Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Διεθνής ικανοποίηση για το «Greturn»


«Πολύ καλό νέο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ενθαρρυντικό σημάδι για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη» δήλωσε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ....


 Όπως σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, μόλις η ελληνική κυβέρνηση δώσει επισήμως στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την απόδοση του ελληνικού ομολόγου.

Την ικανοποίησή του για την «επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές» εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σουλτς τονίζει ότι η «σημερινή επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων» είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που έχουν κάνει η Ελλάδα και η ευρωζώνη για να αφήσουν πίσω τους την κρίση χρέους.

Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για «βήμα προς την κανονικότητα και τη σταθερότητα» και πως είναι επίτευγμα για τον ελληνικό λαό που έπρεπε να υπομείνει σκληρές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, ο Μ. Σουλτς σημειώνει ότι η πλήρης επιτυχία θα έρθει όταν οι Έλληνες πολίτες αρχίσουν να βλέπουν βελτιώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο και όταν η ανεργία μειωθεί σημαντικά.

Η "εκπληκτική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων" έδωσε ώθηση στα ευρωπαϊκά επενδυτικά μέσα σταθερής απόδοσης, οδηγώντας στην αύξηση των τιμών των ομολόγων της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς.

Οι επενδυτές αναζητούσαν στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων με αισιοδοξία για περαιτέρω ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης, σημειώνει το Ρόιτερ, το οποίο αναφέρεται και στη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η έκδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων υπερκαλύφθηκε κατά τουλάχιστον 8 φορές.

Ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας Commerzbank κ. Μίκαελ Λάιστερ δήλωσε ότι έκδοση δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά αντεπίθεσης (για την έξοδο) από την οικονομική ύφεση. «Δεν πρόκειται για μία ιδιαίτερα φθηνή έκδοση, αλλά η Ελλάδα είναι σε σωστό δρόμο και δείχνει ότι η κρίση χρέους έχει υποχωρήσει σημαντικά», τόνισε ο αναλυτής.

Με την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, ασχολείται μερίδα του αυστριακού Τύπου με χαρακτηριστικούς τίτλους τους «Αθήνα - Επιστροφή στην αγορά κεφαλαίου» (Ντι Πρέσε), «Η κρίση εμπιστοσύνης έχει περάσει» (Ντερ Στάνταρντ) και «Ελληνική επιστροφή» (Βίνερ Τσάιτουνγκ).

Όπως αναφέρει η «Ντι Πρέσε», πολύ νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι και για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης πριν από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα τολμά σήμερα, Πέμπτη, την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με το οποίο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, στοχεύει να εισπράξει ποσό ύψους έως και 2,5 δισεκατομμυρία ευρώ. Προσθέτει, δε, πως το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ μεγάλο, το επιδιωκόμενο επιτόκιο είναι μεταξύ 5,25 και 5,5% -κάποιοι ειδικοί σημειώνουν ότι στοχεύεται επιτόκιο και κάτω του 5%- με το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας να έχει πέσει κάτω από 6%, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια. Όπως δηλώνει ο αναλυτής της μεγάλης τράπεζας ING, Αλεσάντρο Τζιασάντι, «πριν από έναν χρόνο ήταν αδιανόητο ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές, αλλά τώρα αυτό είναι πραγματικότητα».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η Ελλάδα επωφελείται από το γεγονός ότι οι επενδυτές εξαιτίας της αυστηρότερης αμερικανικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής αποσύρουν μαζικά τα κεφάλαιά τους από τις αναδυόμενες χώρες. Στη συνέχεια τονίζεται πως παρόλα αυτά η οικονομική κατάσταση πολλών Ελλήνων παραμένει δύσκολη και γίνονται αναφορές στη χθεσινή απεργία και στα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως επίσης και στις σχετικές ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ.

Στο δημοσίευμά της η «Ντερ Στάνταρντ» παρατηρεί πως η Ελλάδα γίνεται και πάλι δεκτή στις χρηματαγορές με ανοικτές αγκάλες, τα επιτόκια μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν πέσει από 30% το 2012 σε 6,1% και με τον τρόπο αυτόν η Αθήνα μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί τόσο ευνοϊκά όσο ποτέ μετά το 2010, ενώ σήμερα, Πέμπτη, πρόκειται να εκδοθεί, για πρώτη φορά μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης, ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο γύρω στο 5%, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Το 2010 η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και από τότε η χώρα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί στις χρηματαγορές μόνον με ομόλογα πολύ μικρής διάρκειας - το ανώτερο ενός χρόνου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Παρατίθεται επίσης σχόλιο του οικονομολόγου της τράπεζας «Berenberg», Κρίστιαν Σουλτς, σύμφωνα με το οποίο, «η κρίση εμπιστοσύνης έχει περάσει, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα αντιμετώπισε τον πανικό με την υπόσχεση αγοράς ομολόγων» και πως «στις αγορές επιστρέφει ηρεμία και ομαλότητα».

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», η οποία επισημαίνει πως το ενδιαφέρον των επενδυτών για το πενταετές ομόλογο είναι πολύ μεγάλο, πως το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο έχει πέσει κάτω από το 6% και πως η Ελλάδα θέλει να δοκιμάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών προτού επιστρέψει πλήρως στις αγορές για αναχρηματοδότησή της. Στο ίδιο δημοσίευμα παρατίθενται οι δηλώσεις του Αλεσάντρο Τζιασάντι ότι «πριν από έναν χρόνο ήταν αδιανόητο πως η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές, αλλά τώρα αυτό είναι πραγματικότητα».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ακόμη και στο Στρασβούργο θα αποθεωθεί, μετά την τόλμη απευθυνθεί στην αγορά κεφαλαίων» τιτλοφορεί άρθρο της, που υπογράφει ο Ulko Jonker, η ολλανδική εφημερίδα «Het Financieelde Dagblad», μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως στις Βρυξέλλες υπάρχει ακόμη επιφυλακτικότητα, καθώς -όπως αναφέρεται- «από τότε που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2009 ότι το έλλειμμα δεν ήταν 3,7% αλλά 12,7%, η Ελλάδα έχει απογοητεύσει πολλές φορές».

Ωστόσο, «εφόσον το πρώτο ομόλογο αποδειχθεί επιτυχές, η ανάσα ανακούφισης θα είναι εκκωφαντική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος, ο οποίος παραθέτει, δίκην χρονικού, τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών, από την αρχή της κρίσης, οπότε κουβεντιαζόταν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, έως τη στιγμή που η Ελλάδα «παραπαίουσα αρχίζει πάλι να πατά σε στέρεο έδαφος, να αξιοποιεί τις φυσικές της πηγές, τον ήλιο και τη θάλασσα και να σημειώνει μεγάλο κέρδος από τον τουρισμό».

«Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει είναι τόσο δρακόντειες που η περιστασιακή απρόθυμη εφαρμογή τους και η αδράνεια δεν εμποδίζουν τη χώρα να είναι ο περήφανος αρχηγός των μεταρρυθμίσεων των χωρών του ΟΟΣΑ κατά το 2013» σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Δεν υπάρχει άλλη δυτική χώρα, που να καταβάλλει τόσες προσπάθειες».

Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη πως η χρονική στιγμή είναι καλή. «Η Ελλάδα θα πάει στις αγορές λίγο πριν ο Ευρωπαίος πολίτης πάει στις κάλπες. Ως εκ τούτου, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός που με πλειοψηφία δύο εδρών πατάει σε πολιτικό τεντωμένο σχοινί, στο Στρασβούργο μπορεί να αποθεωθεί. Μπορεί ο αγώνας να τελειώσει με 1-1 ανάμεσα στα καθιερωμένα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και τους ευρωσκεπτικιστές της αντιπολίτευσης, που χάρη στην ελληνική κρίση ανέβηκαν τα ποσοστά τους» λέει.

Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση πενταετούς ομολόγου καλύπτεται εκτενώς και σήμερα από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία συνδέουν την επιστροφή στις αγορές με την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ στην Αθήνα.

«Επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit», η οποία επισημαίνει ότι «η Ελλάδα τοποθέτησε επιτυχώς κρατικό ομόλογο πενταετίας» και, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Σε χθεσινοβραδινό άρθρο γνώμης, η εφημερίδα είχε επισημάνει: «Λειτούργησε η σκληρή πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων την οποία επέβαλε κυρίως η Άγγελα Μέρκελ; Ακριβώς αυτό θα ισχυριστεί την Παρασκευή η καγκελάριος στην Αθήνα: Κοιτάξτε εδώ, αγαπητοί Έλληνες, ήταν πολύ σκληρό για σας, αλλά τώρα θα προχωρήσετε. Η κ. Μέρκελ επιθυμεί με την επίσκεψή της να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Η πολιτική πίεση στη (Χριστιανική) Ένωση είναι τελικά ιδιαίτερα μεγάλη».

Η εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει ότι πριν από έναν χρόνο δεν θα πίστευε κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και κάνει λόγο για «αξιοθαύμαστη ανάρρωση». Τονίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα θέλει να απελευθερωθεί από το στίγμα της χρεοκοπίας» και μεταφέρει δηλώσεις οικονομικών παραγόντων. «Αγοράστε την greecovery!» δηλώνει ο Αλμπέρτο Γκάλο, οικονομολόγος της Τράπεζας της Σκοτίας και σημειώνει ότι, παρότι πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια, «η τάση είναι εμφανής, τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία». Το Greecovery είναι η νέα λέξη της μόδας, αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο όρος αντικαθιστά το Grexit, ενώ περιγράφει ότι καμία χώρα δεν έχει καταφέρει σε δύο χρόνια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Αν το παρατηρήσει κανείς ιστορικά, διήρκεσε κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια έως ότου η χώρα αποτινάξει το στίγμα μιας χρεοκοπίας και να βρει και πάλι πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Η επιστροφή αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την πληττόμενη από την κρίση χώρα προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της, καθώς αυτήν τη στιγμή πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Η Ελλάδα αποτελεί και πάλι τη μεγάλη αγαπημένη των επενδυτών, οι οποίοι ορμούν αυτήν τη στιγμή σε όλα όσα σχετίζονται με τη χώρα. Το επιτόκιο αγοράς για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα έπεσε χάρη στη μεγάλη ζήτηση στα μέσα της εβδομάδας για πρώτη φορά από το 2010 και πάλι κάτω του 6%» καταλήγει ο συντάκτης.

Στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό ομόλογο» στο οποίο περιγράφεται η ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ενώ επισημαίνεται ότι την έκδοση συνοδεύουν και συζητήσεις σχετικά με το εάν κάποια οικονομικά στοιχεία εξωραΐζονται. Σε αυτή την κατεύθυνση, σε άρθρο γνώμης, η ίδια εφημερίδα αναφέρει: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Πρόκειται για καλωσόρισμα προς την Άγγελα Μέρκελ η οποία θα επισκεφτεί αύριο την Αθήνα; Ο επικεφαλής του Ταμείου Διάσωσης του ευρώ εξέφρασε προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους κι ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το τι ποσό είναι διατεθειμένος κανείς να πληρώσει. Παρά ταύτα οι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο, καθότι πιστεύουν ότι στη χειρότερη περίπτωση η Αθήνα θα διασωθεί ξανά από την ΕΚΤ. Γνωρίζουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι δεδομένη». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ακόμη ότι την ώρα που ο οφειλέτης παρακαλεί τους δημόσιους πιστωτές για νέα αναβολή των προθεσμιών αποπληρωμής, υπόσχεται σε ιδιώτες επενδυτές επιτόκιο της τάξης του 5%. «Προφανώς η Αθήνα έχει πολλά χρήματα για πολιτικές συμβολισμών», καταλήγει ο συντάκτης.

Σε ανάλογο τόνο και η «Sueddeutsche Zeitung» η οποία επισημαίνει μεν το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα -με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα»- και τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν τελείωσε, οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα, αλλά αναφέρει ότι «τη στιγμή που οι Έλληνες γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα απαιτεί επιπλέον βελτιώσεις στο τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων» και προσθέτει ότι η τρόικα διαπίστωσε διαφορές μεταξύ του νομοθετικού κειμένου που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και του κειμένου επί του οποίου είχαν συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντοπίζονται αποκλίσεις σε επτά ή οκτώ σημεία, με την τελική εκδοχή να είναι ευνοϊκότερη για την ελληνική πλευρά, όπως πχ στο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς των φορτηγών αυτοκινήτων. «Για αυτό είμαστε σε διαπραγματεύσεις», επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.