Δραστική συρρίκνωση του όγκου των αποβλήτων λόγω της ύφεσης και της πτώσης της κατανάλωσης καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα αφού την πενταετία 2008-2013 η μείωση...
των αποβλήτων συσκευασίας ανήλθε στο 33%.
Η τάση αυτή συνεχίστηκε και πέρσι αλλά με σαφώς μικρότερη ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατά κεφαλήν δείκτης ανάκτησης αποβλήτων συσκευασίας έπεσε κατά 10%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 9% για τρίτη συνεχή χρονιά πέρσι, οι ποσότητες αποβλήτων που ανακτήθηκαν από τους μπλε κάδους στους οποίους διοχετεύονται υλικά που οδηγούνται προς ανακύκλωση (χάρτινες συσκευασίες, γυαλί, αλουμίνιο).
Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον ετήσιο απολογισμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης που διαχειρίζεται το σύστημα των μπλε κάδων με 153.000 κάδους σε όλη την επικράτεια και 406 οχήματα, τα νούμερα αυτά αντανακλούν την πτώση της κατανάλωσης, την επίδραση της κρίσης στους δημοτικούς μηχανισμούς συλλογής των απορριμμάτων ανακύκλωσης καθώς ο δείκτης δρομολογίων υποχώρησε κατά 8% ανά 1.000 κατοίκους αλλά και στα αυξημένα κρούσματα αφαίρεσης υλικών από τους μπλε κάδους κυρίως από ομάδες αλλοδαπών.
Παρόλα αυτά το σύστημα των μπλε κάδων εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό αφού εξυπηρετεί 9,4 εκατομμύρια κατοίκους σε όλη τη χώρα ενώ μόνο πέρσι εντάχθηκαν στο σύστημα σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΕΑΑ κ. Γιάννη Ραζή επιπλέον 570.000 κάτοικοι σε 32 δήμους και παραχωρήθηκαν 16.000 μπλε κάδοι με 20 νέα οχήματα.
Συνολικά η εταιρεία διαθέτει 29 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), μέσα από τα οποία πραγματοποιείται η διαλογή και ο διαχωρισμός των υλικών σε κατηγορίες. Στο ίδιο σύστημα που ανέπτυξαν το 2001 μεγάλες εταιρείας του λιανικού εμπορίου, συμμετέχουν και τα έντυπα περιοδικών και εφημερίδων (πέρσι ανακυκλώθηκαν 58.000 τόνοι) με την διαφορά ότι οι παραγωγοί δεν συμμετέχουν στο κόστος διαχείρισης του συγκεκριμένου υλικού εξαιτίας έλλειψης νομικού πλαισίου.
Συγχρόνως από πέρσι η ΕΕΑΑ καθιέρωσε ένα ξεχωριστό ρεύμα συλλογής γυαλιού που γίνεται μέσα από ειδικούς μπλε κάδους (Κώδωνες), οι οποίοι σταδιακά τοποθετούνται στους δήμους. Πρόκειται για μία νέα κατηγορία αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, η οποία στοχεύει σε επαγγελματικούς χώρους όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες από γυάλινες φιάλες. Το 2013 εντάχθηκαν στο νέο ρεύμα 700 νέα σημεία (εστιατόρια, ξενοδοχεία) στους νομούς της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αχαίας, της Ρόδου, του Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κέρκυρας και Χαλκιδικής.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.