Η πολιτεία με τις 4.500 πλαστικές σκηνές δίπλα στη χλιδή του Σάο Πάολο, μόλις 3,2 χλμ μακριά από το γήπεδο της χλιδής. Δείτε το φωτορεπορτάζ...
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ξόδεψε 36 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του νέου σταδίου στο Σάο Πάολο για το Μουντιάλ. Μόλις 3,2 χιλιόμετρα μακριά η εικόνα είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Σκουπίδια παντού, έντομα πετούν και σκηνές –που φαίνεται λες και είναι φτιαγμένες από μαύρες σακούλες σκουπιδιών- στοιβαγμένες η μία δίπλα στην άλλη που φιλοξενούν αμέτρητους κατοίκους της πόλης. Μοιάζει σαν να αντικρίζεις μια τεράστια… χωματερή. Κι όμως πρόκειται για μια έκταση όπου διαμένουν άνθρωποι, με συνθήκες που μόνο ανθρώπινες δε μπορούν να χαρακτηριστούν. «Άθλιες», είναι η μόνη λέξη που τις αντιπροσωπεύει.
«Από τη στιγμή που χτίστηκε το στάδιο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατακόρυφα. Έγιναν απαγορευτικά για πολύ κόσμο, ο οποίος δε μπορούσε να τα πληρώσει. Έτσι προτίμησαν να έρθουν εδώ για να βρουν μια στέγη», λέει μία από τις κατοίκους, η Ελένα ντε Σίλβα, μιλώντας στο Bloomberg, που παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ. Το ενοίκιο της διπλασιάστηκε σε μία νύχτα! Από 200 δολάρια πήγε στα 400 με τη γυναίκα να μην έχει τα χρήματα για να το καλύψει. Και μη έχοντας που αλλού να πάει, μη βρίσκοντας άλλη λύση για να μη μείνει… άστεγη, βρέθηκε εκεί.
Ανοίγει την κουρτίνα που καλύπτει την είσοδο της σκηνής, η οποία χωρά απλώς ένα κρεβάτι. «Αρχικά ήταν εδώ 1.000 άνθρωποι και πλέον έχουν έρθει περίπου 4.500 οικογένειες». Γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά τους που κρατούν ένα μικρό μπουκάλι νερό, άλλοι που προσπαθούν να απολαύσουν το πενιχρό γεύμα τους. οι ίδιοι λένε ότι είναι μέλη του κινήματος των άστεγων εργατών.
Οι σκηνές είναι φτιαγμένες από μαύρο πλαστικό και κάθε μία έχει γραμμένο ένα νούμερο απ’ έξω, τη νέα διεύθυνση των ανθρώπων αυτών. Οι κάτοικοι του «οικισμού» αυτού εκμεταλλεύθηκαν αυτό το κομμάτι γης, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους. Προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτούς, αλλά μάταια. Τα νούμερα το αποδεικνύουν. Οι οικογένειες του Σάο Πάολο που χρειάζονται ένα καταφύγιο ανέρχονται στις 230.000. Παρόλα αυτά το σχέδιο των κυβερνώντων αναφέρει ότι πρόκειται να χτιστούν μόνο 55.000 σπίτι την επόμενη διετία.
Οι άνθρωποι που μένουν στην… πολιτεία με τις σκηνές «νέα Παλαιστίνη». Ο δημοσιογράφος ρωτά πόσο «εύκολο» είναι να ζει κανείς υπό τέτοιες συνθήκες, πόσο επικίνδυνο. «Δεν υπάρχει ασφάλεια. Κάνει τρομερή ζέστη το καλοκαίρι και απίστευτο κρύο το χειμώνα. Ο άνεμος ξεσκίζει τις σκηνές», είναι η απάντηση της ντε Σίλβα.
( Το βίντεο ενδέχεται να μην παίζει σε χρήστες φορητών συσκευών)
Το νερό το φέρνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι και –φυσικά- δεν υπάρχει ηλεκτρικό. Τα συσσίτια φροντίζουν για τη διατροφή αυτών των ανθρώπων, την ώρα που ολόκληρες οικογένειες μπορεί να μένουν σε μία μόνο σκηνή! Για τα παιδιά, η κατάσταση είναι –επίσης- πολύ δύσκολη. «Μένουν μαζί μας», λέει η Λάνα ντε Σίλβα και προσθέτει: «Πηγαίνουν στο γειτονικό σχολείο και γιατροί έρχονται όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».
Τη νύχτα που έγινε το πρώτο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο νέο στάδιο του Σάο Πάολο άρχισε να βρέχει, με τη βροχή να πέφτει για μισή ώρα. Μικρό το κακό για τους θεατές, μεγάλο για τους κατοίκους της πολιτείας με τις σκηνές. Καταστροφικό. «Το Μουντιάλ είναι για τους πλούσιους, όχι για τους φτωχούς. Εμείς δε μπορούμε να πάμε στους αγώνες. Παρόλα αυτά, πήγαν και έχτισαν το γήπεδο σε μια περιοχή που η φτώχεια και η ανέχεια είναι «προνόμιο» των πολλών. Έφτιαξαν ένα στάδιο που κόστισε πολλά εκατομμύρια, την ώρα που αντ’ αυτού θα μπορούσαν να χτίσουν πολλά σπίτια», εξηγεί η Βραζιλιάνα.
«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε. Μπορεί να πάρει χρόνια, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να μείνουμε εδώ για χρόνια», εξηγεί η ντε Σίλβα, που δεν τρέφει αυταπάτες περί αλλαγής αυτής της κατάστασης και δη στο άμεσο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.