Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

«Στόχος» να πέσει ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ από την τρόικα καταθέτοντας άμεσα σχετικό αίτημα.
Το αίτημα θα συνοδεύεται με αναλυτικά στοιχεία που θα δείχνουν ...


την απώλεια εσόδων λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, από τον Οκτώβριο του 2012.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα και εκτιμάται ότι μία μείωσή του κατά 15% θα τον οδηγούσε στα 280,5 ευρώ ανά χίλια λίτρα, δηλαδή ο καταναλωτής θα πλήρωνε 49,5 ευρώ λιγότερα ή περίπου 5 λεπτά λιγότερα ανά λίτρο στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ακόμα μεγαλύτερη θα ήταν η επίπτωση στη λιανική τιμή, αν η μείωση στον ΕΦΚ έφτανε στο 20%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την περίοδο 2012- 2013, όταν ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 450%, σημειώθηκε απώλεια εσόδων ύψους 300 εκ. ευρώ και μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 71% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-2012.

Τη σεζόν 2013-2014 καταγράφηκε μείωση στην κατανάλωση κατά 66,6% σε σύγκριση με την σεζόν 2011-12, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός στόχου τα δημοσιονομικά έσοδα στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τρόικα θα συναινέσει τελικά στη μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.