Διπλάσιο αριθμό τουριστών από ό,τι είναι ο πληθυσμός της χώρας αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα...
τους επόμενους 12 μήνες, δηλαδή περίπου 20 εκατομμύρια, με τις προβλέψεις για εισπράξεις να αγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ.
Με την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης υπολογίζεται ότι έως το 2021 ο τζίρος θα φθάσει περί τα 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν από 300.000 έως 320.000 επιπλέον, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ τώρα είναι πάνω από 730.000 θέσεις. Ήδη, ένας στους πέντε απασχολούμενους εργάζεται σε τουριστικές υπηρεσίες, ενώ παγκοσμίως είναι 1 στους 11. Η Ελλάδα, κατέχει σε αφίξεις το 1,5 του μεριδίου της αγοράς στον πλανήτη.
Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, κατακτώντας την 17η θέση στη λίστα με τους πιο δημοφιλής προορισμούς, με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ να αναφέρει ότι η αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των αναδυόμενων να καταγράφουν τις σημαντικότερες προοπτικές μέχρι το 2021.
Ο κλάδος έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, με τη χώρα μας να «πουλά» αυτό που ξέρει καλύτερα: Ήλιο, θάλασσα, φανταστικά τοπία, παραλίες, αλλά και φαγητά. Αποτελεί, φυσικά, ένα μέρος όπου μπορεί ο Αμερικανός ή ο βορειοευρωπαίος να χρησιμοποιήσει ως τόπο μετάβασης, στάσης και ύστερα να συνεχίζει και για άλλα μέρη, όπως Κύπρο, Τουρκία κλπ. Στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ τοποθετεί τώρα τον πήχη για την αύξηση του ΑΕΠ στο επίπεδο του 0,7%, με κύριο λόγο τον τουρισμό.
Αυτή την περίοδο, ο τουρισμός στην Ελλάδα συνεισφέρει το 16,4% στο ελληνικό ΑΕΠ, καλύπτει το 51,2% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, απασχολεί έναν στους πέντε κατοίκους της χώρας και δημιουργεί 34 δισ. Ευρώ συνολική ζήτηση στην οικονομία. Το αρνητικό είναι ότι παρά την αύξηση των αυξήσεων οι δαπάνες των τουριστών έχει σημειώσει πτώση από το 2009 και μετά, χωρίς να έχει ανακάμψει, καθώς από τα 882 κατά κεφαλήν δαπάνες, το 2013 φτάνουν τα 613 ευρώ. Οι Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να αγαπούν την Ελλάδα και τα νησιά της. Οι Ρώσοι έχουν μειώσει τις αφίξεις.
Η συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία είναι σημαντική, καθώς το συνολικό μέγεθος της αγοράς των ξενοδοχείων πέντε, τεσσάρων και τριών αστέρων εκτιμάται σε 2,9 δισ. ευρώ περίπου το 2012, μειωμένο κατά το ποσοστό της τάξης του 6% σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2012 επισκέφθηκαν τη χώρα 15,5 εκατ. τουρίστες και πραγματοποιήθηκαν 63 εκατ. διανυκτερεύσεις.
Παγκοσμίως, ο κλάδος αποτελεί το 9% του ΑΕΠ και απασχολεί έναν στους 11. Το 52% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης γίνεται για διασκέδαση και μόνο το 14% για επαγγελματικούς λόγους. Επίσης, στα 1,4 τρισ. δολάρια ανήλθαν τα έσοδα από τον τουρισμό παγκοσμίως το 2013, σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ).
Ο διεθνής τουρισμός αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σε υπηρεσίες και το 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει το 42% του συνόλου των διεθνών τουριστικών εσόδων, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση το 2013, με 35 δισ. δολάρια, φθάνοντας στα 489 δισ. δολάρια (368 δισ. Ευρώ).
Χαμηλές οι επιδόσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών ως χώρες προέλευσης, με εξαίρεση την Αυστραλία η οποία είχε αύξηση δαπανών 9%. Η Γαλλία ανέκαμψε μετά από ένα αδύναμο 2012 με 5% αύξηση, ενώ η αύξηση των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, κυμάνθηκε μεταξύ 2% και 4%.
Μεταξύ 2010 και 2030, οι αφίξεις προς τις χώρες των αναδυόμενων (+4,4% το έτος) αναμένεται να αυξηθεί στο διπλάσιο του ποσοστού των ατόμων που επισκέπτονται στις αναπτυγμένες οικονομίες (+2,2% ετησίως). Οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στον εξερχόμενο τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Το 2013 αυτές οι τρεις αγορές αντιπροσώπευσαν περίπου 40 δισ. δολάρια από τη συνολική αύξηση των 81 δισ. δολαρίων στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες.
Η Κίνα, η οποία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού το 2012, με δαπάνες 102 δισ. δολαρίων, σημείωσε αύξηση 26% στις δαπάνες το 2013, φθάνοντας συνολικά στα 129 δισ. δολάρια. Η Ρωσική Ομοσπονδία έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού την περσινή χρονιά, με αύξηση 25% και συνολικές δαπάνες 54 δισ. δολάρια. Η Βραζιλία βρέθηκε στη δέκατη θέση, με αύξηση 13% και 25 δισ. δολάρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.