Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ετοιμάζεται να τυπώσει χρήμα ο Ντράγκι


Την έναρξη «ποσοτικής χαλάρωσης» προεξοφλούν οι αγορές....



Στο χαμηλότερο σημείο (1,318 δολάρια) από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2013 υποχώρησε το ευρώ σε σχέση με το δολάριο, καθώς η αγορά διασκεδάζει με την ιδέα ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει τελικά σε «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή σε τύπωμα χρήματος. Και ενώ οι αναλυτές νομισμάτων των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών προβλέπουν συνέχιση της διολίσθησης του ευρώ στο 1,30 το επόμενο διάστημα, με την πρόβλεψη της Deutsche Bank να κάνει μάλιστα λόγο για πτώση στο 1,22 σε ορίζοντα 12μήνου, ούτε τα απογοητευτικά στοιχεία από τον δείκτη Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία ούτε η παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης στη Γαλλία στάθηκαν ικανά να αναχαιτίσουν την καλή εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την ομιλία του στο Τζάκσον Χολ στο συνέδριο της Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτι.

Στροφή από τη λιτότητα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην παγκόσμια ετήσια συνεδρίαση των τραπεζιτών δήλωσε εμφατικά ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα «διαθέσιμα» μέσα αν ο πληθωρισμός πέσει και άλλο. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έπεσε όμως τον Ιούλιο στο 0,4%. Αυτό ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως έναρξη «ποσοτικής χαλάρωσης», δηλαδή οσονούπω μαζικές αγορές τιτλοποιημένων ενυπόθηκων χρεογράφων, ειδικά τη στιγμή που η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων έχει πέσει για πρώτη φορά στην Ιστορία κάτω από το 1%. Με άλλα λόγια, έμμεσα, αυτό σημαίνει τύπωμα χρήματος.
Ο Ντράγκι έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη στροφής από τη λιτότητα, η οποία κυριάρχησε στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, καθώς η ανάπτυξη βρίσκεται σε στασιμότητα και ο πληθωρισμός κινείται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα η υποχώρηση του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης περισσότερο από ό,τι αναμενόταν επιτείνει τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής συνεχίζει να κινείται με αργούς ρυθμούς

Αποδόσεις ομολόγων

Στο πλαίσιο αυτό οι καθαρές κερδοσκοπικές short (πτωτικές) θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθαν σε υψηλό (138.825) από τα τέλη Ιουλίου του 2012. Παράλληλα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων ολισθαίνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά ή ακόμη και σε αρνητικό έδαφος. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών, ισπανικών και αυστριακών ομολόγων αλλά και του γερμανικού πενταετούς υποχώρησαν σήμερα σε νέα χαμηλά ρεκόρ, ενώ για πρώτη φορά στην Ιστορία η απόδοση του διετούς ομολόγου Βελγίου διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος.

Μάλιστα, στην ίδια πτωτική τροχιά κινείται και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς, το οποίο καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό αγνοώντας τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί και η απόδοση του ελληνικού ομολόγου ωρίμασης το 2023 στο 4,229%. Η τιμή του τίτλου, που κινείται αντίθετα με την απόδοση, σημειώνει άνοδο 16%. Πτωτικά κινείται και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βάσης, στο 5,73%, που είχε ξεπεράσει το προηγούμενο διάστημα και πάλι το 6%. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα σχεδιάζει να επανεκδώσει τις επόμενες δύο εβδομάδες το τριετές και το πενταετές ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα, μέχρι ποσού 1,5 δισ. ευρώ, δεχόμενο έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου αντί για μετρητά. Η χώρα έχει στην αγορά περίπου 15 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, τα οποία αναχρηματοδοτεί τακτικά. Η Αθήνα επιθυμεί να αυξήσει τη ρευστότητα στο συγκεκριμένο διάστημα της καμπύλης αποδόσεων, που θα βοηθήσει στη συρρίκνωση των spreads προσφοράς και ζήτησης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters.

Νέες ελπίδες

Η ρητορική που ανέπτυξε ο Ντράγκι βοήθησε το ευρώ να κινηθεί χαμηλότερα, ενώ η διάθεση ανάληψης κινδύνου αναζωπυρώνεται με την εμφάνιση νέων ελπίδων για μια μελλοντική ποσοτική χαλάρωση, ανέφερε ο John J. Hardy της Saxo Bank. «Σταδιακά πιστεύω ότι η διάθεση ανάληψης κινδύνου και η κίνηση του ευρώ θα ευθυγραμμιστούν» ανέφερε ο ίδιος. Με άλλα λόγια, προβλέπει ότι το ευρώ είναι το πιο δημοφιλές νόμισμα επί του παρόντος για επενδύσεις carry trades (δανεισμός σε νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο και τοποθέτηση κεφαλαίων σε επενδύσεις με μεγαλύτερη απόδοση), και στην αγορά υπάρχει τελευταία μεγάλη έλλειψη του νομίσματος.

Οπότε οποιαδήποτε προσαρμογή χαμηλότερα στα στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου είναι πιθανόν να οδηγήσει τους επενδυτές να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις και να ωθήσει το ευρώ ανοδικά. Για την Credit Agricole πάντως οι ανοδικές κινήσεις στο ευρώ θα πρέπει να αποτελούν ευκαιρίες για νέες πωλήσεις, καθώς οι προσδοκίες για νέες ενέργειες από την ΕΚΤ αυξάνονται.

πηγή: ΒΗΜΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.