Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

«Βρήκαμε τον τάφο που ίσως κρύβει τον Αλέξανδρο»


Μια σπασμένη σαρκοφάγος από κρύσταλλο και 37 οστά είναι ενδεχομένως ό,τι απέμεινε από τον διασημότερο Ελληνα και μεγαλύτερο στρατηγό όλων των εποχών...

Αν αυτό που ισχυρίζεται η ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας είναι αληθινό, τότε βρισκόμαστε μπροστά στη μέγιστη αρχαιολογική ανακάλυψη: του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου όλες οι αρχαίες πηγές τον τοποθετούν.

Η ομάδα, που ερευνά την κρύπτη αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε έχει αποκαλύψει ένα μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο χαμένος τάφος του στρατηλάτη. Βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή ως Κομ ελ Ντικ στην καρδιά του κέντρου της πόλης της Αλεξάνδρειας, μόλις 60 μέτρα μακριά από το τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, όπου σύμφωνα με την αραβική παράδοση βρίσκεται ο τάφος.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της πολωνικής ομάδας δίνουν μια σπασμένη σαρκοφάγο κατασκευασμένη από κρύσταλλο, η οποία έχει υποστεί βλάβη από λεηλασία κατά τη διάρκεια των πολιτικών αναταραχών που έπληξαν την Αλεξάνδρεια επί Αυρηλίου λίγο μετά 270 π.Χ.


Τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ισχυρίζονται πως βρήκαν αρχαιολόγοι και ιστορικοί από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας, ενώ γίνεται ανάλυση για να διαπιστωθεί η ηλικία των οστών που εντοπίστηκαν στο μαυσωλείο


Επίσης, 37 οστά, τα οποία ως επί το πλείστον έχουν σπάσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και προφανώς προέρχονται από τον ίδιο ενήλικα άρρενα. Μια ανάλυση με ραδιενεργό άνθρακα είναι ήδη σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό της ηλικίας των οστών και μια σειρά άλλων τεστ θα διεξαχθούν προκειμένου να καθοριστεί εάν τα οστά θα μπορούσαν να είναι του Μακεδόνα βασιλιά. Στη θέση εντοπίστηκε μικρός αριθμός αντικειμένων, ως επί το πλείστον σπασμένων αγγείων, που χρονολογούνται κυρίως από την πτολεμαϊκή και ρωμαϊκή εποχή (σημειώνεται ότι το σώμα του νεκρού είχε τοποθετηθεί σε κρυστάλλινη σαρκοφάγο, αφού κάποιος από τους Πτολεμαίους βασιλείς είχε υφαρπάξει την αρχική χρυσή λάρνακα.)



140 προσπάθειες εντοπισμού απέτυχαν

Το Ανώτατο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων μετρά πάνω από 140 ανεπιτυχείς αναζητήσεις τη θέσης του τάφου, ο οποίος χτίστηκε από τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο γύρω στο 280 π.Χ.

Διάσημος τόπος προσκυνήματος της αρχαιότητας, η τοποθεσία είναι κυρίως γνωστή επειδή την έχουν επισκεφτεί πολλοί Ρωμαίοι αυτοκράτορες, συμπεριλαμβανομένων του Ιούλιου Καίσαρα και του Οκτάβιου Αυγούστου.

Μέχρι τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., η τοποθεσία του τάφου ήταν γνωστή, σύμφωνα με όσα έλεγαν μερικοί από τους πρώτους Πατέρες της Εκκλησίας.

Το μεγάλο μνημείο, ήταν όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γουόρλντ Ντέιλι Νιους», προφανώς ερμητικά κλειστό και κρυμμένο στον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ., ενδεχομένως για να προστατευθεί από τους χριστιανούς μετά την αλλαγή της επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Το Σώμα χάνεται κατά τη διάρκεια θρησκευτικών ταραχών στην Αλεξάνδρεια περί τα τέλη του 4ου μεταχριστιανικού αιώνα και ο τάφος αγνοείται έκτοτε.

Αυτή η νέα ανακάλυψη από το Πολωνικό Κέντρο θα μπορούσε σίγουρα να είναι από τις πιο σημαντικές που έγιναν ποτέ στη χώρα, αλλά και διεθνώς.

Το ίδιο το οικοδόμημα είναι ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής και της δεξιοτεχνίας.

*της Αγγελικής Κώττη/Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.