Με το βλέμμα στραμμένο στη μετα-τρόικα εποχή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει τον «φάκελο» των φορο-ελαφρύνσεων, παρέχοντας όμως...
έμπρακτες αποδείξεις στους εταίρους πως δεν θα απειληθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο η μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει συμφωνηθεί. Πρωταρχικός στόχος είναι η οικοδόμηση ισχυρού κλίματος αξιοπιστίας έναντι των εταίρων με απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων.
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης εκτός από βελτιωτικές κινήσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι και οι αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που εφαρμόζεται φέτος, για πρώτη φορά, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αφήνει χθες ανοικτό το ενδεχόμενο διορθώσεων από το 2015 και μετά.
Η ίδια πηγή διευκρίνιζε πως σχεδιάζεται ειδική «εργαλειοθήκη», ώστε να αποτιμηθεί, σε τεχνικό επίπεδο, η απόδοση και το κοινωνικό κόστος των παρεμβάσεων των τελευταίων ετών.
«Είμαστε σε μια εποχή που χρειάζεται να μην παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι», εκτιμούσε, τονίζοντας όμως πως «πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ως Ελλάδα ότι αυτά είναι που θέλουμε να κάνουμε, δείχνοντας όμως στην άλλη πλευρά πως πραγματικά κατέχουμε αυτό που επιδιώκουμε».
Πρωταρχικός στόχος είναι η οικοδόμηση ισχυρού κλίματος αξιοπιστίας έναντι των εταίρων με απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων για τα διαρθρωτικά ορόσημα και διαφύλαξη της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Όπως ξεκαθάρισε, εμμένουμε στους αυστηρούς στόχους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σταθερή παραγωγή διευρυνόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας όμως πως «πρέπει να διερευνήσουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο». «Ο κάθε πολίτης πρέπει σταδιακά να αρχίσει να βλέπει φως, αλλά και να ικανοποιείται η ανάγκη ισοσκελισμού των προϋπολογισμών», ενώ αναφερόμενος στην «εργαλειοθήκη» για την ανάλυση ευαισθησίας στις πολιτικές των τελευταίων ετών, εκτιμούσε πως έπρεπε να είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συζήτηση με τους πιστωτές. Δεν υπάρχει κάποιος «κουμπαράς» από τον οποίο παίρνουμε χρήματα, είπε στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι όποιες διορθώσεις δεν πρέπει να απειλήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης
Στα σενάρια είναι η μείωση κατά 50% των συντελεστών 1% - 4% με βάση τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ή η κατάργηση της εισφοράς για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και διατήρηση για τα υπόλοιπα εισοδήματα. Οι αποφάσεις αναμένονται στον πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015.
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων
Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι θέσπιση μικρού αφορολογήτου ορίου (20.000 έως 30.000 ευρώ) για την ελάφρυνση κυρίως των μικρο-ιδιοκτητών και αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για κάθε κατηγορία ακινήτου (κατοικίες - κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Οι όποιες αλλαγές θα εξεταστούν το φθινόπωρο με βάση και τα στοιχεία για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου.
Φορολογικοί Συντελεστές
Το σχέδιο που επεξεργάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σταδιακή μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα, από 42% σήμερα, στο 33%. Για τις επιχειρήσεις εξετάζεται η μείωση του συντελεστή από 26% στο 20% σε πρώτη φάση και σε 15% αργότερα.
Η τρόικα δεν είναι θεά, αλλά οι πιέσεις είναι λογικές
«Κλειδί» για όλα θεωρείται η οικοδόμηση ισχυρής αξιοπιστίας με την τήρηση των δεσμεύσεων στις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι, σχολίαζε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, σπεύδοντας να σημειώσει πως παρότι «η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε, οι πιέσεις είναι λογικές». Τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ενόψει του Eurogroup της 7ης Ιουλίου, ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χρ. Στεφανάδης θα παρουσιάσει τα νεότερα για την υλοποίηση των δώδεκα προαπαιτούμενων, που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση 3,8 δισ.
Απαιτείται αναδιάρθρωση ιδιωτικών επιχειρήσεων
Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήριζε παράλληλα μεγάλο ζήτημα «την ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας και το πώς οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια», ενώ εκτιμούσε πως εκτός του δημοσίου τομέα, πρόβλημα είναι για τη χώρα και ο ιδιωτικός τομέας, υπό το βάρος της κρίσης.
Μάλιστα, έκανε λόγο για «ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, για την οποία θα απαιτηθούν 2 - 4 χρόνια», χαρακτηρίζοντας «κλειδί» το πως θα πέσει χρήμα στην αγορά.
Φοροδιαφυγή
Ο κ. Γκ. Χαρδούβελης φέρεται αποφασισμένος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θεωρεί πως είναι το μεγάλο «αποκούμπι» και ο μόνος τομέας από τον οποίο μπορούν να αντληθούν πολλά έσοδα.
Συνεργάτες του χαρακτηρίζουν μεγάλη τομή την ηλεκτρονικοποίηση, ελαχιστοποίηση προσωπικής επαφής πολίτη και εφορίας και επένδυση σε υποδομές, ενώ σε συνεργασία με τη νέα γενική γραμματέα Κ. Σαββαΐδου, υπόσχεται να έχει διαρκώς το βλέμμα στραμμένο εκεί, ενδεχομένως περισσότερο από προκατόχους του, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν.
Έκδοση ομολόγου
Για το ενδεχόμενο νέας έκδοσης ομολόγου τον Ιούλιο, παράγοντες του υπουργείου περιορίζονται να πουν πως «θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται».
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.