Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου επίλυσης του προβλήματος της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προχωρά η κυβέρνηση, καθώς, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων, εντός του επόμενου...
διαστήματος θα πρέπει να έχει διευθετήσει όλες τις εκκρεμότητες ώστε να τεθούν σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις.
Τα ανοικτά θέματα που σχετίζονται με την υπερχρέωση εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο, λίγο καιρό πριν, προχώρησε στον ορισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και στον προσδιορισμό των «εύλογων δαπανών διαβίωσης».
Και θεσμική μορφή
Στο χθεσινό συμβούλιο οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας ενέκριναν τον επικαιροποιημένο κώδικα δεοντολογίας που έχει εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΛΛ+1,07% στον οποίο ενσωματώθηκαν και οι παρατηρήσεις και προτάσεις καταναλωτικών οργανώσεων.
Οπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ο κώδικας δεοντολογίας θα λάβει «θεσμική» μορφή, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα επικυρωθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή της επικύρωσης με ΠΥΣ προκρίθηκε για να δώσει μεγαλύτερη ισχύ και ένα «ειδικό βάρος» στον κώδικα, ο οποίος και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την επίλυση των προβλημάτων υπερχρέωσης από την 1/1/2015.
Πριν, όμως, την υποχρεωτική εφαρμογή του, θα υπάρξει και μία δοκιμαστική περίοδος, η οποία τοποθετείται στα μέσα του φθινοπώρου. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έχουν ενσωματωθεί σε σχέση με το αρχικό κείμενο, αυτές περιορίζονται κυρίως στο σκέλος της επιτάχυνσης των διαδικασιών.
Διαγνωστικές μελέτες
Εκτός από την έγκριση του νέου κώδικα δεοντολογίας, οι συναρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη τριών διαγνωστικών μελετών, οι οποίες θα αποτελέσουν την αφετηρία για παρεμβάσεις στην αγορά και στις υφιστάμενες δομές πτώχευσης.
Ειδικότερα, η πρώτη διαγνωστική μελέτη θα αφορά τη λειτουργία της αγοράς των ακινήτων σε όλες τις πτυχές.
Οπως αναφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, η μελέτη αυτή, αφού καταδείξει τα σφάλματα του παρελθόντος, θα προκρίνει τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας στην εν λόγω αγορά.
Η δεύτερη μελέτη καθώς και η τρίτη θα αφορούν τη διαδικασία πτώχευσης των φυσικών και νομικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, ως προς τη μελέτη που θα αφορά τη διαδικασία πτώχευσης των φυσικών προσώπων, θα υπάρξει μία αποτίμηση του νόμου Κατσέλη και των νεότερων παρεμβάσεων που έχουν γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως το πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων και ενυπόθηκων δανειοληπτών.
Πολιτική δικονομία
Στη χθεσινή συνεδρίαση εξετάστηκε και ο κώδικας πολιτικής δικονομίας, για τον οποίο κρίνεται ότι εν όψει εφαρμογής του νέου πλαισίου, θα πρέπει να δεχτεί στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να μην ακυρώνει την ουσία των ρυθμίσεων.
Για το λόγο αυτό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ανέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης να καταργήσει τη δυνατότητα των πολλαπλών ανακοπών των εμπλεκομένων σε δικαστικές υποθέσεις ρύθμισης χρεών, προκειμένου οι υποθέσεις αυτές να επιλύονται γρηγορότερα.
Παράλληλα, για την ελάφρυνση των δικαστηρίων, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε να θεσπίσει ως υποχρεωτική τη διαδικασία της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να μειωθούν σε ένα σημαντικό βαθμό οι υποθέσεις που καταλήγουν στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου, με τις δύο αυτές παρεμβάσεις θα αρθεί η πολύχρονη δικαστική ομηρία των εμπλεκομένων.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος όλων των παρεμβάσεων είναι η αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος, το οποίο μόνο ευκαιριακές ρυθμίσεις παρέχει, με ένα οριζόντιο σύστημα που θα λύνει οριστικά τα προβλήματα της υπερχρέωσης.
Προστασία
Πάντως, επειδή από την εφαρμογή του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για ορισμένους οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, στα σχέδια του Συμβουλίου είναι και η διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.
Η διαμόρφωση του πλαισίου προστασίας έχει ανατεθεί στο υπουργείο Εργασίας.
Αλλαγές στον πτωχευτικό
Από τη μελέτη πτώχευσης των νομικών προσώπων αναμένεται να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αποτελέσματα του πτωχευτικού δικαίου στη χώρα. Ασχέτως των συμπερασμάτων που θα προκύψουν από την εν λόγω μελέτη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στον υφιστάμενο πτωχευτικό κώδικα.
Οπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρξουν αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα στη βάση της επιτάχυνσης των διαδικασιών πτώχευσης των επιχειρήσεων, καθώς και στην απόδοση της λεγόμενης δεύτερης ευκαιρίας τους πτωχεύσαντες.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, οι αλλαγές αυτές θα είναι απόλυτα στοχευμένες, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα κατάχρησής τους, όπως, π.χ., δόλιες πτωχεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροποποίηση του πτωχευτικού δικαίου προκειμένου να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες που πτωχεύουν αποτελεί πανευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.