Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Απολύονται 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους - Πιέζει η ΤΡΟΙΚΑ


Την υπογραφή της κυβέρνησης σε 6.500-7.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, θέλει να αποσπάσει η τρόικα...

 Πρόκειται για τις απολύσεις που απομένουν από το 2014 και οι οποίοι πρέπει να τελειώσουν σε 5 μήνες από τώρα, δηλαδή θα πρέπει να φεύγουν από το δημόσιο τομέα 1.200 με 1.400 υπάλληλοι το μήνα.
Σε αντιστάθμισμα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επιμένουν σε νέο πρόγραμμα απολύσεων το 2015. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους», αναφέρει η zougla.gr
Αρχικά η τρόικα είχε ζητήσει για τη διετία 2015-2016 άλλες 6.000 - 8.000 απολύσεις. Η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως γι αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε- κατά βάση- μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι το διάστημα 2013 -2014 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15.000 απολύσεις. Το 2013 έγιναν 3.600 απολύσεις. Αλλες 5.000 έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2014 και προήλθαν από σχολικούς φύλακες (1.400), εργαζομένους στον ΕΟΠΥΥ (2.500), δημοτικούς αστυνομικούς (200), εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ (100), καταργήσεις 21 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (100) καθώς και από καταργήσεις θέσεων σε διάφορα υπουργεία (100).
Μένουν επομένως άλλες 6.500 απολύσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να γεμίσει τις «δεξαμενές» με υπαλλήλους απ' όλο το δημόσιο τομέα. Η δύσκολη εξίσωση είναι από το που θα βρεθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά. Ωστόσο, ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζόμενων που πιθανότατα θα φύγουν από το δημόσιο είναι μικρός και θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες δεξαμενές.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις συμβάσεις που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και υπολογίζονται σε πάνω από 40.000. Μειώσεις προσωπικού αναμένεται να γίνουν και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αλλά κι έπειτα από τις συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και φορέων του δημοσίου.
Σημαντικός είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που πιθανότατα θα απομακρυνθούν από τις δημοτικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ όλης της χώρας.
Αγνωστο είναι βεβαίως τι θα γίνει με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει μπλοκάρει τη διαδικασία και το Δημόσιο έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά της «λευκής» απεργίας που κάνει το συνδικαλιστικό όργανο.
Αναλυτικά, οι απολύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα θα προέλθουν από τις εξής πηγές:

· Από την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Υπάρχει εντατικοποίηση των εργασιών των πειθαρχικών συμβουλίων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.
· Από τους ελέγχους που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται βάσει πλαστών πιστοποιητικών.
· Από τους ελέγχους που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου (σ.σ. διάταγμα Παυλόπουλου κι όχι μόνο).
· Από όσους «διαθέσιμους» μετά τη λήξη του οκταμήνου δεν τοποθετηθούν σε νέες θέσεις.
· Από τη μείωση του προσωπικού σε «μεγάλα» Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.