Καλύτερα «βλέπει» ότι αρχίζουν να πηγαίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα -μια από τις πιο προβληματικές οικονομίες της Ευρώπης- η Wall Street Journal...
Όπως επισημαίνει, όμως, η αμερικανική εφημερίδα, η κρίση της ευρωζώνης ξεκίνησε στη χώρα μας και δεν θα λήξει μέχρι να εξαλειφθούν οι αμφιβολίες για τις προοπτικές της.
«Η βελτιωμένη προοπτική της οικονομίας, έδωσε στον κ. Σαμαρά το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις» υποστηρίζει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι η αρχική εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα για το 2013, η Αθήνα, ωστόσο, επέμεινε σε πιο αισιόδοξες προβλέψεις υποβοηθούμενη και από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Επισημαίνει, επίσης, ότι η συμφωνία με την τρόικα, που αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup τον επόμενο μήνα, ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση των 8 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για την εξόφληση ομολόγων και προσθέτει ότι η συμφωνία δείχνει πόσο η οικονομία που ανακάμπτει και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, άλλαξαν του όρους.
Αναφέρεται και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που ενισχύθηκε κατά 35% το 2013, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση διεθνώς, ενώ και το χρηματοδοτικό κενό των 4 δισ. για το 2014, συρρικνώνεται γρήγορα.
«Σημαντικό στοιχείο που καθόρισε την ισορροπία των διαπραγματεύσεων», συνεχίζει το δημοσίευμα, «ήταν η βελτίωση των προβλέψεων αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς υπήρξε αντίδραση από την τρόικα και κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που όμως συμβιβάστηκαν και προχώρησαν αποδεχόμενοι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος».
Όπως υπογραμμίζει, ως αντάλλαγμα, η Αθήνα συμφώνησε τα υπόλοιπα 11 δισ. για τις τράπεζες να χρησιμοποιηθούν για κενά που θα προσδιορίσει η ΕΚΤ, όταν διενεργήσει τα δικά της stress tests. «Παρόλα αυτά, οι αγορές δείχνουν πρόθυμες να εμπιστευθούν τα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, κάτι που αντανακλά την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην BlackRock, ενώ οι ανακοινώσεις των σχεδίων της Πειραιώς και της Alpha, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ελκύουν σημαντικά κεφάλαια από μια ευρεία γκάμα επενδυτών».
Βεβαίως, η αγορά μετοχών ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν το 30% του ΑΕΠ, οι επενδυτές ωστόσο, είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν, θεωρώντας ότι, καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει, η ποιότητα του ενεργητικού θα βελτιώνεται.
Η έκταση της ανάκαμψης, σύμφωνα με την Wall Street Journal, εξαρτάται σημαντικά και από την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς από την αρχή του ελληνικού προγράμματος, υπάρχουν παράπονα ότι η Αθήνα είναι διστακτική στο να αντιμετωπίσει ισχυρά συμφέροντα.
Το δημοσιεύματα κάνει, επίσης, αναφορά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι η Τρόικα ήθελε η Ελλάδα να εφαρμόσει στο σύνολό τους τα 239 μέτρα που πρότεινε ο Οργανισμός, ωστόσο η Αθήνα ζήτησε κάποια ευελιξία, με τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό όχι πολύ καιρό πριν, να κάνει λόγο για εκκλήσεις σε ώτα μη ακουόντων. «Ακόμη και τώρα, κάποιοι αξιωματούχοι της Τρόικας κατηγορούν σε ιδιωτικές συζητήσεις, τον κ. Σαμαρά για εκβιασμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «το μικρό ποσοστό με το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι ικανό για κάποια αποφασιστική κίνηση, ενώ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές ενδεχομένως να είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές».
«Αυτό υποδηλώνει ότι ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να παρέχει τη μεγαλύτερη εξασφάλιση ενάντια στο φόβο που έχουν οι ηγέτες της ευρωζώνης ότι μια νέα πολιτική αστάθεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ελληνική ανάκαμψη και η προοπτική τερματισμού της κρίσης» καταλήγει η Wall Street Journal.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.