Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Οι ληστές των ΑΤΜ με τη νέα μέθοδο [BINTEO]

του Π. Σπυρόπουλου/thetoc.gr

Ξαναχτύπησαν οι ληστές ΑΤΜ με το... υγραέριο. Aγνωστοι με την μεθοδολογία PLOFKRAAK, όπως είναι γνωστή στο εξωτερικό, επιχείρησαν να «σκάσουν» ΑΤΜ της EUROBANK. Δείτε καρέ - καρέ την μέθοδο δράσης σε βίντεο ντοκουμέντο...



Το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης ήταν στεγασμένο σε κιόσκι της Πλατείας Αριστοτέλους στο Μενίδι.

Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 04:25 τα ξημερώματα, αναστάτωσε τους κατοίκους του Μενιδίου, των Θρακομακεδόνων και άλλων περιοχών της Δυτικής Αττικής.

Οι αστυνομικοί που έφθασαν εκεί διαπίστωσαν ότι είχε καταστραφεί το περίβλημα του ΑΤΜ, ωστόσο οι δράστες δεν είχαν καταφέρει να ανοίξουν το σημείο που βρίσκονται οι κασετίνες με τα χρήματα και εγκατέλειψαν την προσπάθεια. Στο σημείο βρέθηκε ένα ηλεκτρικό καλώδιο πυροδότησης του μηχανισμού και ένα κατσαβίδι.

Οι δράστες που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη μεθοδολογία, προσεγγίζουν ΑΤΜ, που βρίσκονται μεμονωμένα σε κιόσκια ή έξω από καταστήματα. Μέσα σε αυτοκίνητο έχουν τις φιάλες υγραερίου συνδεδεμένες με λάστιχα ποτίσματος. Με ένα κατσαβίδι ή λοστό ανοίγουν το καπάκι της οπής που βγαίνουν τα χρήματα. «Απλώνουν» το καλώδιο ποτίσματος και τοποθετούν την άκρη του μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ, κολλημένο μαζί με ηλεκτρικό καλώδιο που έχουν «γυμνωθεί» οι δύο άκρες του. Ανοίγουν την στρόφιγγα της μπουκάλας υγραερίου διοχετεύοντας αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ.

Στη συνέχεια ενώνουν τις άκρες του ηλεκτρικού καλωδίου που βρίσκονται στη δική τους πλευρά με μία μπαταρία προκαλώντας σπινθήρα, ανάφλεξη και έκρηξη του ΑΤΜ. Το αυτόματο μηχάνημα ανατινάσσεται από μέσα προς τα έξω, εκσφενδονίζοντας το σημείο που βρίσκονται οι κασετίνες με τα χρήματα.
Το «μυστικό» της επιτυχίας σε αυτό το modus operandi, είναι η διοχέτευση της κατάλληλης ποσότητας υγραερίου στο εσωτερικό του ΑΤΜ, καθώς η μεγαλύτερη κάνει «χαρτοπόλεμο» τα χρήματα, ενώ η μικρότερη δεν ανοίγει καθόλου τον χώρο που φυλάσσονται τα χρήματα.
Αυτή είναι μια μέθοδος κλοπής που γνωρίζει μεγάλη άνθιση στην Ιταλία αλλά και στη Γερμανία.
Για πρώτη φορά κάποια κρούσματα παρουσιάστηκαν και στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2012 έως και το Φθινόπωρο του 2013.



Τον Νοέμβριο του 2013 συνελήφθησαν δύο άνδρες από τη Ρουμανία, ενώ αναζητούνταν ακόμη ένας Ρουμάνος και δύο Έλληνες, οι οποίοι ευθύνονταν για τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις «εσωτερικής» ανατίναξης ΑΤΜ, σε Σχηματάρι, Χαλκούτσι, Κερατέα, Σελιανίτικα Αχαίας, Λουτρά Ωραίας Ελένης.



Οι δράστες κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές αρχές για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και για παγιδεύσεις ΑΤΜ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.