Μπροστά, η ζωή στην επαρχία, ένα πατρικό σπίτι και διαθέσιμη γη που μένει ανεκμετάλλευτη. Πίσω, η αγχωτική καθημερινότητα της πόλης, η ανεργία και οι λογαριασμοί που γίνονται βουνό. Στο δίλημμα, όπου η απάντηση φαντάζει...
εύκολη- αν και η πραγματικότητα είναι δύσκολη- αρκετοί νέοι έκαναν το βήμα προς τα εμπρός. Και το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι 40άρηδες γίνονται αγρότες, εξαιτίας της κρίσης.
Η στροφή προς τον γεωργικό τομέα που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι μικρή, αλλά ευδιάκριτη και ερμηνεύεται ως ένα φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που «χτύπησε» τα αστικά κέντρα. Ετσι, νέοι άνθρωποι μπαίνουν στον τομέα, αντιμετωπίζοντας βέβαια μεγάλες δυσκολίες, αλλάζοντας όμως ταυτόχρονα αισθητά τη ζωή τους.
Μετά από δεκαετίες υποχώρησης, τα τέλη του 2013 για δεύτερη φορά ύστερα από το 2010 καταγράφηκε μικρή αύξηση στον αριθμό των αγροτών. Συγκεκριμένα, από τους 485.500 απασχολούμενους το τέλος του 2012, ένα χρόνο αργότερα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 493.900 αγρότες. Τα στοιχεία ακούγονται- και είναι- αρκετά μικρά, αν τα συγκρίνει κανείς με τους 1.083.000 Ελληνες αγρότες του 1981, αλλά ο συγκεκριμένος αριθμός ολοένα και μειωνόταν στις δεκαετίες που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Καθημερινή».
Το προφίλ του νέου αγρότη
Ο νέος αγρότης προέρχεται από τα αστικά κέντρα, είναι σε μεγάλο ποσοστό πτυχιούχος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά και αρκετά νεότερος σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό το προφίλ σκιαγραφεί η έρευνα εργατικού δυναμικού που έκαναν οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Κασίμης και Σταύρος Ζωγραφάκης.
Συγκεκριμένα, από εκείνους που στράφηκαν στη γεωργία, το 37% προέρχεται από την Αθήνα, το 8% από την υπόλοιπη Αττική, το 9% από την Κεντρική Μακεδονία, το 7% από τη Θεσσαλία και το 7% από τη Στερεά Ελλάδα.
Πριν στραφούν σε αυτό τον τομέα, το 54% απασχολούνταν στο εμπόριο, την αναψυχή και τον ιδιωτικό τομέα, το 29% στο δημόσιο, το 4% στις κατασκευές ενώ το 28% δεν είχε εργαστεί την προηγούμενη χρονιά γιατί ήταν άνεργοι, μαθητές ή φοιτητές, στρατιώτες.
Ακόμη, οι νεοεισερχόμενοι έχουν μέσο όρο ηλικίας 41,7 χρόνια- έναντι του 47,3 των παλιότερων αγροτών- και είναι μορφωμένοι. Ο ένας στους τρεις έχει πτυχίο από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ένας στους δέκα έχει πάρει μεταπτυχιακό και το 47% απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.