Μετά τον διευθυντή του "ΒΗΜΑτος" ήρθε η σειρά ενός άλλου δημοσιογράφου, με καταξιωμένη πένα, για να στήσει στον τοίχο τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αυτή τη φορά με αφορμή την παρουσίαση του υπό ίδρυση κόμματός του, με μοναδικό ηγέτη τον ίδιο, όπως αυτοπροσδιορίστηκε. Ο Νίκος...
Χασαπόπουλος γράφει στην ηλεκτρονική έκδοση του ΒΗΜΑτος (σ.σ. ανήκει στον ΔΟΛ, όπου εργαζόταν ο Σταύρος Θεοδωράκης) τι δεν κατάλαβε, απ' όσα δεν είπε ο "ηγέτης" του νέου πολιτικού εγχειρήματος.
Αναλυτικά, το άρθρο του Νίκου Χασαπόπουλου:
Τι είδους κόμμα παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου ο ο ιδρυτής και μοναδικός ηγέτης του (κατά δήλωσή του) Στ. Θεοδωράκης;
Τι είδους πολιτικό κόμμα είναι «Το Ποτάμι»; Ποια είναι η ιδρυτική του διακήρυξη, σε τι πρεσβεύει, ποιοι το απαρτίζουν, ποιες είναι οι θέσεις του στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τόσα χρόνια τους Έλληνες; Ούτε ο ιδρυτής του και μοναδικός ηγέτης του (κατά δήλωσή του) κ. Σταύρος Θεοδωράκης δεν μπορούσε να δώσει έναν συγκεκριμένο χαρακτηρισμό του κόμματός του: «Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κόμμα» παραδέχτηκε όταν ρωτήθηκε σχετικά στη διαρκείας δύο ωρών συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη το μεσημέρι στον πολυχώρο «Hub» στα Κάτω Πετράλωνα.
Το τι είναι όμως αυτό το διαφορετικό δεν το διευκρίνισε, μιλώντας απλώς γενικόλογα για το πώς πρέπει να καθιερωθεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και στους 18άρηδες ή για το ότι πρέπει οι εκλογές να διεξάγονται αυστηρά κάθε τέσσερα χρόνια ή για ότι η Βουλή θα πρέπει να είναι μικρότερη: «Το Ποτάμι υπερασπίζεται το διαφορετικό» έλεγε και ξανάλεγε σ΄ένα ακροατήριο στο οποίο παρέστησαν και οι «συνήθεις πρόθυμοι νέων κομματικών σχηματισμών», όπως έχουν χαρακτηριστεί, δηλαδή οι κκ. Απ. Δοξιάδης, Άρης Δαβαράκης, Ν. Δήμου, αλλά και ο περιβόητος ναύαρχος ε.α. Ναξάκης, γνωστός για την υπόθεση του Οτσαλάν.
Επί δύο ώρες ο ηγέτης του κόμματος «Το Ποτάμι», όρθιος πηγαίνοντας πέρα δώθε γεγονός που πρόδιδε τη νευρικότητά του, δεν είπε τίποτα το διαφορετικό από αυτά που λένε ή από αυτά που υπόσχονται τα άλλα κόμματα, είτε αυτά έχουν δοκιμαστεί στην εξουσία είτε προσβλέπουν σε αυτή. «Το Ποτάμι» άρχισε προτού καν να ιδρυθεί καλά - καλά να... θολώνει, αφού παρουσιάστηκε χωρίς προτάσεις, χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς στρατηγική, παρά μόνον ο ιδρυτής του αρκέστηκε να πει ότι το κόμμα του «είναι ένα κίνημα που... κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις». Δηλαδή κοντολογίς οι προτάσεις του (όποτε αυτές υπάρξουν) θα προέρχονται από προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η Αριστερά και η Δεξιά, αφού δεν είναι άγνωστο στο πολιτικό σύστημα ότι τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά θέλουν μικρότερη Βουλή, θέλουν να απεμπλακούν από την κρίση, εφαρμόζουν προγράμματα για την ανεργία και αντιμετωπίζουν με το δικό τους τρόπο την έξοδο από το Μνημόνιο.
Ο κ. Θεοδωράκης μάλιστα όταν ρωτήθηκε εάν είναι με το Μνημόνιο ή όχι, τι νομίζετε ότι απάντησε: «Υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ερωτήματα από αυτό. Το Μνημόνιο τελειώνει τον Μάιο. Άρα ανήκει στο παρελθόν. Το μεγάλο ζήτημα αυτή τη στιγμή της χώρας δεν είναι να συζητά για τις μεγάλες αποφάσεις του παρελθόντος. Η μεγάλη ανάγκη είναι αν θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Και όταν λέμε εθνικό σχέδιο, υπάρχει μια μικρή διαφορά. Τα εθνικά σχέδια δεν είναι κομματικά κιτάπια» είπε αποφεύγοντας να αναφερθεί στο τι θα περιλαμβάνει επιτέλους αυτό το περίφημο εθνικό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση: «Θα δημιουργηθεί από την κοινωνία. Από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει το αδιέξοδο και θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο» εξήγησε αόριστα και γενικόλογα και όποιος κατάλαβε - κατάλαβε για το πώς η χώρα θα βγει από την κρίση.
Ήδη ο κ. Θεοδωράκης εξήγγειλε περιοδεία στην περιφέρεια «από χωρίου εις χωρίον», όπως είπε, προφανώς για να μεταλαμπαδεύσει τις θολές χωρίς σαφήνεια θέσεις και απόψεις του κόμματός του, που ακόμα και οι πιο δύσπιστοι κατάλαβαν από τη συνέντευξη τύπου ότι πρωτίστως είναι δικές του ιδέες και απόψεις. Δεν έχει ακόμα, βλέπετε, συγκροτηθεί ούτε πολιτικό συμβούλιο, ούτε πολιτική γραμματεία, ούτε κεντρική επιτροπή. Όλα αυτά θα υπάρξουν όταν και όποτε γίνει το συνέδριο του κόμματος (οπωσδήποτε μετά τις ευρωεκλογές).Έως ότου όμως συγκροτηθούν τα κομματικά όργανα, ποιος και πώς θα λαμβάνει τις αποφάσεις;
Πάντως όπως εξήγησε με σαφήνεια ο κ. Θεοδωράκης στο κόμμα του δεν μετέχουν πολιτικοί: «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα είναι και ευθύνη των πολιτικών. Όταν αυτός που με έχει οδηγήσει σε τόσα αδιέξοδα λέει ότι θα με οδηγήσει σε καλό δρόμο έχω αμφιβολία. Εγώ δεν νιώθω αυτή τη στιγμή μεγάλη συγγένεια με τους πολιτικούς. Πρέπει να δώσω αφορμή στον κόσμο, στον απλό πολίτη».
Λόγια απλά, που ακούς συνήθως σε παρέες (και όχι σε κομματικά επιτελεία), χωρίς καμία επεξεργασία, χωρίς σχεδιασμό. Ίσως να είναι και η πρώτη εξαγγελία νέου πολιτικού σχηματισμού, που ο ιδρυτής του, μίλησε εκτός χειρογράφου και χωρίς να περιστοιχίζεται από κάποιο επιτελείο, παρά μόνον από μία δημοσιογράφο, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο, που ο ίδιος έδωσε, των υποστηρικτών του.
Ούτε καν σε ποια ομάδα του ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί γνώριζε (εάν βεβαίως εκλεγούν υποψήφιοι του κόμματός του): «Κοιτάξτε θα το αποφασίσουμε όταν θα πάμε στις Βρυξέλλες», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα βρει «συμμάχους για τα μεγάλα ζητήματα».
Δύο ώρες χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς να πει το παραμικρό για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων για τα χαράτσια, για τις απαιτήσεις ης τρόικας, για το πώς θα διαπραγματευθεί με την τρόικα για το θέμα Υγείας, για το χρέος και για το 28% της ανεργίας που ταλανίζει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια. Όλα αυτά τα προσπέρασε, λέγοντας ότι το μνημόνιο τελειώνει και ότι πρέπει να υπάρξει στη μεταμνημονιακή εποχή «εθνικό σχέδιο». Ίσως ορισμένοι στη συνέντευξη τύπου να είχαν την εντύπωση ότι βρίσκονταν στο πλατό μίας τηλεοπτικής εκπομπής. Άλλωστε και ο κ. Θεοδωράκης έδωσε κάποια στιγμή αυτή την εντύπωση όταν είπε μία λάθος έκφραση και «έδωσε εντολή» να διορθώσουν το λάθος στο... μοντάζ. Ακόμα και μία εφημερίδα της Αριστεράς έστειλε να καλύψει το νέο κόμμα τη συντάκτρια που καλύπτει το... τηλεοπτικό ρεπορτάζ.
Το ευρωψηφοδέλτιο του «Ποταμιού» είναι υπό διαμόρφωση. Θα ανακοινωθεί αργότερα, είπε και διάβασε ένα κατάλογο τριάντα ατόμων που στηρίζουν, όπως είπε, την προσπάθειά του. Ήδη ένας απ αυτούς, ο συγγραφέας κ. Αύγουστος Κορτώ, έσπευσε, μία ώρα μετά την ανακοίνωση του ονόματός του να το διαψεύσει, λέγοντας: «Ήμουν και παραμένω αφοσιωμένος - ταγμένος - σε δύο μόνο πράγματα σ΄αυτή τη ζωή: στον άντρα μου και στα βιβλία μου. Δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.