Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Guardian: Οι δύο γυναίκες που "ξηλώνουν" τη Χρυσή Αυγή


Για μισό χρόνο κάθονται στο γραφείο τους, στον έβδομο όροφο, και σχολαστικά εξετάζουν τα σκοτεινά βάθη της πιο βίαιης πολιτικής δύναμης της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για μια αποστολή που ζηλεύουν πολλοί αυτή της Ιωάννα Κλάπα και της Μαρίας Δημητροπούλου, που τεμάχισαν τη Χρυσή Αυγή με την ακρίβεια χειρουργού αναφέρει η Βρετανική "The Guardian"...


Οι δύο ανακρίτριες έχουν εξετάσει μάρτυρες, χιλιάδες βίντεο, φωτογραφίες, ομιλίες και έγγραφα της Χρυσής Αυγής. Ο φάκελος είναι ογκοδέστατος καθώς ξεπερνά τις 15.000 σελίδες.

Μέσα σε αυτές, περιγράφεται γιατί η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την Helena Smith η οποία υπογράφει το ρεπορτάζ,"η Χρυσή Αυγή άρχισε να σπάει", ενώ κάνει αναφορά και στην παραίτηση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα.

"Το δικαστικό σύστημα είναι από τα λίγα αξιοκρατικά της Ελλάδας και αμφότερες αυτές οι γυναίκες είναι γνωστές για το θάρρος τους, την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους", δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα η Αλίκη Μουρίκη, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

"Για ένα κόμμα τόσο μιλιταριστικό, είναι ειρωνεία ότι δύο γυναίκες έπαιξαν αυτό το ρόλο", συμπληρώνει.

"Έξι από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι προφυλακισμένοι ενώ άλλοι εννέα ενδέχεται να προφυλακιστούν μετά την άρση της ασυλίας τους. Είναι πολλοί στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι η καταστολή της Χρυσής Αυγής έπρεπε να είχε γίνει από καιρό" αναφέρει η εφημερίδα.

"Τα δύο χρόνια από την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, σχεδόν κανείς δεν είχε αντιμετωπίσει τις βίαιες τακτικές τους και την κακουργηματική συμπεριφορά τους. Ενώ η ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων σε μετανάστες προκαλούσε την καταδίκη από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, τα ελληνικά κόμματα και οι διανοούμενοι παρέμεναν ανεξήγητα σιωπηλοί. Και με τη φτώχεια και την ανεργία να σημειώνει ρεκόρ, οι νεο-Ναζί ολοένα και δυνάμωναν", αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

"Η αποτυχία του οποιουδήποτε να αντιδράσει, σε μία χώρα που έχει βιώσει τόσο βίαιη ναζιστική κατοχή, είναι απολύτως αδικαιολόγητη", δηλώνει στην Guardian o Νάνος Βαλαωρίτης, που όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα ήταν ένας από τους λίγους που μιλούσαν ανοιχτά για το θέμα.

"Η παθητικότητα των Ελλήνων, όταν έχουν πέσει θύματα αυτής της ιδεολογίας είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη", προσθέτει.

"Αντιθέτως", σημειώνει η εφημερίδα "το δικαστικό σώμα φαίνεται αποφασισμένο να κάνει αυτό στο οποίο απέτυχε το πολιτικό σύστημα, επιτυγχάνοντας έως τώρα στην αντιμετώπιση της μάστιγας".

Κανείς δεν ξέρει τι σκέφτονται η Ιωάννα Κλάπα και η Μαρία Δημητροπούλου, αναφέρει το δημοσίευμα. "Δικαστικοί για τα τελευταία 30 χρόνια, έχοντας χειριστεί μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες της Ελλάδας, δεν επιτρέπεται να κάνουν δηλώσεις. Ένοπλοι αστυνομικοί τις προσέχουν όλο το 24ωρο, ενώ από τη στιγμή που τους ανέθεσε την υπόθεση μία τολμηρή εισαγγελέας, οι φρουροί τους έχουν φροντίσει να μην εμφανιστούν σε τηλεοπτικό πλάνο".

Παρόλα αυτά, δικηγόροι που τις ξέρουν δεκαετίες, μιλούν για γυναίκες ατρόμητες, που δουλεύουν σκληρά και δίνουν απίστευτη προσοχή στις λεπτομέρειες. Τώρα, αυτό που έχει σημασία για εκείνες είναι ο χρόνος, καθώς έχουν το περιθώριο των 18 μηνών για να παραπέμψουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε δίκη.

"Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά στο τέλος της Χρυσής Αυγής . Οι άνθρωποι που την υποστηρίζουν έχουν την τάση να αποφεύγουν να αναφέρουν στους δημοσκόπους τι σκέφτονται" δήλωσε στην εφημερίδα ο Γιώργος Κύρτσος και προσθέτει ότι "είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο κόμμα και το εκλογικό του ποσοστό στις ευρωεκλογές του Μαΐου, θα είναι τουλάχιστον αυτό που πήρε τον Ιούνιο του 2012.

Πηγή:The Guardian/απόδοση news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.