Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Τι μπορείτε να πάθετε με το "κρακ" στα δάχτυλα

Είναι μια κίνηση που πολλοί άνθρωποι την κάνουν από συνήθεια.
Το "κρακ" στα δάχτυλα, ή σε άλλους συνδέσμους τους σώματος (γόνατα, αγκώνες, αυχένας) θεωρείται από πολλούς ότι...


 προκαλεί αρθρίτιδα μετά από χρόνια επανάληψη.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν έχει αποδειχτεί ότι ισχύει και το όλο θέμα αποτελεί αιτία αντιπαράθεσης και υποθέσεων.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Uniformed Services University of the Health Sciences στις ΗΠΑ, δημοσίευσαν μια μελέτη στην επιθεώρηση Journal of the American Board of Family Medicine, με την οποία απαντούν οριστικά στο ερώτημα: Το "κρακ" στα δάχτυλα προκαλεί ή όχι αρθρίτιδα στα χέρια;

Για τις ανάγκες της έρευνας ο επικεφαλής δρ Kevin deWebber και η επιστημονική του ομάδα εξέτασαν τις περιπτώσεις 215 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 135 είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) στα χέρια. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 50 έως 89 ετών.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για τη συχνότητα, τη διάρκεια και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνήθεια των συμμετεχόντων να κάνουν "κρακ" στα δάχτυλα των χεριών τους.

Διαπίστωσαν ότι:

-Το 20% από τους 215 συμμετέχοντες έκαναν αυτή την κίνηση τακτικά

-Το 18,1% εκείνων που έκαναν "κρακ" στα δάχτυλα τακτικά, είχε ΟΑ

-Το 21,5% εκείνων που δεν είχε το συνήθειο αυτό, είχε ΟΑ

Συμπερασματικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαφορά στην εκδήλωση ΟΑ στις κλειδώσεις των χεριών μεταξύ εκείνων που κάνουν "κρακ" στα δάχτυλα και εκείνων που δεν το κάνουν, είναι στατιστικώς αμελητέα και άρα δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία, ότι το "κρακ" στα δάχτυλα προκαλεί τελικά οστεοαρθρίτιδα.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.