Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Το πανόραμα της ευρωψήφου: Δυσαρέσκεια, οργή, μίσος, αδιαφορία


Δυσαρέσκεια με την ευρωπαϊκή πολιτική δείχνουν τα αποτελέσματα της κάλπης για τις ευρωεκλογές...

 Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε από άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, ψήφο διαμαρτυρίας, δυσαρέσκεια, οργή και αδιαφορία, καθώς η αντι-ευρωπαϊκή νότα έπαιζε σε όλη την Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα, το οποίο προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό -και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως εκείνη της Γαλλίας, σοκ-, δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Για πρώτη φορά γίνεται φανερό ότι αυτή που νίκησε δεν ήταν η ενωμένη Ευρώπη...
Αυτό το αναγνώρισαν ακόμα και ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ζητά από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ενωθούν, μπροστά σε μία Ευρωβουλή όπου οι ευρωφοβικοί θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη.
Κοινό έδαφος ζήτησε και ο Μάρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας ότι ζητούμενο είναι η αναζήτηση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι δύο μεγάλες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, διατήρησαν την κυριαρχία. Πρόκειται, βέβαια, για μια «πύρρειο» νίκη, καθώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κέρδισε η Ευρώπη και καμία από τις δύο ομάδες δεν έχει αυτοδυναμία.
Στη Γαλλία, σοκ προκάλεσε η πρωτιά του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 25%. Ακολουθεί το UMP με 20%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές με 15%.
Με την Μαρίν Λεπέν να ζητά διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, η κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως, προκειμένου να αναλύσει το πολιτικό μήνυμα των εκλογών, ενώ ήδη υπόσχεται μειώσεις φόρων.
Ιστορική πρωτιά και για το Ukip στη Βρετανία, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, καθώς για πρώτη φορά ένα κόμμα εκτός των δύο παραδοσιακών (Εργατικοί, Συντηρητικοί) κερδίζει σε εκλογές σε εθνικό επίπεδο. Η νίκη του Ukip αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στη χώρα.
Στην Ελλάδα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φανερώνει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής και η ανάδειξή της σε τρίτο κόμμα.
Παρά την άνοδό τους (οι ευρωσκεπτικιστές τριπλασίασαν σχεδόν τις θέσεις τους), οι ακροδεξιές και ευρωφοβικές δυνάμεις θα δυσκολευτούν να συνεργαστούν στο Ευρωκοινοβούλιο -η Λεπέν έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή, ενώ ο ηγέτης του Ukip έχει αποκλείσει συνεργασία με τη Λεπέν, εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της.
Τα αποτελέσματα σχολιάζει και ο ξένος Τύπος, υιοθετώντας τον όρο πολιτικός «σεισμός».
Στην Ιταλία, ο Ματέο Ρέντσι πέρασε το πρώτο κρίσιμο εκλογικό τεστ από την ανάληψη της πρωθυπουργίας και ανέβασε το Δημοκρατικό Κόμμα στην πρώτη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, αφήνοντας πολύ πίσω του τον Μπέπε Γκρίλο.
Στη Δανία, το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα (DPP) βρέθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό 26,6%, διπλασιάζοντας τον αριθμό των ευρωβουλευτών του (από δύο σε τέσσερις). Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 19,1%.
Tο κυβερνητικό συντηρητικό κόμμα Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κερδίζει στις ευρωεκλογές στην Ουγγαρία, ενώ το ακροδεξιό Γιόμπικ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.
Στη Γερμανία, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ βρέθηκαν στην πρώτη θέση με 36,3%, το SPD συγκέντρωσε 27,4% και το ευρωσκεπτικιστικό AfD απέσπασε ποσοστό 7%. Η Γερμανία ενδέχεται επίσης να στείλει και έναν ευρωβουλευτή από το νεοναζιστικό NPD. Το κόμμα πήρε μόλις 1%, αλλά επειδή για πρώτη φορά δεν υπάρχει όριο εισόδου, φαίνεται να στέλνει έναν ευρωβουλευτή.
Ενισχυμένο στη Φινλανδία το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Το κόμμα αποσπά ποσοστό 12,3% και εκλέγει δύο βουλευτές.
Ανάλογη εικόνα και στη Σουηδία, όπου το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών απέσπασε ποσοστό 9,7% και εκλέγει δύο ευρωβουλευτές.
Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές κυμάνθηκε στο 43,09%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.