελβετή ομόλογος του Γ. Στουρνάρα σε άπταιστα γερμανικά ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να υπογράψει καμία συμφωνία φορολόγησης για....


 το «μαύρο» ελληνικό χρήμα, δήλωση που φρόντισε, μάλιστα, να κάνει επί ελληνικού εδάφους και έχοντας προηγηθεί συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.


Αφήνοντας στην άκρη τους λανθασμένους επικοινωνιακούς χειρισμούς των προηγούμενων μηνών, όταν κάποια κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για 2, 4 ή ακόμα και 6 δισ ευρώ που θα φτάσουν από τις ελβετικές θυρίδες και τις κορώνες περί. αμείλικτης τιμωρίας των φοροφυγάδων (παρά το ότι ο Γ. Στουρνάρας είχε επιχειρήσει να χαμηλώσει το πήχη των προσδοκιών), η ζημιά που θα υποστεί εκτός απροόπτου η Αθήνα, θα είναι διπλή. Κατ' αρχήν το βασικό ζητούμενο, που ήταν να εξασφαλιστεί ένα μίνιμουμ εσόδων από το αφορολόγητο χρήμα, το οποίο έχει «κρυφτεί» εδώ και δεκαετίες στις ελβετικές τράπεζες, πάει. περίπατο. Ακόμα κι αν λάβει κανείς υπόψιν τις πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών- που είχαν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά»- για την απόδοση τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει περίπου 1δισ ευρώ από το. πουθενά, αφού αυτό το «μαύρο» χρήμα θεωρείται λίγο ως πολύ χαμένο. Επιπλέον, η- έστω συμβολική- φορολόγηση του «μαύρου» χρήματος και δη στην Ελβετία, θα έδινε έναν άλλο αέρα στη κυβέρνηση, η οποία μπαίνοντας σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, «καίγεται» να δείξει ότι τα βάρη του Μνημονίου τα σηκώνουν πλέον και αυτοί που βρίσκονταν έως τώρα στο απυρόβλητο.

Ενδεικτική του κλίματος στο οικονομικό επιτελείο είναι η αμηχανία αλλά και η δυσφορία που ακολούθησε αμέσως μετά από τις δηλώσεις της Έβελιν Σλούμπφ, όταν υψηλόβαθμα στελέχη παραδέχονταν ότι η Ελλάδα δεν έχει το ειδικό «βάρος» της Βρετανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, που έσυραν την Ελβετία σε διμερείς συμφωνίες. Ουδείς ωστόσο απάντησε για το εάν θα ζητηθεί η συνδρομή του Βερολίνου, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στους Ελβετούς.

Η δεύτερη διαφαινόμενη ζημιά στο «παζάρι» με τη Ζυρίχη αφορά στις εν εξελίξει μεγάλες δικαστικές υποθέσεις αλλά και στις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής που ερευνά το ΣΔΟΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα, φτάνοντας στον προθάλαμο μεγάλων ελβετικών τραπεζών. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις πρακτικές των Ελβετών, δεν εξεπλάγησαν από τις απαντήσεις που έδωσε επί του θέματος η Ε. Σλουμπφ, καθώς η σχολαστική τήρηση των κανόνων που διέπουν το τραπεζικό απόρρητο αλλά και την ανταλλαγή πληροφοριών, είναι και θα παραμείνει ο κανόνας. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, οι απαντήσεις των ελβετικών τραπεζών σε αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών όχι μόνο απαιτούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αλλά συν τοις άλλοις προϋποθέτουν να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για «ξέπλυμα» χρήματος σε βάρος του ελεγχόμενου, παράγοντες που ασφαλώς δεν βοηθούν στη ταχεία εξέλιξη των ερευνών.

πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.