Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών η Rheinmetall για πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Τι δήλωσε ο συνήγορος του 83χρονου Παναγιώτη Ευσταθίου..
Ποσό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ παρέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας, Παναγιώτης Ευσταθίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου.
Ο 83χρονος, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας STN Atlas, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση που ερευνούν οι ανακριτές Διαφθοράς και μετά την απολογία του έχει αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους, ποινική μεταχείριση που κρίθηκε με βούλευμα, καθώς είχε προκύψει διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για το θέμα της προσωρινής του κράτησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο 83χρονος μεσάζων εμπλέκεται στα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD και απολογούμενος φέρεται να ομολόγησε πως έδωσε «μίζες» τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνηγόρου του, ο Παναγιώτης Ευσταθίου, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εμπλεκόμενος σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων, κατέθεσε τη Μεγάλη Δευτέρα στον ειδικό λογαριασμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου το ποσό των δύο εκατομμυρίων πεντακοσίων πενήντα δύο χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα πέντε (2.552.435) ευρώ.
Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρει για τον εντολέα του: «Στην ανωτέρω κίνηση προέβη, επειδή -ειλικρινά και ανυπόκριτα- επιθυμεί εμπράκτως να επανορθώσει τις συνέπειες των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων και συγχρόνως ζητά δημόσια συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες».
Εισαγγελική έρευνα για τη Rheinmetall
Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, στο τεύχος, που θα κυκλοφορήσει τη Μεγάλη Τρίτη, στις 31 Μαρτίου διεξήχθη έρευνα της εισαγγελίας της Βρέμης στους χώρους της εξοπλιστικής Rheinmetall Defence Electronics, RDE, στη Βρέμη.
Το ενδιαφέρον των εισαγγελέων αφορούσε απολογισμούς ταξιδιωτικών εξόδων, σημειώσεις από συνομιλίες και εκθέσεις για συναλλαγές που σχετίζονται με την πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.
Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών βρίσκονται δώδεκα πρώην και νυν στελέχη της εταιρείας, τα οποία κατηγορούνται για δωροδοκία και φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για 33 εκ. ευρώ που είχε πληρώσει η RDE από το 2008 ως το 2011 στον εκπρόσωπο της στην Ελλάδα Παναγιώτη Ευσταθίου, μέσω της βρετανικής εταιρείας DEMTEC αλλά και μέσω μιας άλλης εταιρείας, της TREDECO Ltd.
Όπως έχει δηλώσει ο Ευσταθίου στις ελληνικές ανακριτικές αρχές, μέρος αυτών των χρημάτων το χρησιμοποίησε για να πληρώσει μίζες. Είχε πει επίσης ότι πιέστηκε να το κάνει από μάνατζερ της RDE.
Ανεξάρτητοι ειδικοί ελέγχουν τις καταγγελίες
Την εκδοχή αυτή φαίνεται να υιοθέτησε η εισαγγελία της Βρέμης. Στο ένταλμα της έρευνας αναφέρεται ότι τα στελέχη της Rheinmetall “αποδέχονταν” ότι ο έλληνας εκπρόσωπος της εταιρίας θα δωροδοκούσε με τα χρήματα αρμόδιους Έλληνες αξιωματούχους για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων που αφορούσαν εξοπλιστικά προγράμματα.
Τα χρήματα αυτά, όπως υποστηρίζει η εισαγγελία, είχαν δικαιολογηθεί τότε από την RDE στη γερμανική εφορία ως «λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης».
Όπως γράφει το Der Spiegel, η εταιρία επιμένει ότι ούτε είχαν σημειωθεί “απαγορευμένες πληρωμές” σε έλληνες αξιωματούχους αλλά ούτε είχε δοθεί τέτοια εντολή. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, η RDE έχει αναθέσει σε “ανεξάρτητους ειδικούς” να εξέταση των καταγγελιών.
Πληροφορίες από: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.