Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Οργή λαού κατά Ερντογάν για την τραγωδία στη Σόμα


Ξεχειλίζει η οργή των Τούρκων πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την τραγωδία στην επαρχία Σόμα η ισλαμική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" να υποστηρίζει...

 εμμέσως πλην σαφώς ότι ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου" προπαθεί να... κουκουλώσει το θέμα παραπληροφορώντας την τουρκική κοινή γνώμη για τον αριθμό των ανθρακωρύχων που άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Την ίδια ώρα, φωτογραφία του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Cihan" κατέχει περίοπτη θέση στον τουρκικό Τύπο εγκαλώντας τον Τούρκο πρωθυπουργό για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ανθρακωρύχων στην επαρχία Σόμα την ώρα που συνεχίζονται μα αμείωτη ένταση οι διαμαρτυρίες στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας για την μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της χώρας. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν στην επαρχία όπου βρίσκεται το μοιραίο ανθρακωρυχείο. Περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Σόμα ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.
Η αστυνομία επενέβη και στις συγκρούσεις μεταξύ των αρχών και των διαδηλωτών τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα άτομα, εκ των οποίων ένας δημοσιογράφος, και η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πέντε άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι της Σόμα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, χειροκροτώντας από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους. Η αστυνομία τελικά επενέβη στα πλήθη με πεπιεσμένο νερό, αέρια πιπεριού και πλαστικές σφαίρες. Οι Αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην περιοχή της Σόμα.
Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και στην περιοχή της Χαλκιδόνας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία οργανώθηκε από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ομάδα 150 ατόμων προέβη σε καθιστική διαμαρτυρία, ανάβοντας κεριά . Οταν τα πλήθη δε διαλύθηκαν με τις εκκλήσεις της αστυνομίας, επενέβη η αστυνομία.
Στην ιστοσελίδα του πρακτορείου "Cihan" αναρτήθηκε μία είδηση υπό τον τίτλο: "Πινακίδα που τα λέει όλα" και απεικονίζει την ταμπέλα στην είσοδο της Σόμα η οποία είναι διαγεγραμμένη με μαύρη γραμμή και στο νούμερο του πληθυσμού που έχει σβηστεί γράφει "μείον 302+ ? ".
Τούρκος υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ο αριθμός των νεκρών ανθρακωρύχων ενδέχεται να αυξηθεί κι ότι οι νεκροί θα φθάσουν τους 302 αλλά δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών διότι ορισμένοι ανθρακωρύχοι που δεν είχαν βάρδια, μετά το συμβάν, μπήκαν στον ανθρακωρυχείο για να σώσουν συναδέλφους τους γι΄αυτό και δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν υπάρχουν και ορισμένοι ακόμα.
Σύμφωνα με επισημη ανακοίνωση του Υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 301. Ο Γιλντίζ επεσήμανε ότι στο ανθρακωρυχείο ήταν συνολικά 787 εργάτες, από τους οποίους διασώθηκαν οι 485. Επίσης επεσήμανε ότι εάν υπάρχει αμέλεια, θα υπάρξει τιμωρία.
Την ίδια ώρα , στην ιστοσελίδα του εδησοεγραφικού πρακτορεόπ Τσιχάν αναφέρεται ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, Φαρούκ Τσελίκ, έσπευσε να δικαιολογήσει τίς τραγικές ελλείψεις σχειτκά με την λειτουργία του ανθρακωρυχείου δηλώνοντας ότι , από το νόμο δεν επιβάλλεται η ύπαρξη «θαλάμου ζωής» στα ανθρακωρυχεία. Γι’ αυτό και η μη ύπαρξη «θαλάμου ζωής» στο συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο δεν αποτελεί έλλειψη.

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CNNTurk, αναφέρεται ότι η τραγωδία στη Σόμα, που οδήγησε σε πένθος όλη τη χώρα, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα την έκθεση που είχε ετοιμάσει το Κρατικό Συμβούλιο Επιθεώρησης της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας, το 2011, εξετάζοντας όλες τις λεπτομέρειες αναφορικά με τα ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία.
Στην έκθεση αυτή είχε επισημανθεί ιδιαίτερα η έλλειψη επιθεώρησης και η έλλειψη παιδείας των εργατών. Ακόμα είχε επισημανθεί και η αναγκαιότητα για συστηματική λήψη μέτρων για τις περιπτώσεις ατυχημάτων.
Την ώρα που η Τουρκία μοιάζει για μία ακόμα φορά με καζάνι που βράζει , οι πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους της χώρας για να εκφράζουν την αγανάκτησή τους. Εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε, χθες, στη Σμύρνη για το ατύχημα στη Σόμα, όπου η αστυνομία επενέβη με οχήματα ψεκασμού νερού και ότι μετά από αντίδραση των πολιτών, η αστυνομία αποσύρθηκε και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε. Η ομάδα των διαδηλωτών, περίπου 500 άτομα, φώναζε συνθήματα όπως «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση, Σμύρνη φρόντισε τη Σόμα, Θα ζητηθεί λογαριασμός για τη Σόμα». Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πολλά άτομα από τη διαδήλωση αυτή.
Φοιτητές του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης κατέλαβαν την Ανώτατη Σχολή Μεταλλουργών Μηχανικών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τραγωδία στη Σόμα. Οι καταληψίες φώναζαν συνθήματα όπως: "Ο πόνος μας και η οργή μας είναι μεγάλη. Τα όσα βιώθηκαν στη Σόμα δεν είναι ατύχημα, δεν είναι πεπρωμένο, είναι σφαγή της εργατιάς και το πάθος της εξουσίας και του κεφαλαίου για κέρδη».
Κατάληψη έγινε και στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.