Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης επιβολής του φόρου υπεραξίας κινητών αξιών ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015-2016...
Η γενικότερη επανεξέταση των φοροαπαλλαγών που εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο το φάσμα της φορολογητέας ύλης αποτελεί ξεκάθαρη σύσταση των δανειστών μέσω των κειμένων των εκθέσεων αξιολόγησης εφαρμογής του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Μάλιστα στην πρόσφατη επικαιροποίηση του μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να επανεξετάσει τις φοροαπαλλαγές με στόχο την κατάργηση όσων κριθούν «άδικες και αναποτελεσματικές».
Μάλιστα η τρόικα έχει αναφέρει στους επιτελείς τους υπουργείου Οικονομικών και μια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή η οποία είναι «άδικη και αναποτελεσματική» και πρέπει να καταργηθεί. Είναι η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας των κερδών που καταγράφει ένας φορολογούμενος από τη συμμετοχή του σε αμοιβαία κεφάλαια.
Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς που θεσπίστηκε με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος φορολογείται με συντελεστή 15% η υπεραξία από μεταβίβαση τίτλων, όπως είναι οι μετοχές, τα χρηματοοικονομικά παράγωγα, τα ομόλογα, τα μερίδια ή μερίδες σε εταιρείες κ.α. Μάλιστα στις περιπτώσεις των μετοχών για να εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας στις μετοχές εισηγμένων εταιρειών, θα πρέπει ο φορολογούμενος να κατέχει τουλάχιστον το 0,5% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.
Από το φόρο υπεραξίας, όμως, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, έχουν απαλλαγεί τα κέρδη που καταγράφει ένας φορολογούμενος από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Χαρακτηριστική περίπτωση κερδών που απαλλάσσονται είναι αυτά από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια.
Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των ετών 205-2016 που υπολογίζεται από τους δανειστές σωρευτικά στα 3,7 δισ. ευρώ, η τρόικα έχει ζητήσει και την παράταση μέτρων που λήγουν στο τέλος του έτους, όπως είναι η εισφορά αλληλεγγύης. Το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για τα επόμενα δυο έτη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος με την τρόικα το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.